Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Ty nejlepší věci bývají často ty nejjednodušší. A také rychlé. Stačí dát dohromady pár běžných surovin a do půl hodiny nakrmíte celou rodinu. A navíc si ještě odnesete uznání jako nejlepší kuchař široko daleko.
Pondělí začněte salátem
Salát nemusí být jen nudnou přílohou k hlavnímu chodu nebo „hladovým“ pokrmem věčných dietářů. Pokud zvolíte správné ingredience, dokáže i nasytit. Skvěle tak poslouží jako lehký letní oběd či večeře. Třeba jako salát s pomelem a uzenou rybou, v němž se dokonale snoubí sladkokyselá chuť granátového jablka s mírně nahořklým pomelem, lehce oříškovou chutí quinoy a jemnou chutí uzeného pstruha.
V úterý vsaďte na mleté maso
Protentokrát ale zapomeňte na tradiční sekanou či karbanátky. Lahodné kuličky z mletého hovězího ochuceného nasládlou červenou cibulí a strouhaným parmazánem, ponořené v omáčce ze šťavnatých rajčat ovoněné česnekem a zelenou petrželkou si oblíbí nejen dospělí, ale i děti. Masové koule zapečené v rajčatech podávejte s čerstvým pečivem, vychutnáte si je ale i s těstovinami nebo bramborami, se kterými je klidně můžete rovnou zapéct.
Ve středu uvařte polévku
Místo lehkého vývaru tentokrát vsaďte na hustou čočkovou polévku s batáty a klasickými bramborami, doplněnou křupavým kadeřávkem. Ta zasytí i ty největší jedlíky, takže se hodí nejen jako součást obědového menu, ale i jako plnohodnotný samostatný pokrm. Dochucená je česnekem, římským kmínem a sladkou červenou paprikou, které dohromady vytváří specifickou exotickou chuť, kterou si oblíbíte.
Čtvrtek ve jménu plněných žampionů
Pokud milujete houby, steakové krémové žampiony nazývané portobello si vás získají. Na rozdíl od běžných bílých žampionů mají plnou houbovou chuť, koupíte je v každém supermarketu a připravit se dají na stovky způsobů. Jedním z těch nejčastějších je naplnění a zapečení v grilu či troubě. Vyzkoušejte třeba portobello se špenátem, naplněné směsí podušeného špenátu, zakysané smetany, parmezánu a česneku, s křepelčím vajíčkem navrch. Nejlépe si je vychutnáte s čerstvým pečivem a jednoduchým salátem z listů baby špenátu a olivového oleje.
Páteční karbanátky z lososa
Zapomínat byste ve svém jídelníčku neměli ani na ryby. Nemusí to ale být hned žraločí či tuňákový steak. Lososa zbavte kůže a ve food procesoru rybí maso spolu s vejcem, pokrájenými jarními cibulkami a čerstvou chilli papričkou rozmixujte na hladkou hmotu, ze které navlhčenýma rukama vytvořte placičky a na troše olivového oleje je z obou stran opečte dozlatova, nezabere to déle než minutu. Rybí karbanátky se salátem ze směsi listových salátů a štiplavých ředkviček podávejte s jednoduchým a svěžím jogurtovým dipem.
Recepty pro vás připravil časopis F.O.O.D. Koupit si aktuální číslo elektronicky nebo v tištěné podobě do schránky můžete přímo ZDE >>>
Už máte červencové číslo časopisu F.O.O.D.?