Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Ty nejlepší věci bývají často ty nejjednodušší. A také rychlé. Stačí dát dohromady pár běžných surovin a do půl hodiny nakrmíte celou rodinu. A navíc si ještě odnesete uznání jako nejlepší kuchař široko daleko.
Pondělí začněte salátem
Salát nemusí být jen nudnou přílohou k hlavnímu chodu nebo „hladovým“ pokrmem věčných dietářů. Pokud zvolíte správné ingredience, dokáže i nasytit. Skvěle tak poslouží jako lehký letní oběd či večeře. Třeba jako salát s quinoou a sýrem halloumi. Je plný bílkovin a letních vitamínů a nezaostává ani v chuti. Co víc si přát?
Výborný je i grilovaný halloumi jen se zeleninou>>>
V úterý vsaďte na mleté maso
Do mletého hovězího na kuličky přidejte trochu strouhaného parmazánu, dodá jim vynikající chuť
Protentokrát ale zapomeňte na tradiční sekanou či karbanátky. Lahodné kuličky z mletého hovězího ochuceného nasládlou červenou cibulí a strouhaným parmazánem, ponořené v omáčce ze šťavnatých rajčat ovoněné česnekem a zelenou petrželkou si oblíbí nejen dospělí, ale i děti. Masové koule zapečené v rajčatech podávejte s čerstvým pečivem, vychutnáte si je ale i s těstovinami nebo bramborami, se kterými je klidně můžete rovnou zapéct.
Ve středu uvařte polévku
Abyste nemuseli polévku zahušťovat moukou, část odeberte, rozmixujte dohladka a přidejte ke zbytku polévky
Místo lehkého vývaru tentokrát vsaďte na hustou čočkovou polévku s batáty a klasickými bramborami, doplněnou křupavým kadeřávkem. Ta zasytí i ty největší jedlíky, takže se hodí nejen jako součást obědového menu, ale i jako plnohodnotný samostatný pokrm. Dochucená je česnekem, římským kmínem a sladkou červenou paprikou, které dohromady vytváří specifickou exotickou chuť, kterou si oblíbíte.
Čtvrtek ve znamení plněných žampionů
Věděli jste, že křepelčí vajíčka obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než ta slepičí?
Pokud milujete houby, steakové krémové žampiony nazývané portobello si vás získají. Na rozdíl od běžných bílých žampionů mají plnou houbovou chuť, koupíte je v každém supermarketu a připravit se dají na stovky způsobů. Jedním z těch nejčastějších je naplnění a zapečení v grilu či troubě. Vyzkoušejte třeba portobello se špenátem, naplněné směsí podušeného špenátu, zakysané smetany, parmazánu a česneku, s křepelčím vajíčkem navrch. Nejlépe si je vychutnáte s čerstvým pečivem a jednoduchým salátem z listů baby špenátu a olivového oleje.
Páteční karbanátky z lososa
Na rybí karbanátky nemusíte kupovat drahý steak, pořiďte levné odřezky z ocasní části a břicha lososa
Zapomínat byste ve svém jídelníčku neměli ani na ryby. Nemusí to ale být hned žraločí či tuňákový steak. Lososa zbavte kůže a ve food procesoru rybí maso spolu s vejcem, pokrájenými jarními cibulkami a čerstvou chilli papričkou rozmixujte na hladkou hmotu, ze které navlhčenýma rukama vytvořte placičky a na troše olivového oleje je z obou stran opečte dozlatova, nezabere to déle než minutu. Rybí karbanátky se salátem ze směsi listových salátů a štiplavých ředkviček podávejte s jednoduchým a svěžím jogurtovým dipem.
A jestli jste o víkendu byli na houbách, udělejte z nich omáčku>>>