Co uvařit hladovým dětem o prázdninách? 10 osvědčených receptů, které vytrhnou trn z paty zoufalým maminkám i babičkám

23. července 2023 • 18:00

Vařit pro děti během letních prázdnin není úplně jednoduché. Mají každou chvíli hlad, často bývají vybíravé a ne každým jídlem se jim zavděčíte. Aby vaše práce nepřišla nazmar a vaše ratolesti neobcházely kolem jako hladová zvěř, máme pro vás recepty, kterými u nich určitě zabodujete.

Některá jídla děti odmítají jen proto, že jim ve školní jídelně nechutnají. Přitom když je uděláte doma, slupnou je jako malinu. Sázkou na jistotu jsou pak řízky nebo tradiční sladké pokrmy. Ať už vyberete kterýkoli, odměnou vám bude dočista vylízaný talíř a spokojené ratolesti s plnými bříšky. Vyberte si z receptů, které dětem chutnají a jejichž přípravou nestrávíte půl dne. 

Kuřecí stripsy

Video se připravuje ...

Řízky milují snad všechny děti. Udělejte jim je v miniverzi podle našeho videoreceptu a podávejte s dohladka vyšlehanou bramborovou kaší a okurkovým nebo rajčatovým salátem.

Masové koule s rajskou omáčkou

Masové koule v rajčatové omáčce Masové koule v rajčatové omáčce • Autor: iStock

Oblíbená je mezi dětmi i rajská omáčka, a když ji uděláte s masovými koulemi a těstovinami, nezbude na talíři vůbec nic.

Kuře na paprice

Kuře na paprice Kuře na paprice • Autor: F.O.O.D.

Jsou-li vaše děti „omáčkové,“ jistě nepohrdnou ani kuřetem na paprice. Nejlepší je s vařenými kolínky, do nichž lahodná omáčka krásně nateče.

Koprovka

Koprovka s vejcem Koprovka s vejcem • Autor: F.O.O.D.

Máte-li na zahrádce kopr, uvařte voňavou koprovku a místo hovězího masa ji podávejte v jednodušší a mezi dětmi oblíbenější verzi –⁠ s vařeným vajíčkem a bramborem nebo houskovým knedlíkem.

Karbanátky s kaší

Králičí karbanátky s bramborovou kaší Králičí karbanátky s bramborovou kaší • Autor: iStock

Libové a jemné králičí maso je pro děti naprosto ideální, jen ho musíte šikovně zakamuflovat, aby dětem nebylo chlupatého ušáka líto. Třeba do karbanátků s bramborovou kaší vylepšenou hráškem.

Cuketové placičky

Cuketové placičky Cuketové placičky • Autor: iStock

Dostat do dětí zeleninu je někdy nadlidský úkon, cuketové placičky připomínající bramboráky ale většina z nich sní bez reptání. Stačí jim k tomu udělat bramborovou kaši.

Tvarohové knedlíky 

Borůvkové knedlíky se žahourem Borůvkové knedlíky se žahourem • Autor: F.O.O.D.

Sladká jídla děti milují. A ovocné knedlíky obzvlášť. Zajděte si společně do lesa na borůvky a uvařte z nich tvarohové knedlíky přelité žahourem.

Lívance

Lívance s borůvkami a javorovým sirupem Lívance s borůvkami a javorovým sirupem • Autor: iStock

Ani nadýchané lívance dlouho na talíři nezůstanou. Vyzkoušejte je ve verzi s podmáslím, borůvkami a javorovým sirupem.

Zemlbába

Žemlovka s jablkem a hruškou Žemlovka s jablkem a hruškou • Autor: F.O.O.D.

I obyčejná žemlovka neboli zemlbába může chutnat naprosto skvěle. Upečte ji ze zbylé vánočky, jablek a hrušek, zasypte ji nasekanými ořechy a plátky mandlí a dětem se budou dělat boule za ušima.

Vdolky

Vdolky s povidly Vdolky s povidly • Autor: F.O.O.D.

Možná i vám dělávala babička vdolky s povidly a tvarohem. Máte-li trochu času nazbyt, potěšte děti tímto sladkým obědem, který vypadá i chutná naprosto skvěle. 

Video se připravuje ...

Autor: AK