Dobroty z borůvčí: Koláč připravený za 10 minut, nepečený cheesecake i lehoučké cupcakes

5. srpna 2020 • 00:00

Šťavnaté, voňavé, s výraznou chutí. Takové jsou pravé lesní borůvky, kterým se ty kanadské z obchodu či zahrádky nemohou vyrovnat. A protože je právě jejich sezóna, byla by škoda nevyužít tu jedinečnou chuť při přípravě neodolatelných letních moučníků, po kterých se jen zapráší.

Jednoduchý listový koláč s ricottovou náplní

I když zrovna nemáte příliš volného času, můžete rodinu či neohlášenou návštěvu překvapit vynikajícím koláčem. Stačí jen sáhnout do lednice po balení už vyváleného listového těsta na pečicím papíru, rozložit ho na plech, potřít svěží náplní z ricotty, zakysané smetany, cukru a vajec, nakonec povrch bohatě zasypat čerstvými borůvkami a za dvacet minut už budete voňavý jednoduchý ricottový koláč s borůvkami vytahovat z trouby.

Plněné cupcakes s borůvkovým krémem

Atraktivní malé dortíčky pečené v papírovém košíčku a bohatě ozdobené krémem jsou čím dál tím víc oblíbenější. Jejich příprava nezabere tolik času a výsledek je dokonalý. Za zmínku stojí i obrovská variabilita, základní těsto totiž můžete dochutit třeba čokoládovými kousky, různými oříšky a semínky, sušenými brusinkami nebo třeba naplnit populární lískooříškovou pomazánkou, arašídovým máslem či džemem. Vyzkoušejte roztomilé cupcakes s borůvkovým srdcem. Získají si vás nadýchaným korpusem, který uvnitř skrývá výborný borůvkový rozvar, a navrchu je zdobí svěží máslovo-smetanový krém.

Kynuté knedlíky

Tradiční sladký pokrm vás vrátí zpátky do dětství. Kdo by s nostalgií v srdci nevzpomínal na prázdniny strávené u babičky a na všechny ty báječné ovocné knedlíky, pořádně polité rozpuštěným máslem a bohatě posypané moučkovým cukrem, které se jen rozplývaly na jazyku. A vy je teď můžete připravit i svým dětem nebo vnoučatům, aby i ony měly na co vzpomínat. Vezměte bandasky a zajděte si společně do lesa na borůvky. I když budou nejspíš trhat hlavně do pusy, odměňte je doma za snahu a uvařte jim za odměnu kynuté borůvkové knedlíky.

Křehké britské sušenky

V Anglii se obvykle podávají k čaji o páté, vy si je ale můžete vychutnat třeba s mlékem k svačině nebo k odpolední kávě. Tradiční verze v podobě malých bochánků se servíruje s jahodovým džemem a hutnou smetanou. Vy ale tentokrát můžete vyzkoušet verzi s borůvkami. Křehké borůvkové scones z máslového drobenkového těsta jsou díky přidanému podmáslí úžasně vláčné. Podávejte je nejlépe ještě teplé, dobré ale jsou, i když vychladnou.  

Nepečený cheesecake

Svůj původ mají v Americe, v posledních letech se ale staly populární i u nás. Češi se do nich zkrátka zamilovali. Chodí na ně do kaváren a cukráren, připravují je doma. Receptů na cheesecake jsou stovky. A to jak na pečenou, tak i nepečenou verzi. My jsme pro vás tentokrát vybrali ten na osvěžující nepečený borůvkový cheesecake s korpusem z čokoládových sušenek, mletých mandlí a rozpuštěného másla, pokrytý vysokou vrstvou náplně ze smetanového sýra, tvarohu, ušlehané smetany a borůvkového pyré, doslazeného medem a ochuceného domácím vanilkovým extraktem a citronovou šťávou.

Více receptů ze sladkých borůvek najdete v srpnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit ho můžete elektronicky nebo v tištěné podobě přímo do schránky a bez poštovného ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová