Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově

11. července 2023 • 10:00

Prázdniny u babičky byly vždycky naprosto nejlepší. Nejen proto, že byly naprosto bez starostí, ale také kvůli skvělému jídlu. Vraťte se znovu do dětských let a zavzpomínejte na ty největší letní babičkovské dobroty.

Recepty podle babiček:

Koprovka s vejcem, kuře na paprice, houbová omáčka, fazolky nakyselo, bramboračka, halušky, bramboráky, ovocné knedlíky, škubánky s mákem, lívance s ovocem

Když babičky vařily, neřešily, kolik kalorií jídlo obsahuje a jestli je zdravé. Vařily srdcem a z toho, co měly k dispozici – z letního ovoce a zeleniny, které sklidily na zahrádce, z hub, borůvek a dalšího ovoce, které našly v lese, a z potravin, které měly doma ve spíži nebo sehnaly v místním konzumu. Z pár základních surovin dokázaly vykouzlit jídla, na která vzpomínáme i po letech. 

Koprovka s vejcem

Video se připravuje ...

Koprovka s vejcem je klasika a nejlepší je s čerstvým koprem ze zahrádky. Dejte si ji s bramborami nebo kynutým knedlíkem, volba přílohy je jen na vás.

Kuře na paprice

Kuře na paprice s krupicovými noky Kuře na paprice s krupicovými noky • Autor: F.O.O.D.

kuře na paprice patří k oblíbeným klasickým jídlům ideálním nejen na období prázdnin. Zkuste ho místo varianty s knedlíkem nebo kolínky udělat s jemnými krupicovými noky. 

Houbová omáčka

Jemná houbová omáčka s bramborovými buchtami Jemná houbová omáčka s bramborovými buchtami • Autor: F.O.O.D.

Vynikající houbová smetanová omáčka provoní celý dům. Babičky k ní někdy dělávaly vdolky, určitě byste ji měli vyzkoušet i s originálními bramborovými buchtami.

Fazolky nakyselo

Fazolky nakyselo Fazolky nakyselo • Autor: F.O.O.D.

Jednoduchý a rychlý pokrm, to jsou zelené fazolky v nakyslé smetanové omáčce s koprem. V bezmasé variantě se podávají s natvrdo uvařeným vajíčkem, skvělé jsou i s vařeným nebo pečeným hovězím masem.

Bramboračka

Bramboračka Bramboračka • Autor: F.O.O.D.

Říká se, že polévka je grunt, a je to pravda. Vydatná bramboračka zasytí i největší jedlíky.

Halušky

Halušky se zelím a uzeným Halušky se zelím a uzeným • Autor: iStock

Lahodné halušky pocházejí sice ze Slovenska, u nás už jsou ale jako doma. Udělejte si je ve verzi se zelím a voňavým uzeným masem.

Bramboráky

Bramboráky Bramboráky • Autor: istock

Tradiční bramboráky z jemně nastrouhaných brambor s pořádnou porcí česneku a majoránky voní široko daleko a nejlepší jsou, když se jedí jen rukama.

Ovocné knedlíky

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta Meruňkové knedlíky z pařeného těsta • Autor: F.O.O.D.

Ovocné knedlíky jsou specialitou naší kuchyně. Babičky jich ukoulely klidně 120 najednou. Zkuste skvělé meruňkové z pařeného těsta.  

Škubánky s mákem

Opečené škubánky s mákem Opečené škubánky s mákem • Autor: F.O.O.D.

Škubánky sypané mákem a cukrem a přelité máslem jsou nejen vynikající, ale také rychlé a jednoduché. Vylepšit je můžete ještě tím, že je opečete dozlatova. 

Lívance s ovocem

Kynuté lívance s malinami Kynuté lívance s malinami • Autor: F.O.O.D.

Po krásně nadýchaných lívancích z kynutého těsta se vždycky jen zaprášilo. Nejlepší jsou s našlehaným tvarohem s jogurtem a přelité ovocnou omáčkou, třeba malinovou. 

Video se připravuje ...

Autor: AK