Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Prázdniny u babičky byly vždycky naprosto nejlepší. Nejen proto, že byly vždy bez starostí, ale také kvůli skvělému jídlu. Vraťte se znovu do dětských let a zavzpomínejte na ty největší letní babičkovské dobroty.
Když babičky vařily, neřešily, kolik kalorií jídlo obsahuje a jestli je zdravé. Vařily srdcem a z toho, co měly k dispozici – z ovoce a zeleniny, které sklidily na zahrádce, z hub, borůvek a dalšího ovoce, které našly v lese, a z potravin, které měly doma ve spíži nebo sehnaly v místním konzumu. Z pár základních surovin dokázaly vykouzlit jídla, na která vzpomínáme i po letech.
Koprovka s vejcem je klasika a nejlepší je s čerstvým koprem ze zahrádky. Dejte si ji s bramborami nebo kynutým knedlíkem, volba přílohy je jen na vás.
Kuře na paprice s krupicovými noky
I kuře na paprice patří k oblíbeným klasickým jídlům ideálním nejen na období prázdnin. Zkuste ho místo varianty s knedlíkem nebo kolínky udělat s jemnými krupicovými noky.
Jemná houbová omáčka s bramborovými buchtami
Vynikající houbová smetanová omáčka provoní celý dům. Babičky k ní někdy dělávaly vdolky, určitě byste ji měli vyzkoušet i s originálními bramborovými buchtami.
Jednoduchý a rychlý pokrm, to jsou zelené fazolky v nakyslé smetanové omáčce s koprem. V bezmasé variantě se podávají s natvrdo uvařeným vajíčkem, skvělé jsou i s vařeným nebo pečeným hovězím masem.
Říká se, že polévka je grunt, a je to pravda. Vydatná bramboračka zasytí i největší jedlíky.
Lahodné halušky pocházejí sice ze Slovenska, u nás už jsou ale jako doma. Udělejte si je ve verzi se zelím a voňavým uzeným masem.
Tradiční bramboráky z jemně nastrouhaných brambor s pořádnou porcí česneku a majoránky voní široko daleko a nejlepší jsou, když se jedí jen rukama.
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta
Ovocné knedlíky jsou specialitou naší kuchyně. Babičky jich ukoulely klidně 120 najednou. Zkuste skvělé meruňkové z pařeného těsta.
Škubánky sypané mákem a cukrem a přelité máslem jsou nejen vynikající, ale také rychlé a jednoduché. Vylepšit je můžete ještě tím, že je opečete dozlatova.
Po krásně nadýchaných lívancích z kynutého těsta se vždycky jen zaprášilo. Nejlepší jsou s našlehaným tvarohem s jogurtem a přelité ovocnou omáčkou, třeba malinovou.