Cukroví bez cukru nebo bez mouky: Zjistili jsme, jak chutná a jak ho připravit

15. prosince 2020 • 00:15

Vánoční cukroví nese cukr přímo v názvu a je těžké si ho představit bez cukru, případně bez hladké bílé mouky či velkého množství másla. Pokud netrváte na klasice, tyto suroviny můžete klidně při sladkých vánočních přípravách vynechat. Ať už hledáte cukroví bez lepku, pro diabetiky nebo jen chcete vyzkoušet zdravější verzi, případně ušetřit, máme pro vás hned několik druhů, které si oblíbíte!

Tradiční vánoční cukroví často obsahuje několik surovin, které ho například drží pohromadě, vytváří typickou křupavou strukturu nebo chuť. Jak nahradit bílou mouku, rafinovaný cukr nebo velké množství másla ve svém oblíbeném cukroví a mlsat bez výčitek?

Do nepečených rumových kuliček nebudete potřebovat žádnou mouku>>>

Video se připravuje ...

1. Čím nahradit mouku

Mouka bývá základní surovinou každého těsta na cukroví, a pokud jde například o těsto, které se válí a vykrajuje, není zkrátka možné ji vynechat. Pokud hledáte pouze variantu bez lepku, můžete použít variantu bezlepkové pšeničné mouky. Pokud ale chcete cukroví pozdvihnout i z výživového hlediska, sáhněte spíše po špaldové celozrnné, ovesné, pohankové nebo ořechové. Vyzkoušejte zdravější těsto na linecké, které hravě vyválíte a vykrájíte, nebo si upečte křupavé ovesné sušenky. Mouky, jako jsou mandlová, kokosová nebo jiná ořechová, navíc přidají cukroví příjemnou oříškovou chuť a vůni, jako je tomu třeba u tohoto kokosového cukroví s čokoládou. Při vylepšování klasického receptu doporučujeme nahradit alternativou jen část hladké pšeničné mouky, abyste i nadále mohli s těstem pracovat tak, jak jste zvyklí. Část mouky můžete nahradit také kakaem nebo strouhaným kokosem. Pokud se vám nebude dařit těsto spojit a budete v koncích, zkuste přidat škrob nebo pudinkový prášek a trochu vody nebo mléka.

2. Čím nahradit cukr

Místo cukru se dá jednoduše použít téměř cokoliv sladkého. Můžete využít některý z nepřeberného množství sirupů, třeba javorový, čekankový, datlový nebo sirup z agáve. Velmi oblíbený je med, který cukroví dodá zase trochu jiný chuťový podtón. Chcete-li ještě o něco zdravější variantu plnou minerálů, sáhněte po třtinové melase. Kousky sušeného ovoce nebo pasta z něj, případně nastrouhané čerstvé ovoce či rozmačkaný banán vaše cukroví také osladí. Zkuste třeba tyto datlové bonbony nebo nepečené ovesné placičky. Všechna tato přírodní sladidla jsou však stále kalorická, a proto, pokud hledáte nízkokalorickou náhradu, vyzkoušejte například stévii nebo březový cukr xylitol. S jakoukoliv náhradou běžného cukru začněte zprvu opatrně. Některá sladidla dokáží chuť cukroví ovlivnit a je dobré nejprve zjistit, které vám chuťově nejlépe vyhovuje. V těchto dia kokosových kuličkách například místo cukru najdete jen strouhané jablíčko.

Zbavit se většího množství cukru vám mohou pomoci i některé suroviny, které samy o sobě sladké nejsou. Po jejich přidání bude ale cukroví přirozeně „sladší“. Řeč je třeba o skořici, mandlích, kokosu nebo vanilce.

Podívejte si, jak si připravit domácí vanilkový extrakt>>>

Video se připravuje ...

3. Čím nahradit máslo

Chcete omezit  množství másla, sádla nebo margarínu ve vašem cukroví? Sáhněte po surovinách, které obsahují tuky, jako jsou kokos nebo avokádo. Tyhle avokádové lanýže obsahují oboje a jsou krásně jemné. Z kokosu už najdete v obchodech mnoho výrobků, od kokosového oleje přes pastu a krém až po mléko. Zkuste třeba kokosové kuličky nebo kokosky s marmeládou, po kterých se jen zapráší. Do některých druhů cukroví vám postačí najemno namleté ořechy nebo trocha arašídového másla, které využijete například u těchto makových kytiček s citronem.

Autor: red