Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, kdy si odpočineme, zapomeneme na každodenní shon a užijeme si chvilek s přáteli a rodinou. Pozvěte své staré známé na kávu a nabídněte jim místo klasického cukroví či vánočky originální a slavnostní symfonii chutí v poháru. Vyzkoušejte snadné recepty, se kterými zaručeně slidíte úspěch.
Na návštěvách určitě ochutnáte perníčky, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, kokosky, pracny, plněné ořechy a spoustu jiných druhů cukroví pečených na nespočet způsobů. Bojíte se, aby vaši známí, které na oplátku pozvete k vám, nebyli už cukrovím přejedeni? Buďte originální a přichystejte jim netradiční pohoštění.
Čokoládový sen
K Vánocům patří čokoláda stejně jako kapr na štědrovečerní tabuli. Znáte ale spojení čokolády s tofu? Tofu má mnoho podob a ve sladkých jídlech ho ani neucítíte. Odhalte tajemství zdravého veganskéhočokoládového snu, poháru, ve kterém se snoubí chutě čokolády a banánů a potěšte jím milovníky čokolády i zdravého životního stylu.
Rádi byste vaše známé pohostili něčím výjimečným? Připravte jim lahodně jemný vánoční pohár se žloutkovým krémem. Žloutkový krém znáte určitě jako náplň žloutkových řezů nebo věnečků a je na nich to nejlepší. Tak ho využijte i jako součást slavnostního vánočního poháru. Kombinace jemného krému s příchutí vanilky, nadýchaných piškotů, sladkokyselých malin a sladkých pistáciových oříšků vás dostane do kolen. Příprava tohoto moučníku je jednoduchá a hotový pohár je nejen pastvou pro oči, ale je prostě neodolatelný, doslova se rozpouští v ústech.
Malé velké umělecké dílo ve sklenici jsou red velvet poháry, při jejichž vymýšlení se redakce časopisu F.O.O.D. inspirovala slavným stejnojmenným červeným dortem. Ten dle legendy pochází z newyorského hotelu Astoria a svou červenou barvou korpusu uchvátil celý svět. Zkuste tenhle dort navrstvit do sklenic spolu s borůvkovou omáčkou. V této podobě úspěšně převálcuje originál.
Jablko je typické zimní ovoce, které v kombinaci s hřejivým kořením či oříšky umí krásně provonět celý dům a navodit útulnou atmosféru. Klasická kombinace jablek a skořice je především známá z jablečného závinu, vy ale spojte dokonalou klasiku s vanilkovým pudinkem a karamelem a nechte se unést jedinečnou harmonií chutí v jablečném poháru s karamelovými sušenkami. Pohár zvládne připravit i kuchař začátečník, takže se nebojte zapojit do přípravy i děti čekající na Ježíška.
Něco jako cheesecake ve skleničce. Svěží smetanový krém, sladké lesní ovoce a dekadentní slaný karamel. Na poháry s lesním ovocem a slaným karamelem sice ušpiníte více nádobí, abyste si připravili jednotlivé vrstvy, finále bude ale velkolepé. Ozdobte je stylově mini preclíky, popcornem nebo drobnými marshmallow bonbony a party může začít.
Suflé s piniovými oříšky
Suflé patří mezi kulinářské speciality. Většinou jsou jeho hlavní ingrediencí našlehané vaječné bílky. Dopřejte sobě a svým blízkým božskou kombinaci nadýchané čokolády a oříšků a připravte si suflé s křupavými piniovými oříšky. Tato bábovička plná hořké čokolády se totiž na jazyku doslova rozpouští.
Slavnostní a luxusní, nadýchaný dezert plný čokolády. To je čokoládová pěna s polevou z hořké čokolády. Abyste docílili správného efektu, kde barvy přechází postupně jedna v druhou, použijte čokoládu mléčnou i hořkou. Oproti klasické čokoládové pěně, se v tomto receptu nepoužívají vajíčka, základ tvoří pouze smetana a čokoláda. Zkuste si proto tuhle jednoduchou variantu čokoládové pěny připravit jako dezert po štědrovečerní večeři nebo na Silvestra. Můžete ji ozdobit jedlými třpytkami, cukrovou posypkou nebo třeba ovocem.