Vánoční poháry, kterými vyrazíte hostům dech: Se slaným karamelem, žloutkovým krémem a malinami i veganský čokoládový

21. prosince 2019 • 00:00

Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, kdy si odpočineme, zapomeneme na každodenní shon a užijeme si chvilek s přáteli a rodinou. Pozvěte své staré známé na kávu a nabídněte jim místo klasického cukroví či vánočky originální a slavnostní symfonii chutí v poháru. Vyzkoušejte snadné recepty, se kterými zaručeně slidíte úspěch. 

Na návštěvách určitě ochutnáte perníčky, vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, kokosky, pracny, plněné ořechy a spoustu jiných druhů cukroví pečených na nespočet způsobů. Bojíte se, aby vaši známí, které na oplátku pozvete k vám, nebyli už cukrovím přejedeni? Buďte originální a přichystejte jim netradiční pohoštění.

Čokoládový sen  

K Vánocům patří čokoláda stejně jako kapr na štědrovečerní tabuli. Znáte ale spojení čokolády s tofu? Tofu má mnoho podob a ve sladkých jídlech ho ani neucítíte. Odhalte tajemství zdravého veganského čokoládového snu, poháru, ve kterém se snoubí chutě čokolády a banánů a potěšte jím milovníky čokolády i zdravého životního stylu.

Vánoční pohár se žloutkovým krémem  

Rádi byste vaše známé pohostili něčím výjimečným? Připravte jim lahodně jemný vánoční pohár se žloutkovým krémem. Žloutkový krém znáte určitě jako náplň žloutkových řezů nebo věnečků a je na nich to nejlepší. Tak ho využijte i jako součást slavnostního vánočního poháru. Kombinace jemného krému s příchutí vanilky, nadýchaných piškotů, sladkokyselých malin a sladkých pistáciových oříšků vás dostane do kolen. Příprava tohoto moučníku je jednoduchá a hotový pohár je nejen pastvou pro oči, ale je prostě neodolatelný, doslova se rozpouští v ústech.

Red velvet poháry

Malé velké umělecké dílo ve sklenici jsou red velvet poháry, při jejichž vymýšlení se redakce časopisu F.O.O.D. inspirovala slavným stejnojmenným červeným dortem. Ten dle legendy pochází z newyorského hotelu Astoria a svou červenou barvou korpusu uchvátil celý svět. Zkuste tenhle dort navrstvit do sklenic spolu s borůvkovou omáčkou. V této podobě úspěšně převálcuje originál.

Jablečný pohár s karamelovými sušenkami

Jablko je typické zimní ovoce, které v kombinaci s hřejivým kořením či oříšky umí krásně provonět celý dům a navodit útulnou atmosféru. Klasická kombinace jablek a skořice je především známá z jablečného závinu, vy ale spojte dokonalou klasiku s vanilkovým pudinkem a karamelem a nechte se unést jedinečnou harmonií chutí v jablečném poháru s karamelovými sušenkami. Pohár zvládne připravit i kuchař začátečník, takže se nebojte zapojit do přípravy i děti čekající na Ježíška.

Poháry s lesním ovocem a slaným karamelem

Něco jako cheesecake ve skleničce. Svěží smetanový krém, sladké lesní ovoce a dekadentní slaný karamel. Na poháry s lesním ovocem a slaným karamelem sice ušpiníte více nádobí, abyste si připravili jednotlivé vrstvy, finále bude ale velkolepé. Ozdobte je stylově mini preclíky, popcornem nebo drobnými marshmallow bonbony a party může začít.

Suflé s piniovými oříšky

Suflé patří mezi kulinářské speciality. Většinou jsou jeho hlavní ingrediencí našlehané vaječné bílky. Dopřejte sobě a svým blízkým božskou kombinaci nadýchané čokolády a oříšků a připravte si suflé s křupavými piniovými oříšky. Tato bábovička plná hořké čokolády se totiž na jazyku doslova rozpouští.

Pěna s polevou z hořké čokolády

Slavnostní a luxusní, nadýchaný dezert plný čokolády. To je čokoládová pěna s polevou z hořké čokolády. Abyste docílili správného efektu, kde barvy přechází postupně jedna v druhou, použijte čokoládu mléčnou i hořkou. Oproti klasické čokoládové pěně, se v tomto receptu nepoužívají vajíčka, základ tvoří pouze smetana a čokoláda. Zkuste si proto tuhle jednoduchou variantu čokoládové pěny připravit jako dezert po štědrovečerní večeři nebo na Silvestra. Můžete ji ozdobit jedlými třpytkami, cukrovou posypkou nebo třeba ovocem.

Více skvělých tipů na sladké i slané pohoštění na Vánoce i na silvestra najdete v lednovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo rovnou do schránky bez poštovného ZDE >>>
Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Kateřina Rovenská