Nejoblíbenější vánoční cukroví v novém kabátě: Zkuste makové linecké
Málokdo by se vzdal klasického lineckého cukroví, které patří mezi nejznámější a také nejvíce oblíbené druhy. Zkuste jeho makovou obměnu, nebudete litovat. Jeho přípravou vás krok po kroku provede mistryně v pečení a kreativní cukrářka Aďka.
Budete potřebovat:
120 g mletého máku
240 g polohrubé špaldové mouky
120 g moučkového cukru
250 g másla
1 žloutek
kůru z bio citronu
rybízový džem
lyofilizované maliny na ozdobení
Postup přípravy makového lineckého:
1. Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin do lednice.
2. Po vyndání z lednice těsto ještě zlehka propracujeme rukama, až je hladké a lesklé. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
3. Pečeme 8 minut na 170 stupňů. Po vychladnutí můžeme hotové linecké slepit džemem a případně i ozdobit cukrem a lyofilizovanými drcenými malinami.
Tip: K máku se skvěle hodí švestková povidla. Zkuste je použít místo džemu ke slepení lineckého cukroví.
Švestková povidla můžete připravit i z mražených švestek, pokud se vám nechce do pečení, zkuste klasická vařená. Recept najdete ZDE >>>.