Nejoblíbenější vánoční cukroví v novém kabátě: Zkuste makové linecké

11. prosince 2020 • 00:00

Málokdo by se vzdal klasického lineckého cukroví, které patří mezi nejznámější a také nejvíce oblíbené druhy. Zkuste jeho makovou obměnu, nebudete litovat. Jeho přípravou vás krok po kroku provede mistryně v pečení a kreativní cukrářka Aďka.

Budete potřebovat:

120 g mletého máku
240 g polohrubé špaldové mouky
120 g moučkového cukru
250 g másla
1 žloutek
kůru z bio citronu
rybízový džem
lyofilizované maliny na ozdobení

Postup přípravy makového lineckého:

1. Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citronu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin do lednice.

2. Po vyndání z lednice těsto ještě zlehka propracujeme rukama, až je hladké a lesklé. Pak těsto rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary.

3. Pečeme 8 minut na 170 stupňů. Po vychladnutí můžeme hotové linecké slepit džemem a případně i ozdobit cukrem a lyofilizovanými drcenými malinami.

Tip: K máku se skvěle hodí švestková povidla. Zkuste je použít místo džemu ke slepení lineckého cukroví.

Švestková povidla můžete připravit i z mražených švestek, pokud se vám nechce do pečení, zkuste klasická vařená. Recept najdete ZDE >>>.

Autor: MM