Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Bez voňavých perníčků by snad ani nebyly Vánoce! Patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví a většinou se pečou jako první, aby se mohly do Vánoc dobře rozležet. Když to ale nestihnete, nic se neděje. Poradíme vám, jak upéct skvělé perníčky na začátku adventu i těsně před Vánoci, jak je ozdobit i jak je využít do dalších dekorací nebo vánočních dobrot.
Pár rad, než začnete s pečením
Těsto na perníčky potřebuje, stejně jako většina vánočních těst, čas na uležení, aby se všechny chutě v něm dobře prolnuly a lépe se vám s ním pracovalo. Zabalte ho tedy do mikrotenové fólie nebo igelitového sáčku, aby neoschlo, a nechte v ledničce odležet, ideálně den nebo dva. Klidně vám tam ale vydrží týden.
Do těsta se přidává med. Ten je dobré nejdříve trochu nahřát, aby byl tekutý a lépe se tak spojil s ostatními přísadami.
Vůni a chuť těstu dodává směs koření. Můžete si samozřejmě koupit už hotové perníkové koření, lepší ale je připravit si ho doma. Používá se skořice, zázvor, badyán, fenykl, anýz, hřebíček, nové koření, kardamom, vanilka, cejlonská skořice, pepř… Zkuste třeba tuto směs: Do mlýnku na mouku dejte vrchovatou lžičku mleté skořice, 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, půl lžičky anýzu a 1 hvězdičku badyánu. Vše namelte najemno, velmi dobře poslouží i mlýnek na kávu, případně použijte starý dobrý hmoždíř. Jestli chcete použít i citronovou kůru, přidejte ji až rovnou do těsta.
Perníčkové těsto se často lepí, a tak je nutné ho podsypat moukou. Jenže když přidáte mouky moc, bude se těsto drolit a perníčky budou tvrdé. Místo toho můžete zkusit těsto rozválet mezi dvěma potravinovými fóliemi.
Perníčky nemusíte péct moc dlouho a při vysoké teplotě. Stačí asi 10 minut při 165–170 °C. Ideální je vyndat perníčky z trouby ve chvíli, kdy jsou ještě maličko měkké. Po vychladnutí ztvrdnou. A podle odbornice na pečení perníčků PerníKáči taky pomůže před zaděláním těsta a pečením oslovit patrona perníkářů svatého Ambrože, aby se dílo zdařilo.
Základní recept na medové perníčky
Co budete potřebovat (na 3–5 plechů)
- 325 g hladké mouky + na posypání válu
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 10 g holandského kakaa
- 2–3 lžičky perníkového koření
- 50 g změklého másla
- 2 vejce
- 90 g tekutého medu
- 1 žloutek na potření
Postup:
1. V míse smíchejte všechny suché ingredience, přidejte změklé máslo, vejce, med a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes noc do ledničky.
2. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na placku silnou 5 mm. Vykrajujte z ní různé tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 7 minut.
Můžete zkusit i tyto osvědčené recepty:
Perníčky podle časopisu F.O.O.D.
Populární perníčky podle Lucie Křížkové
Perníčky měkké hned po upečení
Ne každý stihne upéct perníčky s dostatečným předstihem. Naštěstí existují recepty na perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Vybírejte takové, kde je poměr surovin přibližně 150–200 g tuku, 4 vejce a 200 g medu na cca 600 g mouky. Můžete zkusit třeba tento recept na perníčky měkké hned po upečení. Také pomůže, když tvrdé perníčky uložíte do krabice s celým nebo rozkrojeným jablkem. Díky tomu brzy změknou.
Měkké perníčky si můžete upéct i podle videa:
Aby byly hezky lesklé
Aby se perníčky hezky leskly a lépe na nich držela poleva, je dobré je něčím potřít. Udělejte to ale až po upečení, ve chvíli, kdy je vytáhnete z trouby a jsou ještě horké. Můžete použít rozšlehaný žloutek nebo celé vejce důkladně rozšlehané se lžičkou studené vody. Chcete-li perníčkům dodat hezčí barvu, přimíchejte do vaječné směsi ještě na špičku nože kakaa nebo hnědého či červeného potravinářského barviva. Než začnete perníčky potírat, je dobré směs přelít přes sítko, abyste z ní odstranili nežádoucí bublinky.
Čím a jak je ozdobit?
Na zdobení perníčků se používá nejčastěji bílková poleva z moučkového cukru, bílku a trochy citronové šťávy. Recept najdete ZDE.
Chcete-li mít jistotu, že se vám poleva opravdu povede a bude tak akorát hustá, udělejte to jako cukráři, kteří si všechny suroviny pečlivě odvažují. Na přípravu pak budete potřebovat:
- 150 g moučkového cukru
- 30 g bílku
- 1 lžičku citronové šťávy
Je velmi důležité polevu třít ručně vařečkou. Je to sice trochu náročnější a delší, ale kdybyste ji vyšlehali elektrickým šlehačem, bude v ní moc vzduchu, neuděláte s ní krásně tenké linky, a navíc se bude na cukroví drolit.
Že je poleva hustá tak akorát, poznáte tak, že ji naberete na lžičku, a když ji otočíte dnem vzhůru, poleva na ní bude držet.
Na zdobení tenkými linkami budete potřebovat polevu hustou. Chcete-li vyplňovat větší plochy, umíchejte si ji trochu řidší nebo do husté polevy přidejte ještě pár kapek citronové šťávy. Aby byla řídká poleva hezky ohraničená, nejdříve namalujte okraje tenkou linkou husté polevy, a když zaschne, vyplňte ji řidší polevou.
Na zdobení použijte cukrářský sáček s tenkou trubičkou, igelitový sáček, kterému odstřihnete malý růžek, případně kornoutek stočený z papíru na pečení.
Když budete chtít polevu obarvit, rozdělte ji do několika misek a do každé části vmíchejte trochu potravinářského barviva.
Ještě než poleva zaschne, můžete ji posypat cukrovými třpytkami, barevným cukrem nebo jiným cukrářským zdobením.
Jak a kde je uložit?
Ideální na skladování perníčků jsou hliněné nádoby, ale ty už doma skoro nikdo nemá. Úplně postačí papírová krabice nebo plechová dóza, ve které perníčky krásně změknou. Důležité je skladovat je v chladu, ovšem nikoli v ledničce. Lepší je chladná spíž nebo balkon, kam neprší a kde nemrzne.
Na stromeček, chaloupku i na dort
Vánoční perníčky jsou skvělé cukroví a zároveň nádherná dekorace. Myslete na to již při jejich pečení a nezapomeňte do některých udělat špejlí dírky, abyste je pak mohli pověsit na stromeček nebo třeba do oken. Když k sobě polevou slepíte různě velké hvězdičky upečené z perníčkového těsta (od největší po nejmenší), vytvoříte krásné vánoční stromečky. Děti určitě bude bavit pečení vánoční perníkové chaloupky. A v neposlední řadě můžete perníčky použít na ozdobení vánočního dortu.