Nejlepší bílková poleva aneb Jak nazdobit perníčky: S našimi tipy to zvládne i začátečník!

28. listopadu 2024 • 04:53

Zdobení perníčků, to je ta pravá zábava (nejenom) pro děti! Jenže co dělat, když se poleva nedaří, trhá se, ucpává zdobicí sáček, nebo je naopak příliš řídká? Nevěšte hlavu. Pomůžeme vám připravit luxusní bílkovou polevu, se kterou budou vaše perníčky jako ze žurnálu!

Perníčky bývají prvním cukrovím, které pečeme, a k nim neodmyslitelně patří i jejich zdobení. Bílá cukrová poleva se na nich skvěle vyjímá, ať už se rozhodneme pro tradiční dekorování tenkou linkou nebo vyplňování větších ploch. Každá technika přitom vyžaduje jinou přípravu.

Video se připravuje ...

Cukr alespoň dvakrát prosejte

Na výrobu bílkové polevy potřebujete prosetý, kvalitní moučkový cukr. Nesmí v něm zůstat žádné hrudky, aby neucpaly zdobičku. Cukr proto prosejte alespoň dvakrát přes jemné sítko. Můžete koupit i cukr pudrový, který je extra jemný.

Řiďte se velikostí vejce

Každé vajíčko je jinak velké, proto je podle toho potřeba přidat adekvátní množství cukru. Důležité je také stáří vajec. Ta starší mají bílek tekutější, budete tak potřebovat cukru o něco více. Kromě bílků přidejte do cukru i lžičku citronové šťávy, kterou je třeba přecedit.

Polevu míchejte, ale nešlehejte

Glazuru se snažte míchat vařečkou, nešlehat. Nedostane se tak do ní vzduch a po uschnutí na cukroví hezky drží. Při míchání je potřeba troška trpělivosti, která se ale vyplatí. Ruční míchání je poměrně náročné, trvá kolem 15 minut. Můžete proto použít i robota a polevu nechat třít klidně 20 minut na malou rychlost stěrkovým nástavcem.

Dávkujte v malém množství

Polevu se snažte plnit do zdobicího sáčku v malém množství, má totiž tendenci houstnout a hůře by se s ní pak pracovalo. Případně si naplňte více sáčků a odložte je do ledničky. S polevou je potřeba pracovat rychle. Ideální je také zpracovat ji hned v ten den.

Bílková poleva se na perníčcích krásně vyjímá. Bílková poleva se na perníčcích krásně vyjímá. • Autor: iStock

Pozor na správnou hustotu

Správně připravenou bílkovou polevu poznáte podle toho, že ji naberete na lžičku a otočíte dnem vzhůru. Jestliže nebude kapat a bude na lžičce držet, je hotová. Je-li poleva moc hustá, zřeďte ji několika kapkami citronové šťávy, je-li naopak řídká, přidejte ještě trochu cukru. Hustotu polevy je totiž třeba uzpůsobit podle stylu zdobení – na ornamenty je potřeba hustší, na zdobení větších ploch naopak řidší.

Kouzlo s pečicím papírem

Na zdobení tenkými linkami použijte malý kornoutek z papíru na pečení. Vystřihněte z něj trojúhelník, stočte ho do kornoutu a dobře stáhněte, aby měl ostrou špičku. Naplňte ho polevou a ihned začněte zdobit. Pracujte rychle, aby špička kornoutu nezaschla. V potřebách pro cukráře se dají sehnat i speciální igelitové sáčky s velmi tenkými umělohmotnými špičkami, které lze použít i opakovaně.

Barevně nazdobené perníčky Barevně nazdobené perníčky • Autor: iStock

Jak na barevné perníčky?

Hotovou polevu můžete podle chuti ještě obarvit potravinářskými barvami. Práškové barvy před přidáním do polevy rozmíchejte v několika kapkách citronové šťávy. Než začnete zdobit jinou barvou, polevu nechte vždy dobře zaschnout, aby se vám barvy nepromíchaly. Pokud se vám klepe ruka, podepřete sáček druhou rukou opřenou o stůl. Vyhněte se také dotyku špičky zdobičky s perníčkem, aby měla poleva hezké okraje. Polevu na perníčky nanášejte lehce z výšky, snažte se ji jakoby pokládat.

Klasická bílková poleva na perníčky

Ingredience:

  • 160–200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce)
  • 1 bílek
  • 1 lžička přecezené citronové šťávy

Nejkrásnější jsou perníčky zdobené klasickou bílkovou polevou. Nejkrásnější jsou perníčky zdobené klasickou bílkovou polevou. • Autor: iStock

Postup:

Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevznikne hladká hustá leská bílá poleva (trvá to 15–20 minut).

Jak na řidší citronovou polevu?

Video se připravuje ...

Autor: Michaela Láchová