Velikonoční kouzla a rituály: Proč se má sníst chleba s medem a jak můžete věštit z obarvených vajíček?

28. března 2024 • 03:15

Velikonoce jsou sice největším křesťanským svátkem, své kořeny mají ale v mnohem dřívějších dobách. Proto v nich najdeme i řadu starých pohanských zvyků a rituálů, které měly lidem zajistit například pevné zdraví nebo bohatou úrodu. Můžete si některé z nich zkusit.

Snězte tři kočičky

Mezi oblíbené velikonoční dekorace patří kočičky, tedy květní pupeny vrby jívy. Větvičky s kočičkami se podle křesťanských tradic světí v kostele poslední neděli před Velikonocemi. Touto nedělí, které se říká Květná, také začíná Pašijový týden. Svěcené kočičky mají do domu i celého hospodářství přinést požehnání, podle lidových pověr také přinášejí štěstí, chrání před nemocemi i čarodějnicemi. Říká se, že když sníte jednu až tři posvěcené kočičky, nebude vás celý rok bolet v krku. A člověka, který si svěcenými kočičkami přetře oči se slovy „Kočičky, kočičky, aby nebolely vočičky," nebudou následující rok bolet oči.

Znáte všechna tradiční velikonoční jídla? >>>

Video se připravuje ...

Kouzla na Zelený čtvrtek

Jistě víte, že na Zelený čtvrtek byste si měli dát něco zeleného, abyste byli celý rok zdraví. Může to být dobrý salát, zelené smoothie, špenát, zelené fazolky, polévka z medvědího česneku nebo třeba už s předstihem velikonoční nádivka s prvními kopřivami

Velmi ceněná byla dříve i vejce snesená právě na Zelený čtvrtek. Lidé je jedli natvrdo uvařená, aby zůstali celý rok zdraví. Také uměla chránit dům a odvracela všechno špatné. Skořápky z takovýchto vajec se nevyhazovaly, ale rozhodily se kolem domu, aby se veškerá havěť držela dál.

Chcete-li zůstat zdraví, snězte vařené vejce snesené na Zelený čtvrtek. Chcete-li zůstat zdraví, snězte vařené vejce snesené na Zelený čtvrtek. • Autor: iStock

Se Zeleným čtvrtkem se pojí i další zvyk, a to pojídání krajíce chleba namazaného medem. Aby ale kouzlo účinkovalo, musel se sníst ještě před východem slunce. Pak se jeho konzument mohl bez obav celé léto procházet bos v trávě, protože byl chráněn před uštknutím hadem nebo útoky bodavého hmyzu. Bohaté rodiny si mohly dovolit i hodit chléb namazaný medem do studny, aby si zabezpečily, že v ní bude celý rok voda a nevyschne.

V tento den hospodyně také na trhu kupovaly nové hrnky nebo džbánky. Chodily s nimi pak do kostela pro svěcenou vodu, kterou po západu slunce pokropily celý dům. Mělo to vyhnat otravný hmyz a myši, a do domu přinést štěstí.

Věštění na Velký pátek

Pátek je ze všech dní velikonočního týdne nejmagičtější a nejvíc se hodí pro věštění. Můžete to zkusit například s obarvenými vajíčky, pokud je už v tu dobu budete mít. Různě barevná vajíčka dejte do mísy a zakryjte je utěrkou. Položte si otázku, na kterou chcete znát odpověď, a jedno vajíčko si zpod utěrky vytáhněte. Je-li červené, znamená to, že máte být opatrní, protože věci jsou v pohybu. Žluté vajíčko značí, že byste neměli spoléhat jen na své city, ale důkladně vše promyslet. Zelené vajíčko znamená dobré zdraví a začátek tvůrčího období. Modrá barva vajíčka věští lásku a city, a když si vytáhnete bílé vajíčko, znamená to, že v tuto chvíli na vaši otázku neexistuje žádná odpověď.

Z obarvených vajíček můžete věštit svou budoucnost. Z obarvených vajíček můžete věštit svou budoucnost. • Autor: iStock

Dříve lidé také věřili, že se právě v tento den otevírá zem, aby vydala své poklady, a že se voda z horských pramenů proměňuje ve víno. A nezapomeňte, že na Velký pátek byste si měli dávat pozor na to, co řeknete nahlas. Mohlo by se to splnit.

Kouzlo barevných vajíček

Kouzlit se dá i s celými vajíčky při jejich barvení, což se tradičně dělá na Bílou sobotu. Důležité je, aby byla celá, tedy nevyfouknutá. Máte-li nějaké přání, může se vám splnit díky barvě, na kterou vajíčko obarvíte. Růžové vajíčko vám přivolá romantickou lásku, červené znovu zažehne jiskru ve stávajícím vztahu. Žlutá barva vajíčka zajistí nový začátek, modrá dlouhodobý úspěch. Chcete-li mít v životě štěstí, obarvěte vajíčko na zeleno, fialová vám zase přivolá pohodu a klid. A když budete chtít ještě posílit magickou moc obarveného vajíčka, můžete na něj namalovat to, po čem toužíte. Aby se vaše přání splnilo, obarvené vajíčko pak sami snězte.

Kouzlit můžete i při barvení velikonočních vajíček. Kouzlit můžete i při barvení velikonočních vajíček. • Autor: iStock

Dříve lidé také věřili, že když sní na Bílou sobotu vejce uvařené o Velkém pátku, ochrání je to před blouděním a vždy si v kritické situaci vzpomenou, kudy vede správná cesta.

Magická moc těsta na mazanec

Na Bílou sobotu se také peče mazanec a beránek. Když na ně dříve hospodyně připravovaly těsto, schválně si ruce neumyly. Mělo to jeden dobrý důvod. S rukama ušpiněnýma od čerstvě zadělaného těsta chodily do sadu a hladily stromy, aby se urodilo chutné ovoce.  

Rukama ušpiněnýma od těsta na mazanec se dříve potíraly stromy, aby se urodilo chutné ovoce. Rukama ušpiněnýma od těsta na mazanec se dříve potíraly stromy, aby se urodilo chutné ovoce. • Autor: iStock

Z kousku těsta si také můžete vyrobit malou figurku, která bude představovat temnější polovinu roku. Vložte do ní symbolicky vše, co se od podzimu odehrálo a čeho se chcete zbavit, a figurku pak hoďte do ohně nebo potoka

Vyzkoušejte oomancii

Stejně jako se o Vánocích lije olovo, můžete během Velikonoc lít syrový bílek do vroucí vody. Této metodě se říká oomancie a z tvaru bílku, který se v horké vodě srazí, můžete pak zkusit věštit, co vás čeká.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková