Jak vyfouknout vejce jednou dírkou? Naučte se skvělý trik!

720p480p360p240p
22. března 2018 • 00:00

Velikonoce se blíží a s nimi nejenom lahodné recepty z uvařených vajec, ale i příprava dekorací v podobě prázdných vyfouknutých vajec. Naučte se to podle našeho snadného návodu a zbylé žloutky s bílky zpracujte do velikonočních pokrmů. 

Jak vyfouknout vajíčko?

Než začnete vajíčko vyfukovat, skořápku pořádně omyjte a odmasťte. Můžete k tomu použít vlažnou vodu s pár kapkami jaru nebo cokoliv jiného s odmašťovacím efektem. Pokud nemáte vajíčka domácí, ale kupovaná, najdete na nich červené razítko. Toho se snadno zbavíte pomocí houbičky a tekutého písku. Nakonec vajíčko pořádně osušte.

Vajíčka před vyfukováním umyjteVajíčka před vyfukováním umyjte • Autor: iStock

Pomocí kulatého jehlového pilníku nebo jehly vytvoříme na širším konci vajíčka malou dírku. Skořápku jemně oťukáme a vzniklou dírku lehce rozšiřujeme tak dlouho, dokud se dovnitř nevejde menší plastové brčko. To dovnitř strčíme kloubem nahoru a vajíčko nakloníme nad misku. Foukáme, dokud se veškerý obsah nevylije ze skořápky ven. Následně do vajíčka napustíme vodu, jemně protřepeme a vodu vylijeme. Další návod, jak to udělat pomocí injekční stříkačky i a s jehlou, najdete na videu v úvodu článku.

Natvrdo, naměkko nebo na hniličku: Jak dlouho vařit vejce?

A máme hotovo. Teď už se jen můžeme pustit do zdobení kraslic. Dříve se vajíčka zdobila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, červené řepy, zelí, dubové nebo olšové kůry nebo lipového květu.

Podívejte se na video, jak obarvit vejce pomocí přírodních surovin:

720p 480p 360p 240p
Obarvěte si velikonoční vajíčka jen pomocí cibule a červeného zelí

K přírodním materiálům se vždy přidávaly ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Co se zbylými bílky a žloutky? 

Vnitřek vajec rozhodně nevyhazujte. Při vyfukování pomocí stříkačky můžete oddělení bílků a žloutků uhlídat a připravit si třeba tradiční pusinky z bílkůV případě, že bílky neoddělujete a vejce vyfukujete do jedné mísy, uvařte sobě a koledníkům rychlá míchaná vajíčka.

Míchaná vejceMíchaná vejce • Autor: istock