Přírodní barvení vajíček cibulí, červenou řepou i kurkumou: Zkuste to letos bez chemie!
Velikonoce se pomalu blíží a s nimi i tradiční barvení velikonočních vajíček. Víte ale, že nemusíte používat jen zářivé barvy z drogerie plné chemie? Vyzkoušejte osvědčené triky našich předků a vajíčka tentokrát obarvěte tím, co běžně máte v kuchyni a ve spíži. Poradíme vám, jak docílíte krásných pastelových barev.
Naše babičky neměly k dispozici kupované sáčky s práškovými barvami na vajíčka ani tubičky s těmi gelovými, přesto měly pro koledníky v ošatce připravenou pestrou výslužku. Uměly si totiž poradit. Dobře věděly, že všemocná příroda kolem nás jim barvy nabízí, stačí jen vědět, kam sáhnout. Využijte jejich zkušeností a inspirujte se. Velikonoční košík také můžete oživit několika křepelčími vajíčky. Jak je správně uvařit, zjistíte ve videu v galerii.
Odmastit skořápku je základ
Abyste ale měli jistotu, že se vám vajíčka obarví na co nejtmavší odstín a také rovnoměrně, nezapomeňte je před vložením do barvicího roztoku důkladně odmastit. Skvěle poslouží například obyčejný přípravek na mytí nádobí. Pokud se potřebujete zbavit červeného razítka z bílé skořápky, použijte kapku jemného tekutého písku a houbičku nebo hadřík.
Jak připravit roztok na barvení vajíček
Ať už se chystáte vajíčka obarvit na jakoukoli barvu, základní roztok je vždy stejný. Připravíte ho tak, že do malého hrnce nalijete 3/4 litru vody a přisypete požadovanou surovinu na barvení (například kurkumu, zelí, řepu...). Směs promícháte a přivedete k varu. Vaříte asi 20 minut. Poté nálev scedíte, vrátíte do hrnce a necháte zchladnout.
Pokud se chystáte barvit větší množství vajec ve větším kastrolu, použijte samozřejmě víc vody a potřebné množství octa si vynásobte.
V případě, že máte vajíčka předvařená, nechte barvicí roztok vychladnout a pak je do něj vložte. Důležité je, aby byla ponořená celá. Platí, že čím víc barvicí ingredience použijete a čím déle tam vajíčka necháte, tím bude výsledný odstín tmavší. Nebojte se je proto v lázni nechat klidně přes noc.
Chcete-li barvit syrová vajíčka, vložte je do připraveného svařeného barvicího roztoku a deset minut je povařte. Pak kastrol odstavte a vejce vyndejte. Pokud se vám dosažený odstín nelíbí, nechte je v nálevu déle. Obarvená vajíčka pak potřete tukem, aby se krásně leskla a barva byla výraznější. Použít můžete třeba sádlo.
Inspirujte se také spoustou receptů z vajec. Po Velikonocích se budou hodit!
Modrá barva
Modré barvy docílíte, když použijete nadrobno nakrájené červené zelí. Na tmavě modrou obarví skořápky šťáva z borůvek. Použít můžete klidně ty mražené.
Růžová barva
Nádherný růžovočervený nádech dodá skořápce obyčejná nastrouhaná červená řepa. Pokud vejce v nálevu necháte déle, dostane se na škále klidně až na tmavě růžovou nebo vínovou barvu.
Hnědá barva
Zlatavě hnědé barvy docílíte cibulovými slupkami. Na hnědočervenou použijte slupky z červené řepy. Když chcete mít vajíčka tmavě hnědá, použijte černý čaj nebo mletou kávu.
Žlutá barva
Pokud chcete mít opravdu sytě žlutá vajíčka, kupte si kurkumu. Seženete ji mletou v každém supermarketu mezi pytlíky s kořením.
Zelená barva
Pokud chcete dosáhnout sytě zelené barvy, zahrajte si na malého chemika. Vejce nejprve připravte v nálevu z kurkumy a poté je vložte do barviva z červené řepy. Nechte odstát podle libosti, než se vám bude odstín zelené líbit.
Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?