Barvení vajíček cibulí, červenou řepou i borůvkami | Magazín | Recepty.cz

Přírodní barvení vajíček cibulí, červenou řepou i borůvkami: Zkuste to letos bez chemie!

11. dubna 2019 • 00:00

Velikonoce se pomalu blíží a s nimi i tradiční barvení velikonočních vajíček. Víte ale, že nemusíte používat jen zářivé barvy z drogerie plné chemie? Vyzkoušejte osvědčené triky našich předků a vajíčka tentokrát obarvěte tím, co běžně máte v kuchyni a ve spíži. Poradíme vám, jak docílíte krásných pastelových barev.

Naše babičky neměly k dispozici kupované sáčky s práškovými barvami na vajíčka ani tubičky s těmi gelovými, přesto měly pro koledníky v ošatce připravenou pestrou výslužku. Uměly si totiž poradit. Dobře věděly, že všemocná příroda kolem nás jim barvy nabízí, stačí jen vědět, kam sáhnout. Využijte jejich zkušenosti a inspirujte se.

Odmastit skořápku je základ

Abyste ale měli jistotu, že se vám vajíčka obarví na co nejtmavší odstín a také rovnoměrně, nezapomeňte je před vložením do barvicího roztoku důkladně odmastit. Skvěle poslouží například obyčejný přípravek na mytí nádobí. Pokud se potřebujete zbavit červeného razítka z bílé skořápky, použijte kapku jemného tekutého písku a houbičku nebo hadřík.

Jak připravit roztok na barvení vajíček

Ať už se chystáte vajíčka obarvit na jakoukoliv barvu, základní roztok je vždy stejný. Připravíte ho tak, že smícháte litr vody se dvěma lžícemi octa a lžičkou soli. Do tohoto roztoku pak jen přidejte vybranou ingredienci a vše svařte. Pokud se chystáte barvit větší množství vajec ve větším kastrolu, použijte samozřejmě vody víc a potřebné množství soli a octa si vynásobte.

V případě, že máte vajíčka předvařená, nechte barvicí roztok vychladnout a pak je do něj vložte. Důležité je, aby byla ponořena celá. Platí, že čím víc barvicí ingredience použijete a čím déle tam vajíčka necháte, tím bude výsledný odstín tmavší. Nebojte se je proto v lázni nechat klidně přes noc. Chcete-li barvit syrová vajíčka, vložte je do připraveného svařeného barvicího roztoku a šest minut je povařte. Pak kastrol odstavte a vejce nechte v lázni ještě nejméně dvě hodiny nebo tak dlouho, dokud se vám barva nebude líbit. Obarvená vajíčka pak potřete tukem, aby se krásně leskla a barva byla výraznější. Použít můžete třeba sádlo.

Modrá barva

Světle modré barvy docílíte, když použijete nadrobno nakrájené červené zelí. Na tmavě modrou skořápky obarví šťáva z borůvek. Použít můžete klidně ty mražené.

Růžová barva

Nádherný růžovočervený nádech dodá skořápce obyčejná nastrouhaná červená řepa.

Zelená barva

Stačí do roztoku přidat sáček toho nejlevnějšího špenátového protlaku a vajíčka získají krásnou zelenou barvu. Vyzkoušet můžete i nasekané mladé kopřivy nebo březové listí.

Hnědá barva

Když chcete mít vajíčka tmavě hnědá, použijte černý čaj nebo mletou kávu. Zlatavě hnědé barvy docílíte cibulovými slupkami. Na hnědočervenou použijte slupky z červené řepy.

Žlutá barva

Pokud chcete mít opravdu sytě žlutá vajíčka, kupte si kurkumu. Seženete ji mletou v každém supermarketu mezi pytlíky s kořením. Na světle žlutou můžete použít heřmánek nebo kmín.

K Velikonocům bezpochyby patří také pečení beránka. Zkuste tvarohového beránka podle našeho video receptu ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová