Celé stádo velikonočních beránků: Inspirujte se v galerii těch nejkrásnějších

7. dubna 2023 • 00:00

Velikonoce patří bezesporu mezi ty nejkrásnější svátky v roce. Stejně jako malovaná vajíčka, nadílka a pomlázka k nim patří i velikonoční beránek. Ten je nejen dobrotou, která by na velikonoční tabuli neměla chybět, ale také krásnou dekorací. Při zdobení se inspirujte v galerii plné neodolatelných beránků.

Hledejte inspiraci v naší galerii a nachystejte toho nejkrásnějšího velikonočního beránka, který se bude na vaší sváteční tabuli nádherně vyjímat.

Video se připravuje ...

Tradice velikonočního beránka

Symbol beránka sahá až do pohanských dob, kdy měl symbolizovat čistotu a nevinnost. U židů pak ztělesňoval člena Božího stáda a v křesťanství beránek představoval památku na Ježíše Krista.

Fantazii se meze nekladou

Receptů na velikonočního beránka je hned několik. Každá rodina má obvykle svůj oblíbený recept, který předává z generace na generaci. Při zdobení se můžete vyřádit a beránka vyšperkovat polevou z čokolády, bílkovou polevou, rozinkami nebo cukrářským zdobením. Přesto mnoho cukrářů a pekařů sází při jeho přípravě na jednoduchost a beránka jen lehce posype moučkovým cukrem.  

Tipy a triky na pečení

Klíčem k úspěchu je forma. Doporučuje se zvolit keramickou, skleněnou nebo plechovou. Formu důkladně vymažte máslem nebo olejem ve spreji. Nezapomeňte zkontrolovat všechny záhyby – uši, oči i čumáček. Stejně tak při vysypávání formy dbejte na to, aby byla mouka opravdu všude. Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a nechte beránka vychladnout.

Beránek na několik způsobů

Milovníky „mrkváčů“ mile překvapíme mrkvovým beránkem, který je ovoněný citronovou kůrou a politý bílou čokoládou. Hrnkového beránka zvládnete i bez vážení. Obzvlášť vláčný a jemný je tvarohový beránek. Pokud máte chuť tvořit něco originálního, pak vyzkoušejte šnekového beránka, který se od toho klasického liší v provedení. Tělo beránka je tvořeno z piškotu, pečených šneků a hlavička je pokryta a zdobena marcipánem.

Klasický beránek, který nikdy neomrzí!

Suroviny:

  • 60 g másla
  • 130 g cukru krupice
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Obě části formy dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo s cukrem a vanilkou. Po chvíli postupně přidejte vejce a šlehejte do nadýchané pěny. Nyní přidejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.

2. Těsto přelijte do hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi půl centimetru pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

3. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, formu překryjte vlhkou utěrkou a po chvilce sejměte horní díl. Beránka opatrně vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.

Nezapomněli jsme ani na tradiční mazanec, který se vám zajisté povede >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR