Celé stádo velikonočních beránků: Inspirujte se v galerii těch nejkrásnějších
Velikonoce patří bezesporu mezi ty nejkrásnější svátky v roce. Stejně jako malovaná vajíčka, nadílka a pomlázka k nim patří i velikonoční beránek. Ten je nejen dobrotou, která by na velikonoční tabuli neměla chybět, ale také krásnou dekorací. Při zdobení se inspirujte v galerii plné neodolatelných beránků.
Hledejte inspiraci v naší galerii a nachystejte toho nejkrásnějšího velikonočního beránka, který se bude na vaší sváteční tabuli nádherně vyjímat.
Tradice velikonočního beránka
Symbol beránka sahá až do pohanských dob, kdy měl symbolizovat čistotu a nevinnost. U židů pak ztělesňoval člena Božího stáda a v křesťanství beránek představoval památku na Ježíše Krista.
Fantazii se meze nekladou
Receptů na velikonočního beránka je hned několik. Každá rodina má obvykle svůj oblíbený recept, který předává z generace na generaci. Při zdobení se můžete vyřádit a beránka vyšperkovat polevou z čokolády, bílkovou polevou, rozinkami nebo cukrářským zdobením. Přesto mnoho cukrářů a pekařů sází při jeho přípravě na jednoduchost a beránka jen lehce posype moučkovým cukrem.
Tipy a triky na pečení
Klíčem k úspěchu je forma. Doporučuje se zvolit keramickou, skleněnou nebo plechovou. Formu důkladně vymažte máslem nebo olejem ve spreji. Nezapomeňte zkontrolovat všechny záhyby – uši, oči i čumáček. Stejně tak při vysypávání formy dbejte na to, aby byla mouka opravdu všude. Po upečení zabalte formu do vlhké utěrky a nechte beránka vychladnout.
Beránek na několik způsobů
Milovníky „mrkváčů“ mile překvapíme mrkvovým beránkem, který je ovoněný citronovou kůrou a politý bílou čokoládou. Hrnkového beránka zvládnete i bez vážení. Obzvlášť vláčný a jemný je tvarohový beránek. Pokud máte chuť tvořit něco originálního, pak vyzkoušejte šnekového beránka, který se od toho klasického liší v provedení. Tělo beránka je tvořeno z piškotu, pečených šneků a hlavička je pokryta a zdobena marcipánem.
Klasický beránek, který nikdy neomrzí!
Suroviny:
- 60 g másla
- 130 g cukru krupice
- půl lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Obě části formy dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo s cukrem a vanilkou. Po chvíli postupně přidejte vejce a šlehejte do nadýchané pěny. Nyní přidejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.
2. Těsto přelijte do hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi půl centimetru pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.
3. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, formu překryjte vlhkou utěrkou a po chvilce sejměte horní díl. Beránka opatrně vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.
Nezapomněli jsme ani na tradiční mazanec, který se vám zajisté povede >>>