Velikonoční sušenky a perníčky: 50 nejkrásnějších zdobení v galerii!

21. března 2024 • 03:08

Chystáte se letos péct velikonoční sušenky nebo perníčky? Inspiraci můžete načerpat v galerii s těmi nejkrásnějšími výtvory. Zkuste bílkovou nebo čokoládovou polevu a nepřeberné množství cukrářského zdobení, se kterým se pobaví i děti. Sušenky a perníčky krásně provoní váš velikonoční interiér, můžete je využít na ozdobu i jako výslužku pro malé koledníky.

Ozdobte velikonoční stůl sušenkami z lineckého těsta. Křehké sušenky můžete před zdobením ještě promazat a slepit lískooříškovým krémem nebo ovocnou marmeládou. Pokud nemáte chuť na linecké, zkuste tyto plněné máslové sušenky. Mile vás překvapí také dokonale křehké špaldové sušenky s meruňkovou marmeládou.

Jste-li milovníci perníčků, jistě si je dáte rádi i na Velikonoce. S cukrovou polevou budou vypadat naprosto famózně. Vyzkoušet můžete i medové perníčky nebo si podle videonávodu upéct perníčky, které jsou měkké hned po upečení.

A takto můžete perníčky krásně ozdobit >>>

Video se připravuje ...

Bílková poleva na perníčky

Bílková poleva je klasika a nemusí být jen bílá, můžete ji různě dobarvovat pomocí potravinářských barev. Na základní polevu postačí jen moučkový cukr, bílek a trošku citronové šťávy.

Suroviny:

  • 180 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

 1. Cukr přesypeme 2x přes jemné sítko na čaj. Přidáme bílek a citronovou šťávu a 10–15 minut třeme vařečkou, dokud není poleva krásně hustá a bílá. Pokud je moc hustá, přidáme do ní během tření ještě pár kapek citronové šťávy. Pokud je naopak moc řídká, přidáme ještě trochu moučkového cukru. Nyní můžeme polevu rozdělit na několik dílů a každý obarvit potravinářskou barvou.

2. Hotovou polevu naplníme do cukrářského sáčku a ustřihneme z něj maličký růžek. S jeho pomocí pak zdobíme perníčky tenkými linkami. Poleva na perníčku za chvíli ztuhne i při pokojové teplotě. Pokud chceme zdobit celou plochu perníčků (nebo jiného cukroví), namalujeme nejdříve linky pomocí cukrářského sáčku a necháme je ztuhnout. Pak část polevy trochu zředíme citronovou šťávou a namalované kontury touto řidší polevou vyplníme pomocí štětečku. 

Čokoládová poleva ve vodní lázni

Zaručeně využijete také čokoládovou polevu. Je dokonale lesklá a křupavá, navíc se vám nepřipálí. Zkuste ji zkombinovat s polevou z bílků – sušenky nebo perníčky namáčejte do čokolády a poté libovolně dozdobte bílkovou polevou.

Suroviny:

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka

Postup:

1. Hrnec naplňte asi do poloviny vodou a položte na něj misku tak, aby se dnem nedotýkala vodní hladiny. Do misky vložte čokoládu rozlámanou na kousky a pomalu zahřívejte. Dejte ale pozor, aby se voda nezačala prudce vařit.

2. K čokoládě přidejte máslo. Nezáleží na tom, jestli ho k čokoládě přidáváte už na začátku, nebo až ve chvíli, kdy se čokoláda začne rozpouštět. Tuk se postará o to, aby se poleva nepřipalovala.

3. Dále přidejte mléko a vše rozmíchejte na hladkou polevu.

Video se připravuje ...

Autor: red