Velikonoční sušenky a perníčky: 50 nejkrásnějších zdobení v galerii!

26. března 2021 • 00:00

Chystáte se letos péct velikonoční sušenky nebo perníčky? Inspiraci můžete načerpat v galerii s těmi nejkrásnějšími výtvory. Zkuste bílkovou nebo čokoládovou polevu a nepřeberné množství cukrářského zdobení, se kterým se pobaví i děti. Sušenky a perníčky krásně provoní váš velikonoční interiér, můžete je využít na ozdobu i jako výslužku pro své malé hodovníky.

Ozdobte velikonoční stůl sušenkami z lineckého těsta. Křehké sušenky můžete před zdobením ještě promazat a slepit lískooříškovým krémem nebo ovocnou marmeládou. Pokud nemáte chuť na linecké, zkuste tyto plněné máslové sušenky. Mile vás překvapí také dokonale křehké špaldové sušenky s meruňkovou marmeládou.

Jste-li milovníci perníčků, jistě si je dáte rádi i na Velikonoce. S cukrovou polevou budou vypadat naprosto famózně. Vyzkoušet můžete i medové perníčky nebo perníčky, které jsou měkké ihned po upečení, podle videonávodu.

Bílková poleva na perníčky

Bílková poleva je klasika a můžete ji variovat potravinářskými barvivy. K přípravě postačí jen moučkový cukr a bílek.

Suroviny:

  • 35 g moučkového cukru
  • 10 ml bílku

Postup na bílkovou polevu:

 1. Cukr přesypeme 2x přes jemné sítko na čaj. Přidáme odměřený bílek a 10 minut poctivě šleháme šlehačem, dokud v polevě nejsou žádné kousky. Poté nalijeme do pytlíčku a ustřihneme malinký růžek. Poleva musí být hustá a téct v jedné lince. Podle potřeby můžete přidat trochu cukru nebo naopak bílku, abyste docílili správné konzistence.

2. Perníčky poté zdobíme. Poleva na perníčku za chvíli ztuhne i při pokojové teplotě.

Čokoládová poleva ve vodní lázni

Zaručeně využijete také čokoládovou polevu. Poleva je dokonale lesklá a křupavá, navíc se vám nepřipálí. Zkuste ji zkombinovat s polevou z bílků – sušenky nebo perníčky namáčejte do čokolády a poté libovolně dozdobte bílkovou polevou.

video

Suroviny:

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka

Postup na čokoládovou polevu:

1. Hrnec naplňte asi do poloviny vodou a položte na něj misku tak, aby se dnem nedotýkala vodní hladiny. Do misky vložte čokoládu a pomalu zahřívejte. Dejte ale pozor, aby se voda nezačala vařit.

2. K čokoládě přidejte do misky máslo. Nezáleží na tom, jestli ho k čokoládě přidáváte už na začátku, nebo až ve chvíli, kdy se čokoláda začne rozpouštět. Tuk se postará o to, aby se poleva nepřipalovala.

Spoustu skvělých velikonočních receptů a tipů najdete ve Speciálu časopisu F.O.O.D.

Už máte velikonoční speciál časopisu F.O.O.D.? Už máte velikonoční speciál časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: DF