Velikonoce ve světě: Víte, kde se vaří žurek, peče capirotada nebo podává mämmi?

5. dubna 2023 • 12:00

Velikonoce, nejvýznamnější křesťanský svátek, se slaví po celém světě. U nás je máme neodmyslitelně spojené s mazancem, beránkem, jidáši a nádivkou. Jak je to ale v zahraničí? Seznamte se s typickými velikonočními pokrmy, které se připravují jinde v Evropě nebo ve vzdálenějších koutech světa.  

Řecko: Tsoureki

Řecký velikonoční chléb tsoureki Řecký velikonoční chléb tsoureki • Autor: iStock

Sladký pletený chléb symbolizuje nový život. Podle pohanských tradic má zahánět zlé duchy, zatímco v křesťanství symbolizují jeho tři prameny Nejsvětější trojici. Před pečením se do těsta vtlačí vajíčka obarvená načerveno a říká se, že na koho při krájení vyjde kousek s červeným vejcem, toho čeká šťastný rok.

Podobně se připravuje i sladký velikonoční věnec >>>

Video se připravuje ...

Polsko: Žurek

Polská polévka žurek se často podává ve vydlabaném bochníku chleba. Polská polévka žurek se často podává ve vydlabaném bochníku chleba. • Autor: iStock

Polévka s lehce nakyslou chutí (žurek v překladu znamená kyselá polévka) je u našich sousedů jedním z nejtypičtějších velikonočních jídel. Trochu připomíná zelňačku, trochu bramboračku a kyselo. Charakteristickou kyselou chuť polévce dodává žitný kvas a často se podává ve vydlabaném chlebu. I když existuje řada variant, nikdy by v ní neměla chybět vařená vejce. Žurek se hodně podobá další tradiční polské velikonoční polévce – bílému boršči, jehož základem je kvas z ovesných vloček.

Itálie: Pizza Chiena

Italská Pizza Chiena Italská Pizza Chiena • Autor: iStock

Pizza Chiena je typické velikonoční jídlo z jihu Itálie, konkrétně z Neapole. Podle tradice se připravuje na Velký pátek a podává na Bílou sobotu. Navzdory svému názvu se vzhledem i chutí od tradiční pizzy dost liší. Je sice kulatá, ale víc připomíná slaný plněný koláč. Do těsta se také dává sádlo a náplň nejčastěji tvoří uzené maso, vařená vejce a sýr. 

Francie: Jehněčí kolínko

Francouzské pečené jehněčí kolínko Francouzské pečené jehněčí kolínko • Autor: iStock

Francouzské velikonoční menu je založeno především na červeném mase. Na rozdíl od mnoha zemí, které preferují spíše ryby. Stejně jako u nás má přednost jehněčí. Na Velikonoční neděli se připravuje specialita zvaná Le Gigot d'Agneau Pascal, tedy pečené jehněčí kolínko podávané s fazolemi a bramborami.

 Anglie: Hot cross buns

Anglické hot cross buns Anglické hot cross buns • Autor: iStock

Nadýchané kynuté houstičky jsou obdobou našeho mazance. Typický je pro ně kříž na povrchu, který má symbolizovat ukřižování Krista a odhánět zlé duchy. Dělá se na těsto ještě před pečením pomocí pasty připravené z mouky a vody. Jak naznačuje jejich název, nejlépe houstičky chutnají teplé a podávané s máslem. A říká se, že pokud někomu houstičku nabídnete, posilí to váš vztah. Máte-li chuť si je upéct, zkuste verzi vylepšenou čokoládou.

Finsko: Mämmi

Finská velikonoční pochoutka mämmi Finská velikonoční pochoutka mämmi • Autor: iStock

Finské velikonoční zvyky jsou dost specifické. Děti se tu například převlékají za čarodějnice. A jedním z typických finských velikonočních jídel je mämmi, dezert na bázi žitné mouky, sladu, melasy, vody, soli a pomerančové kůry. Jeho příprava vyžaduje čas a může trvat i tři až čtyři dny. Ve Finsku se dá ale snadno sehnat už hotový v supermarketech. Podává se doplněný smetanou na Velký pátek, kdy by se lidé měli vyhýbat domácím pracem (u nás by se nemělo prát prádlo a pracovat na zahrádce) a měla by se jíst jen jednoduchá jídla. 

Ekvádor: Fanesca

Polévka fanesca Polévka fanesca • Autor: iStock

Polévka, která je kulturním dědictvím Ekvádoru, se připravuje během velikonočního svatého týdne. Ingredience, které se do ní přidávají, pocházejí ze všech regionů země. Nechybí v ní ryba (nasolená treska), mléko, sýr, pšeničná mouka a hlavně 12 druhů fazolí a obilných zrn. Ty mají představovat 12 apoštolů Ježíše Krista. Fanesca se většinou konzumuje v poledne, kdy se podle místních zvyklostí podává hlavní jídlo dne.

Mexiko: Capirotada

Mexická capirotada Mexická capirotada • Autor: iStock

Typickým mexickým velikonočním jídlem, které se začíná konzumovat už v době půstu, je chlebový nákyp s ovocem, tak trochu připomínající naši žemlovku. Recept na jeho přípravu se líší v závislosti na regionu, neměly by v něm ale chybět chléb, sušené ovoce, hřebíček a skořice. Tento dezert totiž symbolizuje ukřižování Ježíše - chléb je tělo, tyčinky skořice představují kříž a hřebíček hřeby. Někdy se také capirotada ještě posypává vyzrálým sýrem.

USA: Pečená šunka

Americká pečená šunka Americká pečená šunka • Autor: iStock

I v Americe děti hledají sladkosti a vajíčka, která jim schoval velikonoční zajíček. Poté následuje tradiční Easter Egg Roll, kdy každé z dětí koulí své vajíčko z kopce a doufá, že závod vyhraje. Na rozdíl od nás není ve Spojených státech hlavním jídlem oběd, ale nedělní večeře, kdy se lidé scházejí doma nebo chodí do restaurací. Podává se pečené jehněčí, ale mnohem častěji to bývá pečená šunka. Ta se během přípravy potírá hnědým cukrem nebo medem, takže má nasládlou chuť. A někdy se ještě navíc zdobí plátky ananasu

Video se připravuje ...

Autor: AK