Nejlepší tipy, jak uvařit vejce natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracená či do skla

20. června 2021 • 15:28

Naše rady ohledně vaření se týkají vajec velikosti L. U vajíček M či S bude stačit dobu vaření zkrátit o půl až 1 minutu. V každém případě je důležité použít vejce čerstvá, u těch starších se může prodloužit doba vaření z důvodu změny hustoty bílku, což vy neovlivníte. Čím starší vejce, tím řidší konzistence. Na druhou stranu ale platí, že vejce mladší 7 dní se špatně loupou. Ideální je tedy použít vajíčka 7–10 dní stará.

Vložit vejce do studené nebo vroucí vody?

Připravte si malý hrnec či kastrůlek s takovým množstvím vody, aby byla vejce ponořená. Vodu přiveďte k varu, až poté do ní vložte vejce, ideálně pokojové teploty. Pokud použijete vejce přímo z ledničky, může se stát, že vám popraskají, a navíc se prodlouží doba varu (cca o 1 minutu). Tento postup zaručí, že budete mít stav žloutku pod kontrolou (např. u vajec naměkko či nahniličko je to velmi důležité).

Vložíte-li vejce do studené vody a až následně přivedete varu, počítejte s tím, že doba vaření se mění podle toho, kolik vajec připravujete, jak výkonnou máte varnou desku, v jakém hrnci vaříte atd. Proto výsledek není zaručen a místo tekutého středu se může stát, že vyloupnete vejce natvrdo, případně nedovařené. Bílkoviny ve vajíčku se totiž vlivem vysoké teploty srážejí postupně od skořápky směrem ke středu vajíčka.

Vejce do vroucí vody vložíme opatrně např. pomocí děrované naběračky. Důležité je, aby se skořápka neporušila Vejce do vroucí vody vložíme opatrně např. pomocí děrované naběračky. Důležité je, aby se skořápka neporušila • Autor: iStock

Aby bílek nevytekl

Pokud do vody přidáte sůl, radí se alespoň 5 lžic, nezabráníte tím sice popraskání vajec, ale bílek nevyteče, zůstane pohromadě a vajíčko lze bez problému použít. I proto je důležité vejce před vařením zkontrolovat, aby nebyla popraskaná nebo jinak porušená.

Aby vejce nepopraskala, lze použít také metodu propichování vajec v jejich spodní části, nicméně je to velmi titěrná práce a hrozí, že vejce praskne celé ještě před tím, než je dáte vařit.

Aby vejce nepopraskala, necháme je před vložením do vroucí vody ohřát na pokojovou teplotu Aby vejce nepopraskala, necháme je před vložením do vroucí vody ohřát na pokojovou teplotu • Autor: iStock

Vejce natvrdo

Vejce vložte do vroucí vody a vařte přesně 9 minut (u vajec vel. M 8 minut). Ne více, vajíčko by bylo zbytečně vysušené, drolilo se a vlastně je to i zbytečné. Po 9 minutách bude uvařené tak, že bílek i žloutek budou mít tuhou konzistenci. Vajíčka natvrdo jsou vhodná například do pomazánky, bramborového salátu nebo občerstvení na oslavu jako např. tato kaviárová vejce.

A ještě tip, jak snadno oloupat uvařená vejce naleznete zde.

Vejce nahniličko

Vejce vložte do vroucí vody a vařte přesně 7 minut (u vajec velikosti M 6 minut). Pokud použijete vejce vyndaná z chladničky, je potřeba přičíst 1 minutu vaření navíc. Po sedmi minutách zůstane žloutek polotuhý. Takto připravené vejce je pro tělo stravitelnější než to uvařené natvrdo. Nejlépe si je vychutnáte s plátkem domácího kváskového chleba.

Vejce naměkko

Vejce vložte do vroucí vody a vařte přesně 5 minut (u vajec vel. M 4 minuty). Pokud použijete vejce vyndaná z chladničky, je potřeba přičíst 1 minutu vaření navíc. Takto uvařené vejce má tekutý žloutek, ovšem bílek je pevný a je vhodné k servírování ve stojánku, kdy oloupete pouze špičku vajíčka a poté jej vydlabáváte lžičkou.

Po vaření vejce chladit nebo ne?

Chcete-li zachovat stav žloutku tak, jak jste plánovali, je nutné vejce zchladit. Šokovým zchlazením dojde k přerušení varu a srážení vaječných bílkovin. Stačí 1-2 minuty pod tekoucí studenou vodou. Pokud tak neučiníte, vejce naměkko vám „dojde“, vejce natvrdo se zbytečně vysuší, navíc bude žloutek měnit barvu do nevzhledné šedozelené barvy. Částečně zabránit ztmavnutí žloutku můžete přidáním 1 lžíce octa do vody ještě před vařením.

Vejce naměkko jsou oblíbenou snídaní Vejce naměkko jsou oblíbenou snídaní • Autor: iStock

Vejce do skla

Nejedná se o nic jiného než vajíčka naměkko, která vaříte 5 minut. Jen s tím rozdílem, že je nakonec neservírujete ve skořápce, ale vyklepnete do skleněné nádoby k tomu určené. Což je samo o sobě trochu oříšek. Doporučujeme po uvaření vejce zchladit a loupat opatrně v misce se studenou vodou, půjde to lépe než na sucho. V polovině loupání si můžete pomoci lžičkou, kdy podeberete zbylou část vajíčka ze skořápky a rovnou vyklopíte do servírovací misky. Před podáváním vajíčko rozpulte, použijte sůl, pepř a ozdobte sezonními bylinkami. Královská snídaně je nachystaná a můžete ji podávat.

Ztracené vejce

Pokud chcete své kuchařské umění povýšit a naučit se uvařit vejce naměkko také bez skořápky, připravte si tzv. ztracené vejce. Vodu osolenou a s 1 lžící octa přiveďte téměř k varu, voda nesmí začít klokotat, stačí, když se objeví první bublinky. V tu chvíli vodu vařečkou zamíchejte a vytvořte malý vír, do kterého vajíčko opatrně vyklepnete. Voda nesmí vařit a bublat, jinak by se bílek rozmetal po celém kastrůlku. Vařte 3 minuty. Po této době vajíčko opatrně vyndejte na utěrku a nechte okapat. Ztracené vejce se hodí do polévek jako je např. kulajda, bramboračka, omáček typu koprovka, na toust či připravené jako slavné vejce Benedikt.

Ztracená vejce se vaří bez skořápky ve vodním víru Ztracená vejce se vaří bez skořápky ve vodním víru • Autor: iStock

Skladování

Vajíčka skladujte v ledničce při teplotě 4–6 °C. Při pokojové teplotě je nechte pouze cca hodinu před vařením, aby vám po vložení do vroucí vody nepopraskala. Při delším pobytu v teplotě 20 °C a více stupňů hrozí bujení škodlivých mikroorganismů a vejce se kazí a vysychají. Před vařením můžete vejce prosvítit a zkontrolovat tak jejich čerstvost. Pokud se objeví černé skvrnky, vejce už je napadené plísní a není vhodné jej konzumovat. Také je-li vzduchová bublina vetší než 5 mm, vajíčko není v pořádku.

Autor: Redakce