Variace na velikonoční mazanec: Zkuste jiné těsto nebo věnec místo bochánku

17. dubna 2022 • 12:00

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako vánočka k Vánocům. Nejčastěji ho známe v podobě sladkého bochánku posypaného mandlemi, ale variant, jak ho připravit, je celá řada. Díky nim může mít mazanec mnoho chutí i různých tvarů. 

Podle tradičních velikonočních zvyklostí se mazanec peče na Bílou sobotu, což je období plné úklidu a příprav všelijakých dobrot. Je to poslední den půstu, proto přípravu na další den, Boží hod velikonoční, naši předci dělali opravdu důkladně. V neděli pak braly hospodyňky mazance do kostela, aby je kněz posvětil neboli mu dal svaté pomazání. A právě z tohoto zvyku vzniklo jeho pojmenování – nejdříve se mu říkalo svěceník, později pomazanec a nakonec mazanec.

Video se připravuje ...

Různé přísady, různé chutě

Mazanec znají lidé už po staletí a recepty na jeho přípravu se předávají z generace na generaci. Sladké bochánky, které měly oslavovat bohyni jara, lidé pekli ještě před příchodem křesťanství do našich zemí. Nejstarší dochované české recepty na mazanec pocházejí už z přelomu 15. a 16. století. Tehdy byl ještě poměrně vzácný, chudší lidé si ho nemohli dovolit vůbec nebo je pekli bez cukru, který byl vzácný a drahý.

Základní těsto, z něhož se mazanec peče, je stejné jako na vánočku. Existuje ale v mnoha různých obměnách. Klasický mazanec z kynutého těsta má uvnitř rozinky a je na vrchu posypaný mandlemi. Kdyby vám mandle na povrchu nestačily, můžete je přimíchat i do těsta nebo ho vylepšit mletými mandlemi. Když do těsta přidáte měkký tvaroh, bude mazanec ještě vláčnější. A také nemusí předem kynout. Mazanec se dá samozřejmě upéct i v bezlepkové variantě buď klasicky v troubě, nebo v domácí pekárně nebo ze zdravější špaldové celozrnné mouky a s ořechy. Ti, kdo nemají k dispozici váhu, jistě ocení hrníčkový mazanec.

Sladké bochánky hot cross buns

Sladké kynuté pečivo v podobě velikonočního mazance nepečeme jen v našich krajích. Anglickou obdobou jsou hot cross buns, sladké bochánky s křížem. Připravují se z podobného těsta a společný mají i kříž, který se dělá na vykynuté těsto nožem, než se vloží do trouby. Kříž má v křesťanských zemích symbolizovat ukřižování, v anglosaských zemích představuje Měsíc rozdělený na čtvrtiny. A má i praktický význam – křížem uniká z mazance při pečení přebytečná pára a díky tomu nepraskne.

Hot cross buns mají s naším mazancem mnoho společného Hot cross buns mají s naším mazancem mnoho společného • Autor: iStock

Jak název hot cross buns napovídá, nejlepší jsou tyto bochánky teplé, právě vyndané z trouby, rozkrojené a potřené máslem. Milovníci čokolády si je mohou připravit i se sladkým překvapením uvnitř.

Miniverze, sladké copy nebo věnec

I z klasického těsta na mazanec můžete místo jednoho velkého bochánku upéct menší minimazance. Tvořivé povahy z něj třeba upletou i sladké copy, uzly nebo věnce, které lze ještě ozdobit vařenými barevnými vejci. Nepečou se jen u nás, ale třeba i v Řecku. Tam se jim říká lampropsomo a zdobí se vejci obarvenými načerveno, která mají symbolizovat Kristovu krev.

Velikonoční věnec z kynutého těsta na mazanec s barevnými vajíčky. Velikonoční věnec z kynutého těsta na mazanec s barevnými vajíčky. • Autor: iStock

Zkuste si velikonoční věnec upéct i vy. Než si na něm pochutnáte, bude krásnou ozdobou slavnostního stolu.

Velikonoční věnec s barevnými vejci

Na těsto budete potřebovat:

  • 1 kostku droždí (42 g)
  • 2,5 dl vlažné vody
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 vejce
  • 4–5 hrnků polohrubé mouky
  • 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky dřeně vyškrábané z podélně rozříznutého vanilkového lusku
  • 1 lžičku soli

Kromě toho:

  • mouku na vál
  • žloutek na potření
  • 6 natvrdo uvařených a obarvených vajec

1.  Rozdrobené droždí rozpusťte ve vlažné vodě. Rozpuštěné máslo smíchejte s medem a mlékem, přidejte vodu s rozpuštěným droždím a promíchejte. Přidejte vejce, 2 hrnky mouky, pomerančovou kůru, vanilku a sůl, těsto důkladně promíchejte a nechte stát na teplém místě. Po 5 minutách zapracujte do těsta zbytek mouky, těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

2.  Na pečicí papír si položte obrácený velký talíř a obkreslete podle něj tužkou kruh. Papír pak položte na plech.

3.  Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál a rozdělte ho na tři části. Z každé utvořte dlouhý váleček a spleťte je do copu.

4.  Na plechu cop stočte do kruhu podle namalované předlohy, konce k sobě dobře přitlačte a věnec nechte ještě asi 20 minut kynout.

5.  Vykynutý věnec potřete rozšlehaným žloutkem a vmáčkněte do něj uvařená obarvená vejce potřená tukem, aby se k těstu nepřilepila. Do středu věnce můžete ještě umístit vhodnou nádobu potřenou zvenku tukem, aby hezky držel tvar. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.

Autor: AK