Nejlepší velikonoční mazanec: Recept, díky kterému bude dokonale vláčný

17. dubna 2025 • 04:47

Mazanec patří mezi tradiční sladká jídla, bez nichž se nemůže obejít žádný velikonoční stůl. Jak ho připravit tak, aby byl nadýchaný a vláčný? S našimi tipy ho snadno zvládnete! 

Tradice mazance

Mazanci se také říká velikonoční bochník nebo svěceník, případně také bochánek. Tradice tohoto pečiva ze sladkého kynutého těsta sahá až do 16. století. Od té doby se peče tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli, kdy hospodyňky chodily s mazancem do kostela na jeho posvěcení neboli svaté pomazání. Proto se mu také říkalo svěceník nebo pomazanec (podle svatého pomazání). Jeho tradice ale zůstala zachována dodnes a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.

Mazanec si můžete upéct podle videa:

Video se připravuje ...

Mouka jako základ těsta

Při přípravě mazance je důležité použít kvalitní suroviny, což se týká i mouky. Použijte hladkou výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku. Pokud chcete, aby těsto mělo hutnější konzistenci, nahraďte část hladké mouky polohrubou. Mouku je dobré nejdříve prosít přes jemné síto. Odstraníte tak zbylé hrudky nebo případná zrnka obilovin.

Co patří do mazance?

Kromě mouky budete na těsto potřebovat také cukr, mléko, droždí, vejce, máslo a trochu vanilky. Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Pokud rozpouštíte máslo, nechte ho nejdříve zchladnout, aby nebylo horké. Množství surovin najdete v tomto receptu na klasický mazanec

V některých receptech se do mazance přidává smetana. Pak uberte na másle, aby těsto nebylo moc těžké a tučné. V mazanci by také neměly chybět rozinky. Pro ještě lepší výsledek namočte rozinky do rumu, mazanec pak bude svátečně vonět. Příjemnou vůni mu dodá také jemně strouhaná citronová kůra, špetka muškátového květu či drceného fenyklu. Můžete přidat i kousky kandovaného ovoce a povrch nezapomeňte posypat nasekanými loupanými mandlemi, které lze přidat i do těsta. S rozinkami, mandlemi nebo sušeným ovocem buďte ale opatrní a nepřidávejte jich do těsta moc ve snaze ho vylepšit. Mohlo by pak být těžké a špatně by kynulo. 

Těsto nechte vykynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem Těsto nechte vykynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem • Autor: iStock

Zadělávání těsta

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené. Při zadělávání vám hodně pomůže kuchyňský robot, který těsto důkladně prohněte. Pokud ho nemáte, budete muset těst zpracovat ručně vařečkou. Jakmile se přestane lepit na stěny mísy, udělejte z něj bochánek, vložte ho do mísy lehce vytřené olejem a nechte vykynout na teplém místě.  Na kynutí nespěchejte. Dejte mazanci dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžete také nechat kynout přes noc v lednici. 

Další kynutí

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rukama lehce propracujte. Přidejte v rumu namočené a okapané rozinky, koření, případně i mandle nebo kandované ovoce. Z těsta vytvarujte bochánek, který položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho znovu alespoň hodinu kynout. 

Do vykynutého těsta zapracujte rozinky, případně i mandle nebo sušené ovoce Do vykynutého těsta zapracujte rozinky, případně i mandle nebo sušené ovoce • Autor: iStock

Pečení mazance

Než dáte mazanec péct, nezapomeňte ho na vrchu pomocí nože nebo nůžek naříznout či nastřihnout do kříže. Díky tomu bude z těsta při pečení ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne. Mazanec potřete vajíčkem a posypte mandlovými lupínky a dejte ho do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 150 °C a pečte zhruba 60–90 minut, dokud nebude mít zlatou barvu. Pokud tmavne rychle, zakryjte ho alobalem. Zda je mazanec upečený vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do jeho středu. Po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků. Upečený mazanec nechte pořádně vychladnout. Kdybyste ho krájeli ještě teplý, srazil by se. Uchovávejte ho na chladnějším místě a zabalený do utěrky.

Vyzkoušejte tyto recepty na mazanec:

Klasický mazanec

Mazanec s mandlemi

Tvarohový mazanec

Špaldový mazanec s ořechy

Bezlepkový tvarohový mazanec

Mini mazance

Z podobného těsta se pečou i velikonoční jidáše:

Video se připravuje ...

Zdroj: časopis F.O.O.D., Recepty.cz

Autor: red, Anna Kopečková