Nejlepší velikonoční mazanec: Recept, díky kterému bude dokonale vláčný

7. dubna 2023 • 15:00

Mazanec patří mezi tradiční sladké jídlo, bez kterého se nemůže obejít žádný velikonoční stůl. Jak ho připravit tak, aby byl nadýchaný a vláčný? S našimi tipy ho snadno zvládnete! 

Tradice mazance

Mazanci se také říká velikonoční bochník nebo svěceník. Či také bochánek. Je to sladké pečivo ze sladkého kynutého těsta, jehož tradice sahá až do 16. století. Od té doby se peče tradičně na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli, kdy hospodyňky chodily s mazancem do kostela na jeho posvěcení. Proto se mu také říkalo svěceník. Jeho tradice ale zůstala zachována dodnes a dělá se prakticky ze stejného těsta jako vánočka nebo velikonoční jidáše.

Osvědčený recept na mazanec najdete ZDE >>>

Video se připravuje ...

Další recepty na mazanec: Velikonoční pečení: Recepty na nejlepší mazanec, jidáše i netradičního beránka

Mazanec patří k tradičním velikonočním receptům Mazanec patří k tradičním velikonočním receptům • Autor: istock

Mouka jako základ těsta

Důležité je použít ty nejlepší suroviny, což se týká i mouky. Použijte hladkou výběrovou mouku s vysokým obsahem lepku. Hladkou mouku můžete smíchat s polohrubou, pokud chcete, aby těsto mělo hutnější konzistenci. Mouku se vyplatí prosít, odstraníte tak zbylé hrudky nebo zbylá zrnka obilovin.

Použijte kvalitní výběrovou hladkou mouku s vysokým obsahem lepku Použijte kvalitní výběrovou hladkou mouku s vysokým obsahem lepku • Autor: istock

Co do mazance patří?

Do těsta patří také cukr, vanilka, mléko, droždí, vejce a máslo. Všechny suroviny na mazanec si připravte hodinu předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. V některých receptech se do mazance přidává smetana, pak uberte na másle, aby mazanec nebyl příliš tučný. V mazanci by také neměly chybět rozinky a špetka koření. Pro ještě lepší výsledek namočte rozinky do rumu. Mazanec pak bude svátečně vonět. Příjemnou vůni mu dodá také jemně strouhaná citronová kůra, špetka muškátového květu či drceného fenyklu. Můžete přidat i kousky kandovaného ovoce a povrch posypat nasekanými loupanými mandlemi.

Velikonoční mazanec netradičně: Zkuste bramborový, z domácí pekárny nebo bezlepkový

Rozinky naložte do rumu, mazanec bude mít krásnou sváteční vůni Rozinky naložte do rumu, mazanec bude mít krásnou sváteční vůni • Autor: istock

Zadělávání těsta

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené. Při zadělávání může hodně pomoci kuchyňský robot, který těsto správně prohněte. Poté ho nechte vykynout na teplém místě pod utěrkou. Aby se povrch těsta nepřilepil k míse, potřete ho olejem. Dejte mazanci dost času, musí v klidu a teple kynout alespoň 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Tvarování bochánku

Těsto dejte na pomoučený vál a rukama lehce propracujte. Přidejte v rumu namočené a okapané rozinky, kandované ovoce a koření. Z těsta vytvarujte bochánek, který položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete tradičně vypadající mazanec, udělejte na něm nožem kříž. Bude jím ucházet přebytečná pára a mazanec nepraskne. Na závěr ho potřete vajíčkem a posypte mandlovými lupínky.

Upečte si poctivý český mazanec z remosky! Více zde

Pečení mazance

Mazanec pečte v troubě vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte na 150 °C a pečte zhruba 60–90 minut. Mazanec pečte, dokud nebude mít zlatou barvu. Pokud tmavne rychle, dejte na plech kus alobalu. Mazanec je upečený, když na špejli nezůstávají zbytky těsta. Hotový pak nechte pořádně vychladnout, před krájením musí být mazanec úplně studený, aby se nesrazil. Uchovávejte mazanec v chladu a zabalený do utěrky.

Hotový mazanec krájejte až po vychladnutí Hotový mazanec krájejte až po vychladnutí • Autor: istock

Autor: red