Nadýchaný velikonoční mazanec podle Heleny Růžičkové: Čím ho vždy vylepšila?

31. března 2023 • 18:00

Když už se jednou za rok pustíte do mazance, tak ať stojí za to! Vyzkoušejte tento poctivý máslový a nadýchaný z receptáře slavné herečky. Čím ho vždy vylepšila, aby byl ještě chutnější?

Herečka Helena Růžičková jídlo milovala a s láskou ho připravovala i rodině a přátelům. Jednou takovou její klasikou je velikonoční mazanec, který už se řadí mezi osvědčené.

Video se připravuje ...

Suroviny na jeden větší mazanec:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 5 žloutků
  • 1 lžíce rumu
  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 lžička soli
  • 500 ml mléka
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce mandlí
  • 1 bílek a hrst mandlí na pomazání a posypání před pečením
  • kousek másla a trocha rumu na potření mazance po upečení

Postup přípravy krok za krokem

1. V misce smíchejte vlažné mléko s lžící cukru a rozdrobeným droždím a nechejte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

2. Ve velké míse smíchejte obě prosáté mouky, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, rozinky, mandle nakrájené nadrobno. 

3. V druhé míse promíchejte vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a rum. Všechny suroviny by měly mít přibližně stejnou pokojovou teplotu.

4. Mléčnou směs přilijte společně s kváskem do sypké směsi a vypracujte hladké nelepivé těsto, na jehož povrchu se budou tvořit jemné vzduchové bublinky. Vezmete-li si na pomoc robota, zabere to asi 10 minut. Ruční práce bude přibližně dvakrát delší. Tento krok ovšem není radno podcenit. Čím lépe kynuté těsto vypracujete, tím nadýchanější mazanec bude.

Inspirujte se spoustou dalších velikonočních receptů ZDE>>>.

5. Těsto nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě. Následně těsto ještě propracujte, vytvarujte mazanec a položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě půl hodiny kynout na teple. Pokud je mazanec opravdu velký, doporučuji ho rozdělit na dva menší, aby se dobře propekl.

6. Vykynutý mazanec potřete bílkem a udělejte na vrcholku nožem malý křížek. Posypte ho plátky mandlí. Vložte do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečte dozlatova zhruba hodinku.

7. Ještě horký mazanec potřete rozpuštěným máslem s rumem. Bude tak ještě voňavější a lepší.

Autor: red