Nejhezčí jarní věnce jsou ty, které můžete sníst! Recept a velká galerie

21. března 2022 • 05:00

Venku již raší první květiny a svátky jara jsou za dveřmi. Pokud se už teď nemůžete dočkat vůně dozlatova upečeného mazance, právě vyndaného z trouby, je ta správná chvíle upéct si kynutý věnec, pletenec nebo parádní bábovku. Květinové věnce se staly oblíbenou jarní dekorací i v našich končinách – proč si tedy neozdobit jarní tabuli tím ze sladkého pečiva?

Připravit si můžete rozkvetlé věnce z bílkového sněhu à la dort Pavlova, ozdobené jedlými květy a drobným ovocem, z třeného těsta v nízkých bábovkových formách se sladkými polevami a barevným cukrovým máčkem nebo kynuté v podobě malých hnízdeček s kraslicemi ve svém středu či velkých skládaných koláčů, „babek“ a pletených copů s mnoha náplněmi. Fantazii ani chuti se meze nekladou. Proto pečte, zdobte a vychutnávejte si svůj sladký kousek jara na talíři.

Video se připravuje ...

Pokud se rozhodnete pro věnce kynuté, máme pro vás několik tipů, jak dosáhnout toho nejkrásnějšího nadýchaného moučníku.

Kynutého těsta je několik druhů, a tak je důležité vybrat to správné podle vámi zvoleného pečiva. Smažené na koblihy, slané na pletýnky, jemné na svatební a posvícenské koláče připravené ze žloutků, aby bylo těsto křehké, a konečně tučné na mazance, které déle vydrží. Moučníky si tak z něj můžeme připravit i o několik dní dříve, když se rozleží, budou krásně vláčné.

Věnec z kynutého těsta

Na pletený věnec se třemi náplněmi si připravte:

  • 1 kostku (42 g) čerstvého droždí
  • 200 ml polotučného mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • 150 g másla + na vymazání plechu
  • 40 g mandlí na posypání

Jak na kynuté těsto? Tohle je správný postup krok za krokem.

Maková náplň:

100 ml polotučného mléka, 60 g třtinového cukru, 100 g mletého máku, ½ lžičky mleté skořice, 50 g sušených meruněk

Tvarohová náplň:

200 g měkkého tvarohu v kostce, 50 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce pudinkového prášku s malinovou příchutí, 50 g sušených malin

Povidlová náplň:

200 g oblíbených povidel (v řezu se budou hezky vyjímat např. světlá jablečná), 40 g rozinek, 1 lžíce rumu, 100 g dětských piškotů

Postup:

1. Z droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

2. Mouku se zbylým cukrem prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme kvásek, zbylé mléko, vejce, koření a společně částečně propracujeme. Nakonec přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

3. Na makovou náplň svaříme mléko s cukrem a mákem. Poté přidáme skořici, nakrájené meruňky a necháme vystydnout.

4. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s oběma druhy cukru, vejcem, pudinkovým práškem, který nám náplň obarví narůžovo, a sušenými malinami.

5. Na náplň z povidel smícháme zavařeninu s rozinkami a rumem a zahustíme dle potřeby drcenými piškoty.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a rozválíme na prameny. Dlaní je zmáčkneme naplocho a na každý díl naneseme jeden druh náplně, kterou do těsta dobře zabalíme. Prameny spleteme do copu, který přendáme na vymazaný plech. Cop potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo pokrájenými mandlemi. Necháme dalších asi 15 minut kynout.

7. Cop vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 30 minut.

Věnec můžete klidně upéct bez náplně a splést na způsob vánočky. Podívejte se, jak na to!

Rady a tipy

Pozor na droždí!

Skladovat ho musíme při teplotě od 1 do 10 °C. Opakované vystavení kvasnic vyšším a nižším teplotám je oslabuje.

Droždí při zadělávání těsta nesmí přijít do přímého styku se solí, to by vedlo k usmrcení kvasinek.

Stejný následek má i vystavení kvasinek teplotám nad 55 °C. Proto je důležité při zadělávání těsta přilévat tekutinu a tuk rozehřáté na maximálně 40 °C.

Včasná příprava!

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré mít je připravené předem.

Důležitý je postup!

Do surovin na těsto nejdříve přidáme kvásek a vlažné mléko a společně krátce propracujeme. Teprve poté přiléváme vlažný tuk. Pokud bychom přidali nejdříve tuk, vsákne se do mouky, těsto ztěžkne a správně nevykyne.

Náplň!

Pokud jsme se zpozdili s přípravou náplně a těsto potřebujeme nechat kynout déle, v tom případě ho během kynutí nejméně dvakrát propracujeme.

Důležité je péct v předehřáté troubě, aby se kynutí zastavilo. Jestliže je trouba málo vyhřátá, těsto stále kyne, mění nežádoucím způsobem svůj tvar a náplň může vytéct.

A chcete si domov vyzdobit ještě víc? Není nic snazšího než si uplést věnec z proutí >>>

Video se připravuje ...
Autor: VDŠ