Nejhezčí jarní věnce jsou ty, které můžete sníst! Recept a velká galerie
Venku již raší první květiny a svátky jara jsou za dveřmi. Přeneste si kousek jara i k sobě domů. Právě teď je ta správná chvíle upéct si kynutý věnec, pletenec nebo parádní bábovku. Květinové věnce se staly oblíbenou jarní dekorací i v našich končinách – proč si tedy neozdobit jarní tabuli tím ze sladkého pečiva?
Připravit si můžete rozkvetlé věnce z bílkového sněhu à la dort Pavlova, ozdobené jedlými květy a drobným ovocem, věnce z třeného těsta v nízkých bábovkových formách se sladkými polevami a barevným cukrovým máčkem nebo kynuté věnce v podobě malých hnízdeček s kraslicemi ve svém středu či velkých skládaných koláčů, „babek“ a pletených copů s mnoha náplněmi. Fantazii ani chuti se meze nekladou. Proto pečte, zdobte a vychutnávejte si svůj sladký kousek jara na talíři. Inspiraci najdete v galerii v úvodu tohoto článku.
Vyzkoušejte nejlepší recept na kynutý věnec! S námi ho zaručeně zvládnete >>>
Pokud se rozhodnete pro věnce kynuté, máme pro vás několik tipů, jak dosáhnout toho nejkrásnějšího nadýchaného moučníku.
Kynutého těsta je několik druhů, a tak je důležité vybrat to správné podle vámi zvoleného pečiva. Smažené na koblihy, slané na pletýnky, jemné na svatební a posvícenské koláče připravené ze žloutků, aby bylo těsto křehké, a konečně tučné na mazance, které déle vydrží. Moučníky si tak z něj můžete připravit i o několik dní dříve. Když se rozleží, budou krásně vláčné.
Věnec z kynutého těsta
Na pletený věnec se třemi náplněmi si připravte:
- 1 kostku (42 g) čerstvého droždí
- 200 ml polotučného mléka
- 120 g moučkového cukru
- 600 g hladké mouky
- špetku soli
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- špetku nastrouhaného muškátového oříšku
- 150 g másla + na vymazání plechu
- 40 g mandlí na posypání
Maková náplň:
- 100 ml polotučného mléka
- 60 g třtinového cukru
- 100 g mletého máku
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 g sušených meruněk
Tvarohová náplň:
- 200 g měkkého tvarohu v kostce
- 50 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce pudinkového prášku s malinovou příchutí
- 50 g sušených malin
Povidlová náplň:
- 200 g oblíbených povidel (v řezu se budou hezky vyjímat např. světlá jablečná)
- 40 g rozinek
- 1 lžíce rumu
- 100 g dětských piškotů
Postup:
1. Z droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
2. Mouku se zbylým cukrem prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme kvásek, zbylé mléko, vejce, koření a společně částečně propracujeme. Nakonec přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
3. Na makovou náplň svaříme mléko s cukrem a mákem. Poté přidáme skořici, nakrájené meruňky a necháme vystydnout.
4. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s oběma druhy cukru, vejcem, pudinkovým práškem, který nám náplň obarví narůžovo, a sušenými malinami.
5. Na náplň z povidel smícháme zavařeninu s rozinkami a rumem a zahustíme dle potřeby drcenými piškoty.
6. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a rozválíme na prameny. Dlaní je zmáčkneme naplocho a na každý díl naneseme jeden druh náplně, kterou do těsta dobře zabalíme. Prameny spleteme do copu, který přendáme na vymazaný plech. Cop potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo pokrájenými mandlemi. Necháme dalších asi 15 minut kynout.
7. Cop vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 30 minut.
Rady a tipy
Pozor na droždí!
Skladovat ho musíme při teplotě od 1 do 10 °C. Opakované vystavení kvasnic vyšším a nižším teplotám je oslabuje.
Droždí při zadělávání těsta nesmí přijít do přímého styku se solí, to by vedlo k usmrcení kvasinek.
Stejný následek má i vystavení kvasinek teplotám nad 55 °C. Proto je důležité při zadělávání těsta přilévat tekutinu a tuk rozehřáté na maximálně 40 °C.
Včasná příprava!
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré mít je připravené předem.
Důležité je pořadí surovin
Do surovin na těsto nejdříve přidáme kvásek a vlažné mléko a společně krátce propracujeme. Teprve poté přiléváme vlažný tuk. Pokud bychom přidali nejdříve tuk, vsákne se do mouky, těsto ztěžkne a správně nevykyne.
Když nestíháte náplň
Pokud jsme se zpozdili s přípravou náplně a těsto potřebujeme nechat kynout déle, v tom případě ho během kynutí nejméně dvakrát propracujeme.
Nepodceňte teplotu trouby
Důležité je péct těsto v předehřáté troubě, aby se kynutí zastavilo. Jestliže je trouba málo vyhřátá, těsto stále kyne, mění nežádoucím způsobem svůj tvar a náplň může vytéct.
A chcete si domov vyzdobit ještě víc? Není nic snazšího než si uplést věnec z proutí >>>