Nejhezčí jarní věnce jsou ty, které můžete sníst! Recept a velká galerie

31. března 2023 • 00:00

Venku již raší první květiny a svátky jara jsou za dveřmi. Pokud se už teď nemůžete dočkat vůně dozlatova upečeného mazance, právě vyndaného z trouby, je ta správná chvíle upéct si kynutý věnec, pletenec nebo parádní bábovku. Květinové věnce se staly oblíbenou jarní dekorací i v našich končinách – proč si tedy neozdobit jarní tabuli tím ze sladkého pečiva?

Připravit si můžete rozkvetlé věnce z bílkového sněhu à la dort Pavlova, ozdobené jedlými květy a drobným ovocem, z třeného těsta v nízkých bábovkových formách se sladkými polevami a barevným cukrovým máčkem nebo kynuté v podobě malých hnízdeček s kraslicemi ve svém středu či velkých skládaných koláčů, „babek“ a pletených copů s mnoha náplněmi. Fantazii ani chuti se meze nekladou. Proto pečte, zdobte a vychutnávejte si svůj sladký kousek jara na talíři.

Vyzkoušejte nejlepší recept na kynutý věnec! S námi ho zaručeně zvládnete >>>

Video se připravuje ...

Pokud se rozhodnete pro věnce kynuté, máme pro vás několik tipů, jak dosáhnout toho nejkrásnějšího nadýchaného moučníku.

Kynutého těsta je několik druhů, a tak je důležité vybrat to správné podle vámi zvoleného pečiva. Smažené na koblihy, slané na pletýnky, jemné na svatební a posvícenské koláče připravené ze žloutků, aby bylo těsto křehké, a konečně tučné na mazance, které déle vydrží. Moučníky si tak z něj můžeme připravit i o několik dní dříve, když se rozleží, budou krásně vláčné.

Věnec z kynutého těsta

Na pletený věnec se třemi náplněmi si připravte:

  • 1 kostku (42 g) čerstvého droždí
  • 200 ml polotučného mléka
  • 120 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • 150 g másla + na vymazání plechu
  • 40 g mandlí na posypání

Jak na kynuté těsto? Tohle je správný postup krok za krokem.

Maková náplň:

100 ml polotučného mléka, 60 g třtinového cukru, 100 g mletého máku, ½ lžičky mleté skořice, 50 g sušených meruněk

Tvarohová náplň:

200 g měkkého tvarohu v kostce, 50 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce pudinkového prášku s malinovou příchutí, 50 g sušených malin

Povidlová náplň:

200 g oblíbených povidel (v řezu se budou hezky vyjímat např. světlá jablečná), 40 g rozinek, 1 lžíce rumu, 100 g dětských piškotů

Postup:

1. Z droždí, poloviny vlažného mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.

2. Mouku se zbylým cukrem prosejeme do mísy, vmícháme sůl, přidáme kvásek, zbylé mléko, vejce, koření a společně částečně propracujeme. Nakonec přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

3. Na makovou náplň svaříme mléko s cukrem a mákem. Poté přidáme skořici, nakrájené meruňky a necháme vystydnout.

4. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s oběma druhy cukru, vejcem, pudinkovým práškem, který nám náplň obarví narůžovo, a sušenými malinami.

5. Na náplň z povidel smícháme zavařeninu s rozinkami a rumem a zahustíme dle potřeby drcenými piškoty.

6. Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a rozválíme na prameny. Dlaní je zmáčkneme naplocho a na každý díl naneseme jeden druh náplně, kterou do těsta dobře zabalíme. Prameny spleteme do copu, který přendáme na vymazaný plech. Cop potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo pokrájenými mandlemi. Necháme dalších asi 15 minut kynout.

7. Cop vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 30 minut.

Věnec můžete klidně upéct bez náplně a splést na způsob vánočky. Podívejte se, jak na to!

Rady a tipy

Pozor na droždí!

Skladovat ho musíme při teplotě od 1 do 10 °C. Opakované vystavení kvasnic vyšším a nižším teplotám je oslabuje.

Droždí při zadělávání těsta nesmí přijít do přímého styku se solí, to by vedlo k usmrcení kvasinek.

Stejný následek má i vystavení kvasinek teplotám nad 55 °C. Proto je důležité při zadělávání těsta přilévat tekutinu a tuk rozehřáté na maximálně 40 °C.

Včasná příprava!

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto je dobré mít je připravené předem.

Důležitý je postup!

Do surovin na těsto nejdříve přidáme kvásek a vlažné mléko a společně krátce propracujeme. Teprve poté přiléváme vlažný tuk. Pokud bychom přidali nejdříve tuk, vsákne se do mouky, těsto ztěžkne a správně nevykyne.

Náplň!

Pokud jsme se zpozdili s přípravou náplně a těsto potřebujeme nechat kynout déle, v tom případě ho během kynutí nejméně dvakrát propracujeme.

Důležité je péct v předehřáté troubě, aby se kynutí zastavilo. Jestliže je trouba málo vyhřátá, těsto stále kyne, mění nežádoucím způsobem svůj tvar a náplň může vytéct.

A chcete si domov vyzdobit ještě víc? Není nic snazšího než si uplést věnec z proutí >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR