Zdravé velikonoční recepty: Zkuste to letos trochu jinak

3. dubna 2023 • 12:00

Jíst pokud možno zdravě a dodržet zároveň velikonoční tradice není tak těžké. I klasická jídla, jako jsou mazanec, beránek nebo velikonoční sekaná, se dají připravit v odlehčené verzi. Navíc jaro doslova vybízí k tomu, abyste víc využili něco zeleného – čerstvé bylinky a křupavou zeleninu. Zakomponujte je do svátečního menu.

Polévky plné zeleniny a bylinek

Jsou chutné, zdravé a díky bylinkám a zelenině i krásně vypadají. Polévka z čerstvého špenátu zahuštěná jáhlami je dostatečně sytá na to, aby vám třeba na Zelený čtvrtek stačila i jako lehký oběd. Stejně tak kedlubnový krém nebo smetanová ředkvičková polévka se slunečnicovými semínky, kterou můžete doplnit krutony z celozrnného pečiva. Velmi lákavá na pohled je odlehčená varianta klasické italské polévky minestrone s domácím petrželkovým pestem. A když vyrazíte na jarní procházku někam do přírody, porozhlédněte se po medvědím česneku, z jehož listů je polévka hotová během chvilky. Výborně se dá do polévky využít i šťovík, kopřivy nebo lístky fialek.

Video se připravuje ...

Mladému masu svědčí jednoduchá úprava

S obdobím jara a Velikonoc je tradičně spojováno libové a křehké maso z mladých zvířat – jehněčí, králičí, telecí nebo kuřecí. Právě v tomto období má totiž mimořádně delikátní chuť, kterou výborně doplní čerstvé bylinky a zelenina. Snadné na přípravu jsou jehněčí kotletky. Naložte je předem do marinády, která jim dá tu správnou chuť. Vynikající je z medu, dijonské hořčice, petrželky a máty nebo z rozmarýnu, tymiánu, česneku a citronové kůry. K naložení skvěle poslouží i bílý jogurt ochucený česnekem a výslednou chuť ideálně doplní neobvyklý salát z mangoldu. Kotletky můžete upéct i vcelku, třeba s červeným vínem a balzamikovým octem, které vytvoří delikátní šťávu na přelití.

Jehněčí kotlety se zeleninou Jehněčí kotlety se zeleninou • Autor: iStock

Abychom ale nevychvalovali jen jehněčí, co třeba malá, dozlatova upečená jarní kuřátka vonící po medvědím česneku nebo s nádivkou a spoustou zeleniny?  Božsky chutná i králík pečený v jednom pekáčku se zeleninou a bylinkami nebo ochucený tymiánem a přelitý šťávou vypečenou z rajčat. A jestli na vašem svátečním stole nesmí chybět sekaná, vylepšete si ji špenátem a houbami.

Vtipné a zdravé přílohy

Zapomeňte na knedlíky a další hutné přílohy. Jde to i jinak, lehce a nápaditě. Například bramborový salát může být klidně se spoustou zeleniny a místo majonézy se zálivkou z tvarohu nebo lučiny. Nebo s rukolou a jogurtovou zálivkou. Klasické bramborové hranolky mohou nahradit zdravější mrkvové pečené v troubě. Skvělou přílohou k jarní masové pečínce bude i pečená zelenina přelitá bylinkovým pestem nebo křupavé pečené ředkvičky. Ani tradiční špenát nemusí být zahuštěný jíškou. Čerstvé listy stačí jen orestovat na másle s cibulkou a česnekem nebo si zkuste špenát připravit z mimořádně zdravého medvědího česneku, případně mladých kopřiv.

Chlebíčky posypané kvítky fialek a sedmikrásek vypadají luxusně Chlebíčky posypané kvítky fialek a sedmikrásek vypadají luxusně • Autor: iStock

Když přijdou hosté

Ani pro velikonoční návštěvníky nemusíte chystat opulentní hody. Většinou beztak bývají všichni přejedení a přepití. Možná je naopak potěšíte něčím lehčím do žaludku. Zkuste třeba některou z jarních pomazánek, například z červené řepy, mrkve nebo ředkviček, které díky své barevnosti vypadají velmi lákavě. Když je namažete na celozrnnou bagetu a ozdobíte třeba kvítky fialek nebo lístky bylinek, budou vypadat luxusně.

Sladká a o kapku zdravější tečka

I beránek se třeba dá upéct téměř bez tuku nebo z těsta odlehčeného čerstvou nastrouhanou mrkví. Mrkev hraje jednu z hlavních rolí i v úžasném mrkvovém koláči s ricottou. Také u mazance se dá klasická bílá mouka nahradit celozrnnou špaldovou. Nebo do těsta přimíchejte měkký tvaroh, díky kterému bude mazanec alespoň o trošku zdravější a také krásně vláčný. A kdyby vám předešlé moučníky stále připadaly málo zdravé, zkuste vynikající mrkvový jahelník.

Video se připravuje ...

Autor: red