Kočičky, fialky nebo sedmikrásky. Využijte je na výzdobu i do velikonočních dobrot

20. března 2024 • 10:00

Větvičky kočiček i drobné kvítky fialek, macešek nebo sedmikrásek jsou prvními posly jara. Udělejte si z nich na Velikonoce krásné dekorace do bytu a zkuste je využít i v kuchyni. Jsou totiž nejen nádherné, ale i léčivé!

Kočičky do vázy i jako ochrana před bolestí v krku

Kočičky patří k tradičním symbolům Velikonoc a oznamují příchod jara. Drobné chlupaté bambulky na vrbovém proutku jsou vlastně samčí a samičí květy vrby jívy. Nejkrásnější jsou ještě před úplným rozvitím, kdy jsou sametově hebké a mají stříbřitou barvu. Na vytvoření krásných velikonočních dekorací jich nepotřebujete mnoho, stačí pár větviček. Zbytek nechte včelám, pro které to je brzy zjara jeden z mála zdrojů potravy. Podle křesťanských tradic se kočičky světí na Květnou neděli, která předchází velikonočnímu týdnu. Letos vychází na 2. dubna 2023 a říká se, že kočičky vysvěcené v kostele mají kouzelnou moc. Lidé si je dávali doma za obrazy nebo za okna a na poli je zapichovali do mladého obilí jako ochranu před bouřkami a krupobitím. Také se říkalo, že kdo na Květnou neděli spolkl nalačno tři posvěcené kočičky, měl být uchráněn před bolestí v krku a horečkami. Nebo kdo si posvěcenými kočičkami přetře oči se slovy: Kočičky, kočičky, aby nebolely vočičky!, nebudou ho následující rok bolet oči. 

Větvičkami kočiček můžete ozdobit i talíř s velikonočním beránkem >>>

Video se připravuje ...

Můžete to zkusit také, ale raději využijte kouzlo kočiček při velikonoční výzdobě bytu nebo domu. Nemusíte vymýšlet nic složitého, působivě vypadají i jen tak samotné ve váze. A kdybyste je chtěli trochu oživit barvami, pověste na ně barevná vyfouknutá vajíčka na stužkách nebo k nim do vázy přidejte tulipány. Pár větviček svázaných hezkou stužkou také můžete zavěsit na vchodové dveře nebo položit na prostřený stůl. Máte-li delší a čerstvé větvičky, snadno z nich vyrobíte jarní věnec, nebo je zkuste stočit do malého hnízdečka, do kterého vložíte několik barevných vajíček.

Fialová je dobrá!

Půvabné fialky a macešky zaujmou svou barvou na první pohled, proto jim sluší jen jednoduchá aranžmá. Krásně se budou vyjímat v bílé vázičce nebo v kalíšcích z vaječných skořápek, které naplníte namočenou aranžovací hmotou.

Dekorovat s nimi můžete i slaná nebo sladká jídla, protože jsou jedlé. Fialka je dokonce léčivka, její listy i květy obsahují vysoké množství vitaminů C a A, v listech je také nezanedbatelný obsah železa. Protože jsou jejich kvítky křehké, použijte je do jídla až nakonec, pokrm není dobré už příliš míchat. Můžete je přidávat do salátů, zdobit jimi dezerty, posypat jarní bylinkovou polévku, nádherné jsou na jednohubkách a chlebíčcích, například s avokádovou pomazánkou.

Chlebíčky s avokádovou pomazánkou a kvítky fialek a sedmikrásek Chlebíčky s avokádovou pomazánkou a kvítky fialek a sedmikrásek • Autor: iStock

Jediné, na co dávejte pozor, je, abyste to s kombinací těchto kvítků nepřehnali. Pokud byste si jich dopřáli větší množství, mohou vás potkat zažívací potíže. A když jich přidáte moc do některého jídla, mohla by jejich výrazná vůně přebít ostatní suroviny.

Nenápadné sedmikrásky umí překvapit

I nenápadná sedmikráska, která roste skoro všude, se bude vyjímat v jednoduchých aranžmá. Natrhejte si jich pár do malé vázičky, přesaďte si několik trsů do květináčků a naplňte jimi proutěný košík nebo sedmikrásky sesaďte s dalšími kvetoucími jarními květinami do jednoho hezkého květináče či vhodné nádoby a dejte doprostřed stolu. A stejně jako fialky nebo macešky, i sedmikrásky můžete využít k dekoraci různých dobrot. A ještě k tomu mít dobrý pocit, protože jsou léčivé. Dokonce se říká, že pro udržení dobrého zdraví byste po dobu sedmi týdnů měli každý den sníst sedm čerstvých sedmikráskových kvítků utržených v pravé poledne.

Sedmikráska je silný antioxidant, který pomáhá posilovat imunitu a bojovat proti jarní únavě. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá při léčbě kašle, astmatu, zánětu průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. Pomáhá snižovat horečku, působí močopudně a má řadu dalších pozitivních účinků na zdraví. Proto se z ní také dělají léčivé sirupy, čaje nebo med.

Květy sedmikrásek i fialek můžete přidávat do salátů třeba s quinoou. Květy sedmikrásek i fialek můžete přidávat do salátů třeba s quinoou. • Autor: iStock

V kuchyni lze využít nejen květy, ale i lístky. Jemně nahořklá oříšková chuť sedmikrásky zpestří zeleninové saláty, můžete ji přidávat do polévek, dezertů, sendvičů nebo si s ní posypat chleba s máslem či tvarohem. Nerozvinuté květy sedmikrásek se někdy nakládají a zavařují na způsob kaparů.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková