Rýmovník není jen na rýmu. Jak ho můžete využít při vaření?

19. října 2023 • 00:00

Rýmovník neboli molice, často přezdívaný také kubánské oregano nebo španělský tymián, je jednou z nejznámějších léčivek, které si můžete pěstovat doma na parapetu. Osvěží vám vzduch a pomůže nejen s ucpaným nosem. Využít se dá i při vaření.

Rýmovník toho umí mnohem víc, než jen uvolnit dýchací cesty. Má protizánětlivé a protiplísňové účinky, takže vám pomůže při virózách i zánětech dásní. Listy obsahují vitaminy C, A a E a další cenné látky. Výrazné aroma této pokojovky pak odradí mouchy i komáry. A navíc báječně chutná.

Na podzimní nachlazení se vám bude hodit i čaj z čerstvého zázvoru>>>

Video se připravuje ...

Na první pohled rýmovník tak trochu připomíná hluchavku. I když je to její vzdálený příbuzný, odlišuje se ale především vůní, která je jemně mentolová a lehce kořeněná. Velkou výhodou rýmovníku je, že roste skoro sám. Stačí ho umístit na světlé místo, ideálně na parapet, a se zálivkou to moc nepřehánět. Bohatě stačí zalévat jednou týdně. Rýmovník se dá navíc velmi snadno namnožit. Nejlépe tak, že uříznete část stonku s alespoň jedním lístkem a zapíchnete ho do propustné písčité půdy nebo dáte do sklenky s vodou, kde brzy pustí kořínky.

Čerstvě utržený jako první pomoc

Nejjednodušší způsob, jak rýmovník využít, je vzít jeden dužnatý lístek, zlomit ho, případně trochu rozemnout v prstech a přičichnout k němu, nebo ho na chvíli vložit do nosní dírky, případně si šťávou z lístku potřít nos. Pár lístků můžete klidně nosit v sáčku v kabelce jako první pomoc při rýmě nebo i na osvěžení dechu místo žvýkačky. Jsou hodně dužnaté, takže vám ani po několika dnech neuschnou. Jen je nedávejte do ledničky. 

Způsobů, jak rýmovník využít, je ale mnohem víc. Pojďme si představit ty chutnější.  

Rýmovníkový sirup

Příprava sirupu z rýmovníku je stejná jako u sirupu ze smrkových výhonků, který se dělá během května a června. Do zavařovací sklenice dávejte střídavě vrstvy třtinového cukru a nasekaných lístků z rýmovníku, které můžete ještě trochu rozemnout prsty nebo podrtit v hmoždíři, aby se uvolnilo víc aromatické silice. Nakonec můžete položit i pár plátků citronu. Sklenici uzavřete a nechte stát na slunném místě dva týdny. Vylouhovaný sirup přeceďte a užívejte při rýmě a nachlazení.

Sirup z rýmovníku Sirup z rýmovníku • Autor: iStock

Můžete si připravit i vařenou verzi sirupu. Do hrnce nasypte 25 až 30 lístků rýmovníku, přidejte oloupaný a na kolečka nakrájený citron a pomeranč a zalijte litrem převařené horké vody. Vše nechte stát do druhého dne, pak nálev přeceďte, přidejte 1 kg cukru a vařte jednu až dvě hodiny do požadované hustoty. Horký sirup nalijte do čistých láhví a uzavřete. 

Čaj z rýmovníku

Rýmovníkový čaj je trochu podobný mátovému nebo meduňkovému. Připravuje se z čerstvých lístků. Utrhněte jich asi pět a zalijte 200 ml vroucí vody. Nechte chvíli louhovat, poté sceďte a doslaďte medem. 

Koření na maso i do pomazánek

Obecně lze rýmovník použít všude tam, kde se používá šalvěj. Obě tyto bylinky uklidňují žaludek a zmírňují nadýmání. Protože se dužnaté listy rýmovníku nedají usušit, používají se nasekané najemno. Hodí se k hovězímu, drůbežímu i jehněčímu masu nebo zvěřině. Během grilovací sezony lze rýmovník přidávat do marinád na maso. Nebojte se jím ochutit ani těstoviny, pomazánky nebo vejce. A máte-li rádi smoothie, zkuste do něj příště přimíchat dva lístky rýmovníku rozmixované s trochou vody. 

Rýmovník lze použít všude tam, kde se hodí šalvěj, například do masové rolády Rýmovník lze použít všude tam, kde se hodí šalvěj, například do masové rolády • Autor: iStock

Zde je pro inspiraci několik receptů, ve kterých můžete šalvěj nahradit rýmovníkem:

Dušené jehněčí kolínko s květákovo-bramborovým pyré

Masové závitky

Vepřová roláda po italsku

Těstoviny s vlašskými ořechy

Paštikové koláčky

Sweet chilli marináda

Autor: AK