Slaný koláč neboli quiche: 10 skvělých receptů, které budou chutnat k večeři i svačině
Máte rádi koláče? A nemusíte sladké? Pak zkuste slaný koláč. Hodí se jako občerstvení na párty, výborný bude k večeři i ke svačině. A můžete si ho dát teplý i studený.
Víte, co je to quiche?
Quiche (čtěte kiš) je tradiční francouzský druh slaného koláče, který je poměrně lehký na přípravu. K výrobě korpusu se používá domácí křehké těsto, přednost můžete dát ale i těstu kynutému nebo rychlejší variantě v podobě listového těsta. A náplň, ta se dá různě obměňovat podle vlastní chuti. Základem by ale měla být vejce a smetana, aby náplň během pečení hezky ztuhla. Nejznámějším slaným koláčem je quiche lorraine neboli lotrinský koláč ze severovýchodní Francie s náplní ze smetany, vajec a slaniny nebo šunky.
Těsto na quiche si můžete připravit podle videoreceptu>>>
Jaký slaný koláč si můžete upéct?
Sýrový quiche s pečeným česnekem a kadeřávkem
Quiche s jarními cibulkami, modřenínem a tymiánem
Quiche s brokolicí, fazolemi, slaninou a fetou
Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem
Quiche se slaninou a pórkem
Suroviny:
- 250 g hladké mouky + na rozválení těsta
- 50 g sádla
- 75 g studeného nakrájeného másla
- 3 lžíce studené vody
- špetka mořské soli
Náplň:
- 200 g pancetty nebo anglické slaniny
- 1 pórek
- 5 vajec
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- sůl
- 150 g nastrouhaného sýru gouda
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse, těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu nejméně hodinu odležet.
2. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi orestujeme dozlatova na kostičky nakrájenou pancettu, přidáme omytý a na proužky nakrájený pórek, a jakmile začne sklovatět, stáhneme pánev z plotny. V míse rozšleháme vejce se smetanou, muškátovým oříškem, pepřem a solí.
3. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Dno propíchneme na několika místech vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo.
4. Na připravený korpus rozložíme směs slaniny a pórku, zalijeme je vaječnou směsí a povrch posypeme sýrem. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30-40 minut dozlatova.
Špenátový koláč
Suroviny:
- 330 g hladké mouky + na rozválení těsta
- 170 g studeného nakrájeného másla
- 1 vejce
- 60 ml studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 70 g sýru parmazánového typu
- 6 vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 ml polotučného mléka
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme z nich hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.
2. Špenát spaříme vroucí vodou a necháme ho v sítu okapat. Sýr nastrouháme najemno.
3. V míse prošleháme vejce, přidáme smetanu, mléko, nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a promícháme.
4. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát, vyložíme jím koláčovou formu a těsto na dně na několika místech propícháme vidličkou.
5. Na těsto rozložíme spařený špenát a zalijeme ho vaječno-sýrovou směsí. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40-45 minut dozlatova.
Flammkuchen s kozím sýrem
Ingredience:
- 400 g hladké mouky + na rozválení těsta
- 100 ml vody
- 3/4 kostky droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Náplň:
- 200 g slaniny
- 2 střední cibule
- 150 g kozího sýru
- 200 g crème fraîche (nebo husté zakysané smetany)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme rozdrobené droždí, vodu, olivový olej a sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
2. Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní na kostičky nakrájenou slaninu a na proužky či kolečka nakrájenou cibuli. Kozí sýr nakrájíme na kolečka. Crème fraîche osolíme a opepříme.
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme ho crème fraîche, posypeme směsí cibule a slaniny a poklademe kolečky kozího sýra.
4. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 8-10 minut dozlatova.
Sýrový quiche
Suroviny:
- 250 g hladké mouky + na rozválení těsta
- 125 g studeného másla + na vymazání formy
- 4 lžíce studené vody
- malá lžička soli
Náplň:
- 4 vejce
- 450 g zakysané smetany
- 300 g nastrouhaného sýru
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Z mouky, másla, vody a soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Formu na quiche vymažeme máslem.
2. V míse smícháme vejce, zakysanou smetanu, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Nakonec vmícháme strouhaný sýr.
3. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím formu a těsto na dně propícháme vidličkou.
4. Těsto zalijeme připravenou náplní, koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova.
TIP: Do náplně můžete přidat různé druhy sýru, které máte rádi, ale také na kostičky nakrájenou šunku nebo cibuli.
Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 1 vejce
- 40 g studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 200 g pórku nakrájeného na kolečka
- 30 g olivového oleje
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 300 ml mléka
- 200 g nastrouhaného sýru gouda
- 3 vejce
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V míse smícháme mouku se solí, nakrájeným máslem, vejcem a vodou a rukama vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.
2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím koláčovou formu a těsto na dně na několika místech propícháme vidličkou. Na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení, zatížíme ho vrstvou suchých fazolí a takto bez náplně korpus předpečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
3. Mezitím orestujeme nakrájený pórek na oleji, až začne lehce zlátnout. Oloupané vařené brambory nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme mléko, polovinu nastrouhaného sýru, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek.
4. Z předpečeného těsta odstraníme papír s fazolemi a naskládáme na něj polovinu brambor. Na ně rozložíme opečený pórek a vše zalijeme polovinou vaječné směsi. Opět přidáme vrstvu brambor a ty zalijeme zbývající směsí.
5. Povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem, koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40-50 minut dozlatova.