Slaný koláč neboli quiche: 10 skvělých receptů, které budou chutnat k večeři i svačině

7. ledna 2024 • 04:09

Máte rádi koláče? A nemusíte sladké? Pak zkuste slaný koláč. Hodí se jako občerstvení na párty, výborný bude k večeři i ke svačině. A můžete si ho dát teplý i studený.

Víte, co je to quiche?

Quiche (čtěte kiš) je tradiční francouzský druh slaného koláče, který je poměrně lehký na přípravu. K výrobě korpusu se používá domácí křehké těsto, přednost můžete dát ale i těstu kynutému nebo rychlejší variantě v podobě listového těsta. A náplň, ta se dá různě obměňovat podle vlastní chuti. Základem by ale měla být vejce a smetana, aby náplň během pečení hezky ztuhla. Nejznámějším slaným koláčem je quiche lorraine neboli lotrinský koláč ze severovýchodní Francie s náplní ze smetany, vajec a slaniny nebo šunky.

Těsto na quiche si můžete připravit podle videoreceptu>>>

Jaký slaný koláč si můžete upéct?

Quiche se slaninou a pórkem

Quiche s lososem

Špenátový koláč

Sýrový quiche s pečeným česnekem a kadeřávkem

Flammkuchen s kozím sýrem

Quiche s jarními cibulkami, modřenínem a tymiánem

Sýrový quiche

Quiche s brokolicí, fazolemi, slaninou a fetou

Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem

Květákový quiche s rajčaty

Quiche se slaninou a pórkem

Quiche se slaninou a pórkem Quiche se slaninou a pórkem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky + na rozválení těsta
  • 50 g sádla
  • 75 g studeného nakrájeného másla
  • 3 lžíce studené vody
  • špetka mořské soli

Náplň:

  • 200 g pancetty nebo anglické slaniny
  • 1 pórek
  • 5 vajec
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g nastrouhaného sýru gouda

Postup:

1. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse, těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu nejméně hodinu odležet.

2. Mezitím připravíme náplň. Na pánvi orestujeme dozlatova na kostičky nakrájenou pancettu, přidáme omytý a na proužky nakrájený pórek, a jakmile začne sklovatět, stáhneme pánev z plotny. V míse rozšleháme vejce se smetanou, muškátovým oříškem, pepřem a solí.

3. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 23 cm. Dno propíchneme na několika místech vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo.

4. Na připravený korpus rozložíme směs slaniny a pórku, zalijeme je vaječnou směsí a povrch posypeme sýrem. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30-40 minut dozlatova.

Špenátový koláč

Špenátový koláč Špenátový koláč • Autor: iStock

Suroviny:

  • 330 g hladké mouky + na rozválení těsta
  • 170 g studeného nakrájeného másla
  • 1 vejce
  • 60 ml studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g čerstvého listového špenátu
  • 70 g sýru parmazánového typu
  • 6 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml polotučného mléka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a vypracujeme z nich hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice.

2. Špenát spaříme vroucí vodou a necháme ho v sítu okapat. Sýr nastrouháme najemno.

3. V míse prošleháme vejce, přidáme smetanu, mléko, nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a promícháme.

4. Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát, vyložíme jím koláčovou formu a těsto na dně na několika místech propícháme vidličkou.

5. Na těsto rozložíme spařený špenát a zalijeme ho vaječno-sýrovou směsí. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40-45 minut dozlatova.  

Flammkuchen s kozím sýrem

Flammkuchen s kozím sýrem Flammkuchen s kozím sýrem • Autor: iStock

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky + na rozválení těsta
  • 100 ml vody
  • 3/4 kostky droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 150 g kozího sýru
  • 200 g crème fraîche (nebo husté zakysané smetany)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme rozdrobené droždí, vodu, olivový olej a sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

2. Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní na kostičky nakrájenou slaninu a na proužky či kolečka nakrájenou cibuli. Kozí sýr nakrájíme na kolečka. Crème fraîche osolíme a opepříme.

3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme ho crème fraîche, posypeme směsí cibule a slaniny a poklademe kolečky kozího sýra.

4. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 8-10 minut dozlatova.

Sýrový quiche

Sýrový quiche Sýrový quiche • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky + na rozválení těsta
  • 125 g studeného másla + na vymazání formy
  • 4 lžíce studené vody
  • malá lžička soli

Náplň:

  • 4 vejce
  • 450 g zakysané smetany
  • 300 g nastrouhaného sýru
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Z mouky, másla, vody a soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Formu na quiche vymažeme máslem.

2. V míse smícháme vejce, zakysanou smetanu, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Nakonec vmícháme strouhaný sýr.

3. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím formu a těsto na dně propícháme vidličkou.

4. Těsto zalijeme připravenou náplní, koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova.

TIP: Do náplně můžete přidat různé druhy sýru, které máte rádi, ale také na kostičky nakrájenou šunku nebo cibuli.

Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem

Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem Koláč s bramborovo-pórkovou náplní a sýrem • Autor: iStock

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 40 g studené vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g pórku nakrájeného na kolečka
  • 30 g olivového oleje
  • 300 g brambor uvařených ve slupce
  • 300 ml mléka
  • 200 g nastrouhaného sýru gouda
  • 3 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V míse smícháme mouku se solí, nakrájeným máslem, vejcem a vodou a rukama vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.

2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vyložíme jím koláčovou formu a těsto na dně na několika místech propícháme vidličkou. Na těsto položíme kruh vystřižený z papíru na pečení, zatížíme ho vrstvou suchých fazolí a takto bez náplně korpus předpečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

3.  Mezitím orestujeme nakrájený pórek na oleji, až začne lehce zlátnout. Oloupané vařené brambory nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme mléko, polovinu nastrouhaného sýru, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek.

4.  Z předpečeného těsta odstraníme papír s fazolemi a naskládáme na něj polovinu brambor. Na ně rozložíme opečený pórek a vše zalijeme polovinou vaječné směsi. Opět přidáme vrstvu brambor a ty zalijeme zbývající směsí.

5. Povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem, koláč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40-50 minut dozlatova.

A těsto na pizzu udělat umíte?>>>

Video se připravuje ...
Autor: PL, AK