Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5 výtečných náplní, na kterých si určitě pochutnáte!
Listové těsto je oblíbené nejen pro svou jemnost, lehkost a dokonalou máslovou chuť, ale především pro své univerzální využití ve sladké i slané kuchyni. A právě naslano si dnes upečeme výborné šátečky nadívané zelnou, řepnou i masovou směsí, které přijdou vhod jako skvělá svačina či lehká večeře do ruky.
Předností listového těsta je, že jej lze připravit snad na 1000 způsobů, a také jako tisícilístkové je někdy nazýváno. Jeho domácí příprava však zabere více času, velkou výhodou tak je, že jej lze snadno zakoupit již hotové v mrazené nebo chlazené podobě. Zhotovení výtečných šátečků je poté o dost snadnější a především rychlejší. Pokud si navíc budete moci vybrat mezi těstem v kostce a již vyváleným kusem, volte raději předpřipravený plát. Může se totiž stát, že při nesprávném domácím rozválení dojde k narušení struktury těsta a jeho lístkování nebude již dokonalé.
Úžasná chuť slaných šátečků však nespočívá jen v lahodnosti listového těsta, ale také ve šťavnatých nádivkách, se kterými se křehkost jemných vrstviček těsta snoubí v dokonalý celek. Jejich příprava není nikterak časově ani co do kulinářských zkušeností náročná, a tak se můžete nechat v klidu vést svou fantazií a chutí vašich strávníků. Nadcházející chladnější dny podzimu lákají k vydatnějším náplním v podobě masových směsí či nádivkám plným vitamínů v podobě kysaného zelí, špenátu nebo červené řepy z právě sklizené úrody. Osvědčené postupy, jak na jejich přípravu, naleznete ve výběru receptů níže.
Šátečky nadívané zelnou směsí
Opravdovou podzimní delikatesou jsou šátečky z listového těsta nadívané zelnou směsí ovoněnou smaženou cibulkou a anglickou slaninou. Věřte, že až tuhle dobrotu ochutnáte, na sladkou verzi s ovocem ani nepomyslíte.
Listové šátečky s červenou řepou
Pokud hledáte inspiraci na originální slané pohoštění či lehkou večeři, nechte se vést nápaditým receptem na šátečky z lístkového těsta naplněné rubínově červenou směsí z řepy a zbylé nedělní pečínky. Na talíři je můžete ještě navíc doplnit dušeným řepným „zelím“.
Šátečky z lístkového těsta s masovou nádivkou
Jestliže patříte mezi labužníky, kteří nedají, jak se říká, bez masa ani ránu, vyzkoušejte šátečky z listového těsta s masovou nádivkou. Výborné jsou po vytažení z trouby ještě zatepla, ale servírovat je můžete jako skvělou svačinku i zastudena.
Listové šátečky se špenátem
Také máte mrazák plný letošní úrody špenátu? Pak vám jistě přijdou vhod listové šátečky se špenátovou náplní, ve které se snoubí chuť zelených lístků s jemně pikantní chutí plísňového sýru, slaniny a česneku. Věřte, že dozlatova vypečené šátečky zmizí ještě z plechu během mrknutí oka.
Šátečky s tuňákem a žampiony
Až budete nakupovat suroviny na listové šátečky s tuňákovou náplní, vezměte do košíku vše raději hned dvakrát. Věřte, jsou tak dobré, že poprvé a naposledy je určitě péct nebudete. Směs z tuňáka, žampionů, rajčat a mozzarelly, ovoněná čerstvými bylinkami je opravdovou delikatesou, která navodí letní atmosféru i během mlhou zahaleného podzimu.