Pórkový krém, koláč i skvělá příloha: Inspirujte se recepty s pórkem

video
17. února 2021 • 00:00

Pórek je dobře dostupná a v kuchyni široce využitelná zelenina. Hodí se do mnoha slaných jídel a je škoda, že obvykle není využíván víc. Podívejte se, jak na nejlepší pórkovou polévku a jaké má pórek další uplatnění.

Krémová pórková polévka

Pórek může výborně fungovat jako součást mnoha zeleninových polévek anebo může tvořit samotný základ polévky. Mezi nejoblíbenější patří jednoduchá pórková polévka s bramborami a smetanou, ochucená muškátovým oříškem. Vavříny sklízí ale i pórkový krém. Připravíte jej jednoduše. Stačí na kolečka nakrájený pórek podusit na másle, doplnit na kostičky nakrájenými bramborami, zalít vývarem, povařit, rozmixovat a dochutit.

Celý recept na výtečnou pórkovou polévku včetně množství surovin najdete ZDE >>>.

Předkrm s pórkem

Na přepuštěném másle dušený pórek, doplněný holandskou omáčkou je ideální začátek slavnostního menu. Jako teplý předkrm se dělá i pórek zapečený nebo připravený na způsob chřestu s osmaženou strouhankou a máslem. Syrový pórek se hodí do pomazánek či do salátu, kde nahradí cibuli.

Dušený pórek a další přílohy  

Pórek jednoduše podušený na olivovém oleji a dochucený bílým pepřem a citronem se skvěle uplatní u kuřecích steaků nebo jako příloha k rybám. K pečením zase můžete udělat netradiční, ale chuťově vynikající červené zelí s řepou a pórkem. Pórek se dá uvařit také na způsob „dušeného zelí“, s octem, kmínem a cukrem.

Pórková omáčka

Pórková omáčka, doplněná bramborami, případně i vařeným vejcem je výtečný, rychlý a jednoduchý oběd, který bude chutnat i dětem. A pokud vám zrovna brambory došly nebo na ně nemáte chuť, podávejte omáčku s těstovinami a s na másle opraženou šunkou.

Quiche s pórkem

Slané koláče neboli quiche jsou stále oblíbenější. Použijte při jejich přípravě do náplně i pórek. Se smetanou, sýrem a vejci může tvořit základ vegetariánského quiche, s kuřecími kousky se pro změnu uplatní v masové verzi.

A abychom nezapomněli: Samozřejmě pórek můžete dát pod jakékoliv dušené nebo pečené maso. Nic tím nezkazíte. Tak dobrou chuť!

Uvařte si také poctivou smetanovou polévku – brokolicový krém.

Autor: Šárka Adámková