Pórkový krém, koláč i skvělá příloha: Inspirujte se recepty s pórkem

Pórek je dobře dostupná a v kuchyni široce využitelná zelenina. Hodí se do mnoha slaných jídel a je škoda, že obvykle není využíván víc. Podívejte se, jak na nejlepší pórkovou polévku a jaké má pórek další uplatnění.
Krémová pórková polévka
Pórek může výborně fungovat jako součást mnoha zeleninových polévek anebo může tvořit samotný základ polévky. Mezi nejoblíbenější patří jednoduchá pórková polévka s bramborami a smetanou, ochucená muškátovým oříškem. Vavříny sklízí ale i pórkový krém. Připravíte jej jednoduše. Stačí na kolečka nakrájený pórek podusit na másle, doplnit na kostičky nakrájenými bramborami, zalít vývarem, povařit, rozmixovat a dochutit.
Celý recept na výtečnou pórkovou polévku včetně množství surovin najdete ZDE >>>.
Předkrm s pórkem
Na přepuštěném másle dušený pórek, doplněný holandskou omáčkou je ideální začátek slavnostního menu. Jako teplý předkrm se dělá i pórek zapečený nebo připravený na způsob chřestu s osmaženou strouhankou a máslem. Syrový pórek se hodí do pomazánek či do salátu, kde nahradí cibuli.
Dušený pórek a další přílohy
Pórek jednoduše podušený na olivovém oleji a dochucený bílým pepřem a citronem se skvěle uplatní u kuřecích steaků nebo jako příloha k rybám. K pečením zase můžete udělat netradiční, ale chuťově vynikající červené zelí s řepou a pórkem. Pórek se dá uvařit také na způsob „dušeného zelí“, s octem, kmínem a cukrem.
Pórková omáčka
Pórková omáčka, doplněná bramborami, případně i vařeným vejcem je výtečný, rychlý a jednoduchý oběd, který bude chutnat i dětem. A pokud vám zrovna brambory došly nebo na ně nemáte chuť, podávejte omáčku s těstovinami a s na másle opraženou šunkou.
Quiche s pórkem
Slané koláče neboli quiche jsou stále oblíbenější. Použijte při jejich přípravě do náplně i pórek. Se smetanou, sýrem a vejci může tvořit základ vegetariánského quiche, s kuřecími kousky se pro změnu uplatní v masové verzi.
A abychom nezapomněli: Samozřejmě pórek můžete dát pod jakékoliv dušené nebo pečené maso. Nic tím nezkazíte. Tak dobrou chuť!