Pórkový krém, koláč i skvělá příloha: Inspirujte se recepty s pórkem

20. dubna 2023 • 12:00

Pórek je dobře dostupná a v kuchyni široce využitelná zelenina. A navíc ne tak drahá jako ostatní druhy. Hodí se do mnoha slaných jídel a je škoda, že obvykle není využíván víc. Podívejte se, jak na nejlepší pórkovou polévku a jaké má pórek další uplatnění.

Krémová pórková polévka

Pórek může výborně fungovat jako součást mnoha zeleninových polévek, například čočkové nebo bramborové. Anebo může tvořit samotný základ polévky. Mezi nejoblíbenější patří hustá pórková polévka s brambory. Nebo jednoduchá krémová pórková polévka se smetanou, ochucená muškátovým oříškem.

Na celý postup přípravy se podívejte ve videoreceptu >>>

Video se připravuje ...

Možná rádi vyzkoušíte i polévku, která využívá méně obvyklé kombinace pórku a dalších surovin. Například pórkovou polévku s fenyklem a jablkem inspirovanou orientální kuchyní, hustou krémovou pórkovou polévku s chorizem nebo pórkovou polévku s fazolemi a zapečenými toasty

Pórkový krém skvěle doplní osmažená předvařená cizrna. Pórkový krém skvěle doplní osmažená předvařená cizrna. • Autor: iStock

Předkrm s pórkem

Na přepuštěném másle dušený pórek, doplněný holandskou omáčkou, je ideální začátek slavnostního menu. Jako teplý předkrm se dělá i pórek zapečený nebo připravený na způsob chřestu s osmaženou strouhankou a máslem. Syrový pórek se hodí do pomazánek či do salátu, kde nahradí cibuli.

Zapečený pórek se sýrem a smetanou je vynikající předkrm. Zapečený pórek se sýrem a smetanou je vynikající předkrm. • Autor: iStock

Dušený pórek a další přílohy  

Pórek jednoduše podušený na olivovém oleji a dochucený bílým pepřem a citronem se skvěle uplatní u kuřecích steaků nebo jako příloha k rybám. K pečením zase můžete udělat netradiční, ale chuťově vynikající červené zelí s řepou a pórkem. Pórek se dá uvařit také na způsob „dušeného zelí“, s octem, kmínem a cukrem.

Pórková omáčka

Pórková omáčka, doplněná bramborami, případně i vařeným vejcem je výtečný, rychlý a jednoduchý oběd, který bude chutnat i dětem. A pokud vám zrovna brambory došly nebo na ně nemáte chuť, podávejte omáčku s těstovinami a s na másle opraženou šunkou.

Quiche s pórkem Quiche s pórkem • Autor: iStock

Quiche s pórkem

Slané koláče neboli quiche jsou stále oblíbenější. Použijte při jejich přípravě do náplně i pórek. Se smetanou, sýrem a vejci může tvořit základ vegetariánského quiche, s kuřecími kousky se pro změnu uplatní v masové verzi.

A abychom nezapomněli: Samozřejmě pórek můžete dát pod jakékoli dušené nebo pečené maso, případně i rybu. Nic tím nezkazíte. Tak dobrou chuť!

Dušený pórek dejte pod steak nebo rybu. Dušený pórek dejte pod steak nebo rybu. • Autor: iStock

Pórek je skvělý i do bramboračky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red