Čím nahradit vejce při vaření? Známe 14 způsobů, které šetří vaši peněženku, ale na chuti se to nepozná

22. ledna 2024 • 00:15

Pokud nemůžete nebo nechcete jíst vejce, nezoufejte! Je mnoho variant, jak je nahradit ve slané i sladké kuchyni. Nemusíte se vzdát nadýchaných dezertů, majonézy ani obalovaného řízku a ještě k tomu ušetříte. Poradíme vám, jak na to.

Ať už patříte mezi vegany, alergiky, držíte dietu nebo vám jen prostě vejce připadají moc drahá, nemusíte se vzdát pokrmů, které je obsahují. Víme, jak můžete vejce nahradit a na chuti to rozhodně nepoznáte.

Co znamenají záhadná čísla na vejcích? Odpověď ve videu >>>

Video se připravuje ...

K čemu slouží vejce v receptech a kdy je můžeme nahradit

Vejce plní hlavně úlohu pojidla, ale také zaručují určitou nadýchanost. Pokud se jich v receptu vyskytuje 3 a víc, jedná se o hlavní složku a v tomto případě je už nelze nahradit. Potřebujete-li ale nahradit jen jedno či dvě vejce, můžete použít toto: 

Semínka

Chia semínka Chia semínka • Autor: iStock.com

Nejlépe se hodí chia a mletá lněná semínka, která stačí jen na čtvrt hodiny namočit ve vodě a promíchat. Poměr je 1 lžíce semínek na 3 lžíce vody, což se rovná jednomu vejci.

Kde je využijete: Tam, kde vejce mají funkci pojidla, takže například do klasických moučníků, palačinek, mletých mas a nádivek.

Ovoce

Banán a jablko Banán a jablko • Autor: iStock.com

Pokud nahradíte vejce ovocem, počítejte s tím, že výsledná chuť může být lehce ovlivněna. Proto se nejvíce hodí banán a jablko. Jejich chuť je nevýrazná a do sladkých pokrmů se skvěle hodí.

Když použijete banán, zvolte ideálně přezrálý kus. Je sladký a krásně „mazlavý“. Na jedno vejce připadne 1/2–1 banán, podle velikosti. Pořádně jej rozmačkejte nebo rozmixujte a může se vařit.

Kde je využijete: Díky chuti a konzistenci se nejvíc hodí do moučníků, krémů a pudinků.

Jablka můžete také rozmixovat, ale ještě lépe poslouží jablečné pyré nebo přesnídávka. Na jedno vejce postačí 5 lžic smíchaných s 1 lžičkou prášku do pečiva. Díky tomu budou moučníky krásně nadýchané.

Kde je využijete: Především do moučníků, ale hodí se i do palačinek nebo lívanců.

Agar a želatina

Agar a želatina Agar a želatina • Autor: iStock.com

Jelikož se jedná o pojidla, jejich funkce v receptech je jasná. Teď už jen poměr. Jeden sáček želatiny nahradí dokonce 3 vejce, takže poměr upravte dle potřeby. U agaru rozmíchejte 1 lžíci prášku s 1 lžící vody a máte hotovo.

Kde je využijete: Jak do smažených palačinek nebo lívanců, tak do krémů i klasických moučníků.

Droždí a kypřicí prášek

Sušené droždí Sušené droždí • Autor: iStock.com

U droždí je to snadné. 1/2 sáčku instantního droždí smíchaná s 1 dl teplé vody nahradí jedno vejce.

Kde ho využijete: Jak už to u droždí bývá, hodí se hlavně do moučníků.

Pokud chcete nahradit jedno vejce kypřicím práškem, potřebujete 1 lžičku kypřidla rozmíchanou v 1 lžíci vody a 1 lžíci oleje.

Kde ho využijete: Především ve sladké kuchyni, kde však nepotřebujeme úplně nadýchanou konzistenci. Mezi takové pokrmy patří palačinky, lívance, škubánky, placky a těstíčka na obalování.

Pudink

Pudink Pudink • Autor: iStock.com

Pudinkový prášek má doma snad každý. Pokud z něj smícháte 1 lžičku s 1 lžičkou oleje, nahradíte jedno vejce. Pozor však na výraznější chuť některých pudinků, vždy volte stejnou, jakou má základ připravovaného receptu. Za neutrální lze považovat jen pudink vanilkový, ale i ten má svá chuťová specifika.

Kde ho využijete: Především do krémů a moučníků.

Do slané kuchyně

Pivo Pivo • Autor: iStock.com

Křupavé řízečky bez vejce? I ty si můžete doma snadno připravit. Postačí maso místo vejce obalit v pivu a je hotovo. Pokud však chcete více „vaječnou“ konzistenci, zvolte hrašku nebo jinou hrachovou mouku. Poměr na jedno vejce je 1 lžíce mouky se 2 lžícemi vody.

Kde to využijete: Hlavně při obalování.

A co na mletá masa, kde je potřeba pojivo? Místo vejce do směsi nastrouhejte bramboru a pak postupujte stejně, jak vám radí recept. Na jedno vejce připadnou asi 2–3 lžíce brambory, podle jejich moučnatosti.

Kde to využijete: Karbanátky, sekaná, ale i slané placky.

Sójový lecitin

Sójové mléko Sójové mléko • Autor: iStock.com

Tento prášek můžete koupit ve zdravé výživě, ale obsahuje ho i sójové mléko. Slouží nejen jako pojivo, ale také dokáže nahradit šlehaná vejce. Díky tomu z něj snadno připravíte i majonézu, stačí jen šlehat a šlehat.

Kde ho využijete: Lecitin v sypké podobě především do majonézy, protože nemá výraznou chuť. Pokud použijete mléko, hlídejte si jeho obsah cukru. Je-li sladší, nahraďte jím vejce v krémech.

Čtrnáctý tip: Jak připravit sníh bez bílků >>>

Video se připravuje ...

Autor: TR