Quiche: Nejlepší slané koláče, které lze jíst zastudena i zatepla

10. července 2022 • 00:00

Slaný francouzský koláč, který se báječně hodí k snídani i k večeři, to je slavný quiche. Tento koláč je jedním slovem geniální. Základem je vždy smetana, vejce a sýr, ale jeho náplň můžete obměňovat podle libosti. Vyberte si ze skvělých receptů ten, který vám bude sedět nejvíce!

Quiche neboli česky kyš je jeden z nejznámějších druhů francouzského slaného koláče. Báječně poslouží jako vydatný předkrm, svačinka i večeře. Příprava quiche je snadná, a navíc ho můžete vyzkoušet na několik způsobů. Vychutnáte si ho teplý i zastudena. Náplň tvoří zpravidla vejce, sýr, smetana a další ingredience se volí podle chuti. Ve Francii bývá podáván se salátem a bílým vínem.

Domácí francouzský quiche >>>

Jak vyzrát na ten nejlepší slaný koláč?

1. Na quiche využijte ideálně vroubkovanou formu, díky které bude mít korpus ten správný tvar. S materiálem si nemusíte lámat hlavu. Využít můžete keramickou, skleněnou nebo kamennou, ale službu udělá i forma plechová. 

2. Těsto vždy propíchejte vidličkou, aby nedocházelo k tvoření bublin.

3. Před vyndáním z formy nechte upečený koláč minimálně 10 minut vychladnout.

4. Při dochucování se vyhýbejte výraznému koření a přednost dejte spíše čerstvým bylinkám nebo špetce mletého pepře.

Vychutnáte si ho teplý i zastudena. Vychutnáte si ho teplý i zastudena. • Autor: istock

Quiche s lososem

Tento korpus je pokladen špenátem, kousky lososa a cherry rajčátky. Nechybí ani strouhaný eidam, vaječná směs a voňavá bazalka. Přivolejte jaro s touto dobrotou v podobě quiche s lososem.

Quiche s parmskou šunkou

Pořádně slaný a dobrý, to je quiche s parmskou šunkou a sušenými rajčaty. Korpus je tvořen z krekrů TUC, másla a vajec. Náplň se neobejde bez pórku a parmazánu.

Quiche s jarními cibulkami, modřenínem a tymiánem

Potěšte i ty náročnější strávníky quichem s jarními cibulkami, modřenínem a tymiánem. Tato jarní kombinace plná zajímavých vůní si každého získá od prvního sousta!

Quiche se šalotkami a slaninou

I tato chuťová kombinace vás mile překvapí. Korpus zdobí dozlatova opečená slanina, orestované šalotky, ementál a gorgonzola. Šalotky můžete nechat i na výsledné ozdobení koláče. Tento quiche se šalotkami a slaninou si zamilujete.

Quiche s čedarem a rajčaty

Ani na tomto francouzském koláči nebudou chybět prémiové suroviny. Quiche s čedarem a rajčaty zdobí červená cibule a česnek. Navíc je rychlý, takže jeho příprava vám zabere bezmála půl hodiny!

Quiche s brokolicí, Fava fazolemi, slaninou a fetou

Quiche s brokolicí, Fava fazolemi, slaninou a fetou nabízí famózní chuťový požitek. Vůni cibule a česneku doplní ještě opojná vůně tymiánu a muškátového oříšku.

Domácí těsto na quiche. Jednoduchá a odlehčená varianta >>>

Autor: DF