Sýr na grilu 5x jinak! Delikátní pochutnání, kterému neodoláte!

24. srpna 2019 • 00:00

Máte raději sýry než maso? Pak rozhodně musíte ochutnat ty grilované. Ovšem ugrilovat správně sýr, aby se nepřipálil a zároveň celý nevytekl, je velké umění. Když se to ale naučíte, budete doslova nadšení. Grilovaný sýr totiž nemá konkurenci!

Jaké sýry jsou vhodné ke grilování?

Sýry určené ke grilování by měly mít pevnější strukturu, aby vydržely vyšší teplotu. Rozhodně nejsou vhodné plátkové sýry. Nejvhodnější jsou sýry tvrdé, jako je gouda, eidam nebo ementál, ale i sýry s plísní na povrchu (hermelín, camembert), případně kozí sýry či ovčí sýry. Použít lze také kravský sýr typu oštiepok.

Jak sýr správně grilovat

Sýry grilujte na důkladně promaštěném grilu, ideálně v grilovacích vaničkách nebo v alobalu, abyste zabránili nechtěnému vytečení střídky. Sýry se nemusí marinovat, jen se před grilováním lehce potřou olejem a posypou oblíbenými bylinkami nebo kořením (paprika, pepř, kmín, kari, česnek…). Pozor, abyste to zbytečně nepřehnali se solí, sýry jsou slané samy o sobě dost a mohli byste si celou večeři pokazit!

Nejlepší grilovaný camembert

Grilovaný sýr s bílou plísní na povrchu patří zcela jistě k letní klasice. Kdo by odolal nadýchanému měkkému polštářku, z něhož pak vytéká po rozkrojení smetanová dobrota? Jestli však toužíte po chuťově výraznější variantě, kupte raději camembert. Podívejte se, jak připravit ten nejlepší grilovaný camembert, a pusťte se směle do toho. Abyste zažili skutečný požitek z grilovaného jídla, nemusí se vždy nutně jednat o křupavou vepřovou kotletu. Grilovaný hermelín podávaný s červenou řepou vás nadchne zajímavou kombinací sýrové a řepové chuti. 

Ovčí a kozí sýry

Více než polovina Čechů v létě griluje sýry, a hermelíny tak mizí z chladících pultů rychlostí blesku. Ovšem skvěle chutnají i jiné druhy sýrů, například kozí a ovčí. Například sýr Halloumi, což je tradiční kyperský sýr, vyráběný především ze směsi kozího a ovčího mléka. Má vysokou teplotu roztékání, proto se výtečně hodí ke grilování. Připravit si tak můžete fantastický vegetariánský halloumi burger v domácí máslové bulce, hit loňského léta. Zkusit můžete ovšem i samotný grilovaný ovčí sýr. Přírodní má velice jemnou chuť, takže je nutné ho okořenit, v tomto případě kořením čubrica. Lze použít i jiné výrazné koření, jako je saturejka, rozmarýn nebo estragon. Originální je také grilovaný kozí sýr, který připravíte tak, že bochníčky sýru ovinete nakrájenou cuketou, posypete pepřem a tymiánem a ugrilujete.

Slovenská pochoutka, která nemá konkurenci

Víte, že slovenský sýr oštiepok se vyráběl už v 18. století a stal se vyhledávanou pochoutkou? Původně se vyráběl z mléka ovcí, později se do něj přidávalo i kravské mléko. Vynikající chuť získá sýr uzením na dubovém dřevě a postupem času získá lahodou vyzrálou chuť. Neroztéká se, proto je na grilování ideální. Grilovaný oštiepok s brusinkovou omáčkou chutná skvěle a nejlepší přílohou je právě brusinková omáčka. Tu ale můžete nahradit švestkovou marinádou.

Ke grilovanému sýru bude skvěle chutnat pikantní čatní. Podívejte se na ty nejlepší recepty ZDE >>>

Autor: aši