Francouzský quiche: 5 nejlepších slaných koláčů, od kterých se neodtrhnete!

15. března 2021 • 00:00

Křehké máslové těsto, které se rozplyne na jazyku, a šťavnatá náplň plná vašich oblíbených sýrů, masa či zeleniny. Kouzlo těchto tradičních francouzských koláčů spočívá jak v jejich jednoduché přípravě, tak v nekonečné variabilitě, ať již jde o sezónnost surovin nebo vaše chutě. Podávat je můžete buď samotné ke svačince, či doplněné například o svěží zeleninový salát jako hlavní chod.

Quiche – chlouba Francouzů

Tento pokrm v podobě otevřeného koláče prošel ve své historii mnoha obměnami a stal se populární téměř po celém světě. Základ koláče, jehož pojmenování údajně vzešlo ze zkomoleniny německého slova Kuchen – v překladu koláč, tvoří korpus z křehkého těsta, jehož příprava není náročná ani nákladná. Postačí vám jen mouka, voda a máslo. Do zásoby si ale můžete samozřejmě zakoupit i již předpřipravené těsto chlazené. Náplně koláčů se liší jak dle jednotlivých regionů, tak samotných domácností. Mezi hlavní suroviny patří vejce, smetana, sýr, slanina a vybrané druhy zeleniny. Ale pokud si to bude situace žádat, nemusíte se bát, tyto slané koláčky zvládnou i dobře známou kombinaci „co dům dal“.

Quiche lorraine neboli lotrinský koláč

Mezi nejznámější koláče patří proslulý francouzský quiche lorraine z oblasti Lotrinska na severovýchodě země, odkud si nese také svůj název. Koláč se dříve připravoval pouze z vajec, smetany a slaniny. Sýr, se kterým se v koláči často setkáváme dnes, se začal přidávat až později.

Quiche s brokolicí, fava fazolemi, slaninou a fetou

V tomto receptu na quiche s brokolicí se korpus předem samostatně předpéká. Jedná o tzv. pečení naslepo. Je to velmi doporučovaný, ale často vynechávaný mezikrok v přípravě koláčů. Vymazaná forma se vyloží těstem, které se na dně několikrát propíchá vidličkou, aby z něj lépe unikala pára, a zakryje alobalem. Poté se zatíží fazolemi nebo jinou luštěninou, aby se těsto při pečení nezvedalo, a krátce předpeče. A proč? Jelikož je náplň velmi vláčná, předem předpečený korpus bude křupavější a chutnější.

Quiche se špenátem a lososem

Slané pohoštění v podobě quiche s lososem můžete připravovat do různých forem od velkých koláčových až po ty na tartaletky. Malé koláčky si jistě oblíbí především ti nejmenší strávníci. Připravit je můžete například na narozeninové oslavy nebo na nedělní piknik, kde jistě přijdou vhod.

Květákový quiche s rajčaty

Tento recept na květákový quiche uvítají především ti, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, jelikož korpus koláče tvoří směs vařeného květáku, vajec a parmezánu. V náplni je poté použita také kapusta kadeřavá neboli kadeřávek či jarmuz, který je skvělým zpestřením zimního jídelníčku a na nějž se již skoro zapomnělo a to je opravdu škoda.

Sezóna chřestu se blíží: Zkuste chřestový slaný koláč!

Quiche s jarními cibulkami, modřenínem a tymiánem

Velmi efektní koláč s jarními cibulkami, provoněný lístky tymiánu, jenž si oblíbí především milovníci výrazných chutí. Kombinace jarních cibulek a krémového sýru s modrou plísní je opravdu skvělá. Vychutnejte si ho například v závětří prosluněné terasy a přivítejte nadcházející jaro.

Autor: VDŠ