Rychlé zimní vaření nemusí být nuda aneb Večeře od pondělí do pátku

16. prosince 2019 • 00:00

Sejděte se s rodinou u večeře kolem jednoho stolu a dopřejte si vzácné společné chvíle během pracovních dní. Servírujte sytá pestrobarevná jídla plná života a nabijte se novou energií. Ochutnejte hřejivé cizrnové ragú, bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým nebo salát s kaki a jemnou mozzarellou.

I když rádi vaříme i jíme, občas nám zkrátka schází inspirace a velmi často také čas. V zimě se navíc brzo stmívá, vracíme se domů unavení a nemáme náladu na dlouhé vystávání u plotny. Přesto by byla škoda odbývat se v tomto období chlebem s máslem, když existuje celá řada chutných jídel, která vykouzlíte do půl hodiny. Redakce časopisu F.O.O.D. pro vás proto připravila rychlé a originální recepty, které vám v zimě přijdou vhod. Pokrmů je přesně pět, takže můžete vyzkoušet každý všední den v týdnu jeden.

Cizrnové ragú s rýží

Určitě znáte ragú z dušeného masa, ale co takhle vyzkoušet neotřelou bezmasou variantu? Na začátku týdne se pusťte do cizrnového ragú s kokosovým mlékem a rýží, které určitě zachutná celé rodině. Příprava je jednoduchá, cizrnu je ale potřeba podobně jako fazole předem namočit. Ideálně si vzpomeňte den dopředu a nechte tuto vynikající luštěninu ve vodě přes noc. Potom už ji jednoduše povaříte spolu s rajčaty, osmaženou cibulí a česnekem. Nezapomeňte suroviny zalít kokosovým mlékem, které si mohou dopřát také jedinci přecitlivělí na mléčný cukr laktózu. Nakonec přidejte listy kadeřávku a jako přílohu servírujte rýži. Věřte, že vás tenhle pokrm skvěle zasytí a svojí chutí si vás dozajista získá natolik, že jej budete chtít uvařit znovu.

Bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým

Bulgur patří v našich končinách k méně tradičním obilovinám, ale v poslední době se začíná těšit čím dál větší oblibě. Hodí se jak do salátů, tak jako příloha k masu. A právě tak jej využijeme v receptu na bulgur s pečenou zeleninou a vepřovým masem. Nejprve v troubě opečte dýni a růžičkovou kapustu a poté ochuťte krkovičku. Bulgur je hotový jedna dvě, takže jej zvládnete v mezičase mezi ostatními úkony. Jednoduše jej povařte v osolené vodě a za pár minut máte hotovo. Potom zprudka opečte maso na pánvi a můžete svolávat strávníky ke stolu. Navíc pokrm můžete při dalším vaření obměňovat třeba použitím jiné, sezonní zeleniny.

Polenta s romanescem, rajčaty a fetou

Po bulguru můžete vyzkoušet další ne zrovna typickou přílohu - polentu. Jedná se o kukuřičnou kaši, která se nejlépe hodí k dušenému masu, zelenině nebo různým druhům sýrů. Zkuste si k večeři příště připravit polentu spolu s romanescem, rajčaty a fetou. Jestliže si nejste jisti, co se skrývá za slovem romanesco, vězte, že se jedná o zeleninu blízkou květáku a zároveň i brokolici. Chutí i vzhledem je někde přesně mezi nimi. S romanescem pracujte stejně jako s květákem. Rozeberte jej na růžičky, krátce povařte a pak orestujete se slaninou. Přidejte k opečeným rajčatům a uvařené polentě, nezapomeňte ozdobit nadrobenou fetou a pak už se můžete tímto netradičním pokrmem blýsknout před svými strávníky.

Asijské nudle s pak choi a lososem

Jste-li příznivci ryb a exotické kuchyně, jistě vás potěší recept na asijské nudle s pak choi a lososem. Asijské zelí pak choi je oblíbenou ingrediencí právě v asijské kuchyni, kde se připravuje na řadu způsobů, a nejlépe chutná restované. Pokud nejste milovníci ostrých jídel nebo vaříte-li pro děti, můžete chilli papričku z původního receptu samozřejmě vynechat, nudlím ale dodá ten správný šmrnc. Salát spolu s chilli papričkami pak smíchejte s uvařenými nudlemi, přidejte opečené kousky lososa a křupavé kešú oříšky a máte hotovo. Jestliže si chcete udělat celý večer v asijském stylu, můžete si k pokrmu dopřát třeba oblíbené švestkové víno.

Salát s kaki a mozzarellou

Na závěr týdne si dejte něco lehkého. Originální salát s kaki a mozzarellou je skutečná rychlovka - přípravu zvládnete za čtvrt hodiny. Pokud jste ovoce s názvem kaki ještě nezkoušeli, budete příjemně překvapeni, jak sladce chutná. Toto exotické ovoce pocházející z Asie připomíná vzhledem větší rajče, ale když se do něj zakousnete, vybaví se vám spíš broskve nebo meruňky. V kombinaci s jemnou mozzarellou vytvoří netradiční chuťové spojení, díky němuž si tento salát zamilujete. K těmto dvěma základním ingrediencím přidejte ještě listy salátu, granátové jablko a pistáciové oříšky. Ozdobte lístky máty a nezapomeňte ani na zálivku.

Série Od pondělí do pátku vás čeká v každém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si aktuální číslo nebo celé předplatné elektronicky i do schránky bez poštovného můžete ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.