Rychlé snídaně, které vykouzlíte do 30 minut: Smaženka, francouzský toast i nadýchaná omeleta

22. října 2019 • 00:00

Statistiky mluví jasně. V dnešní uspěchané době vynechává snídani každý druhý člověk. Jednou z hlavních výmluv bývá nedostatek času. Zkuste to změnit a nastartujte den pořádnou dávkou energie. I za pár minut se dají vykouzlit dobroty, které vám zpříjemní den. Co nesníte, můžete si schovat ke svačině s sebou do práce.

Snídaně je základ. Je startem do nového dne, po celonočním hladovění vlévá do těla novou energii a je jen na vás, jakou variantu si zvolíte. Její složení má vliv na výkon i soustředění a po zhltnuté koblize koupené ve stánku u metra si můžete být jistí brzkou únavou i hladem. Je to jako u automobilu, když se o něj dobře staráte, šlape jako hodinky, jakmile ale natankujete nekvalitní pohonné hmoty, po čase začne mít vozidlo problémy a vy s ním budete muset do servisu.

Jasně, že nejjednodušší je si udělat ráno kávu, ukrojit krajíc chleba a namazat máslem. Popusťte ale uzdu své fantazie. Dobrá snídaně je potěšením a věřte, že i za chvilinku se dá připravit výživově bohaté jídlo, která vás nabudí a bude vás bavit. Vytvořte si nový rituál a vykročte do nového dne tou správnou nohou.

Bircher müsli s pečeným ovocem

Rychlá snídaně, která vás zasytí, dodá potřebnou energii a na jejíž přípravu můžete použít jakékoliv ovoce, které máte doma. To je právě Bircher müsli s pečeným ovocem. Jde o tzv. „ovesnou kaši za studena“ původem ze Švýcarska. Doktor Maxmilián Bircher-Brenner kolem roku 1900 průlomově začal doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček. Jedná se tedy o ovesnou kaši, která se vytvoří sama přes noc. Největší výhodou je, že si ji můžete připravit den předem a ráno jen přistrouháte jablko nebo přidáte jiné ovoce a můžete rovnou podávat. Nebo si ji i s krabičkou vzít třeba do práce.

Smaženka s restovanou zeleninou

Klasika, na kterou se nezapomíná a kterou zná určitě každý. Řeč je o smažence, krajíci chleba obaleném ve vajíčku. Už dávno ale není pravdou, že by se jednalo o jídlo, kterým se tak trochu odbydete. Ba naopak si zde můžete pohrát s fantazií a připravit si výbornou snídani. Nevíte co se zbytky zeleniny? Co takhle smaženka s restovanou zeleninou? Tento lahodný pokrm najednou získá zcela nový rozměr. Máte-li raději sladkou snídani, můžete si smaženku připravit nasladko.

French toast

Toasty k snídani zkrátka patří. Jste-li milovníci sladkého, pak určitě vyzkoušejte tradiční French toast, pokrm, kterému prostě neodoláte a připravíte ho během deseti minut. Ne nadarmo patří francouzská kuchyně mezi ty nejoblíbenější na celém světě. Francouzský toast si zamilujete. Jedná se o jednoduchý způsob, jak ze starého bílého chleba za pomocí vejce, skořice, medu, muškátového oříšku či javorového sirupu vytvoříte opravdu luxusní snídani. A nebojte se místo chleba sáhnout po osychajícím mazanci, vánočce nebo croissantu. To je teprve něco.

Omeleta se žampiony a špenátem

Vejce jsou jednou z mála surovin, která v lednici nechybí ani v té největší nouzi. Když nevíte, co si zrovna dnes připravit k snídani, můžete zkusit nadýchanou vaječnou omeletu. Vyrábí se z rozšlehaných vajec a je možné ji připravit pokaždé jinak. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a v průběhu smažení už se nemíchá. Smaží se, dokud neztuhne a nedostane zlatou barvu. Po osmažení můžete omeletu přeložit a naplnit. Lehce tak v náplni můžete zužitkovat zbytky od večeře nebo zakomponovat do sladké varianty ovoce, které máte právě doma. Vyzkoušejte například omeletu se žampiony a špenátem.

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Obilné kaše jsou známy již nejméně 10 tisíc let, možná i déle. Do konce 18. století tvořily základ evropské stravy prostých lidí, protože příprava chleba vždy byla náročnější a dražší než příprava kaše z obilí. Leccos se ale změnilo a na první pohled prostá kaše se může šmahem proměnit v dokonalou lahůdku. Její příprava nezabere více než 10 minut a taková ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem, nazdobená čerstvým ovocem, které máte rádi, vám dodá potřebnou energii a vitaminy.

Naučte se dokonalá míchaná vejce. Recept a postup krok za krokem najdete ZDE >>>

Autor: Kateřina Rovenská, F.O.O.D.