Co vařit na podzim, aby vám bylo teplo: 3 večeře, které máte za půl hodiny na stole

28. listopadu 2019 • 00:00

Teplé večeře jsou oblíbené především teď v chladném období, kdy z venku přicházíme promrzlí na kost. A protože se nikomu z nás nechce trávit u sporáku příliš času, jsou nejlepší bezmasé pokrmy ze snadno dostupných sezonních surovin, jejichž příprava nezabere příliš času, a navíc zasytí a zahřejí.

Ingredience potřebné k přípravě vydatné hřejivé večeře nemusíte složitě shánět. Pórek i kadeřávek jsou nyní ve své vrcholné sezoně, jablka, žampióny, brambory a fenykl seženete v obchodech po celý rok. Syté a voňavé zahřívací večeře tak uvaříte snadno a navíc do třiceti minut. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pórková polévka s fenyklem a jablkem

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. Klasickou pórkovou známe asi všichni. Někomu chutná, jinému méně. Co ale takhle tentokrát zkusit variantu pórkové polévky s nasládlým fenyklem a sladkokyselými jablky? Stačí jen na rozehřátém oleji nechat rozvonět aromatická semínka fenyklu, přidat na tenká kolečka nakrájený pórek, plátky fenyklu, na kostičky nakrájená jablka a vše nechat dozlatova orestovat. Pak už jen obsah hrnce zalijte vývarem a asi po 15 minutách dohladka rozmixujte. Ochuťte javorovým sirupem, solí a pepřem. Polévku podávejte zakápnutou olivovým olejem a posypanou výhonky fenyklu a nasekanými oříšky.

Houbové aglio olio

Tradiční italský těstovinový pokrm původem z Neapole se díky své jednoduchosti stal populárním po celém světě. Originální verze se připravuje jen z česneku, který se naseká na plátky a orestuje na olivovém oleji. Vše se pak jen smíchá se špagetami uvařenými al dente, nasekanou sladkolistou petrželkou a servíruje posypané strouhaným parmezánem. Syté houbové aglio olio je ještě doplněné žampióny dozlatova orestovanými na cibulce, na rychlosti přípravy mu to ale neubírá. Použít můžete klidně i houby vlastnoručně nasbírané v lese.

Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Houby figurují i v dalším z rychlých a sytých bezmasých pokrmů. Pro ovonění však v receptu na restované žampióny nemůže chybět uzená slanina. Pokud ji ovšem vynecháte, můžete jídlo bez obav naservírovat i vegetariánovi. Žampióny zprudka orestujte na česneku, cibuli a slanině dozlatova, přilijte bílé víno a alkohol nechte odpařit. Nakonec je ochuťte balzamikovým octem, cukrem, solí, pepřem a ještě asi 5 minut povařte. Orestované žampióny podávejte s rozšťouchanými bramborami s máslem, smíchanými s na kousky natrhanými blanšírovanými listy kadeřávku.

Další vyladěné recepty nejen na syté a voňavé zahřívací večeře najdete v novém prosincovém čísle časopisu F.O.O.D. Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě >>>

FOOD prosinec FOOD prosinec • Autor: F.O.O.D.

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.