Kadeřávek vám prozáří zimní jídelníček. Ochutnejte salát, pesto nebo francouzský quiche

14. ledna 2019 • 00:00

Ačkoliv patří kadeřávek mezi tradiční českou zeleninu, dlouho zůstával ve stínu a o popularitu se zasloužil až v posledních letech. Jeho příjemně nasládlá chuť s nahořklým podtónem se perfektně snoubí s výraznými sýry i sladkými batáty. Máme pro vás čtyři fantastické tipy, jak kadeřávek zužitkovat!

Do salátů a nápojů se přidává čerstvý, ale lze ho i tepelně upravit a používat jako kteroukoli jinou zeleninu. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Salát z kadeřávku s kyselým jablkem

V syrové podobě je kadeřávek pro zdraví nejhodnotnější, jelikož si zachová všechny vitaminy a minerály. Jeho výrazná chuť tvoří dokonalý pár s výrazným sýrem, jako je gorgonzola, a grilovanou dýní. Hořkosladké tóny kadeřávku potom skvěle vyniknou s kyselým zeleným jablkem. Vyzkoušejte salát s jablkem a kadeřávkem a klidně nahraďte zakysanou smetanu zmiňovaným plísňovým sýrem.

Pesto z kadeřávku s batátovými gnocchi

Z kadeřávku připravíte s pomocí mixéru i jednoduché pesto, které nadále můžete používat do salátů i těstovin. Výtečným jídlem, kde si pochutnáte na surovinách typických pro zimní období, jsou i gnocchi z batátů s pestem z kadeřávku, které vás na talíři ohromí nejen pestrostí sladkých brambor, ale i kombinací chutí.

Kapustová polévka trochu jinak

Listy kapusty můžete přidat i do hustých zeleninových polévek, které vás v chladných měsících zahřejí i dostatečně zasytí. Libovolně obměňovat druhy zeleniny podle sezóny můžete v tradiční středomořské polévce minestrone s kadeřávkem. V mrazivých dnech vás jistě zahřeje i silný hovězí vývar s kapustou a klobásou

Slaný quiche s kadeřávkem je hit

Neholdujete-li příliš sladkým koláčům, za srdce vás chytnou právě ty slané. Spařený kadeřávek horkou vodou využijete i při pečení slaného koláče, jehož tradice sahá až do Francie. Sýrový quiche s pečeným česnekem a kadeřávkem upečte k večeři nebo jako součást pohoštění pro návštěvu nebo na rodinnou oslavu. Tento neobyčejný pokrm vaše hosty zaručeně zaujme i ve verzi s hruškami. Pusťte se do slaného francouzského quiche s hruškami, kozím sýrem a kadeřávkem. S touto kombinací nemůžete šlápnout vedle.

 Co vyzkoušet třeba kadeřávkovou nádivku? Další recepty najdete ZDE >>>

Autor: Veronika Duží