Polévka s játrovými knedlíčky, husa v šouletu a buchty v páře: Česko-slovenské menu, jak se patří

5. listopadu 2020 • 00:00

Když je venku šedivo a sychravo, není nic hezčího než se sejít s blízkými u rozsvíceného stolu s dobrým jídlem. Časopis F.O.O.D. pro vás připravil tradiční, ale nápadité menu od polévky po dezert, které nejen zahřeje, ale i potěší všechny gurmány. Připomeňte si období vzniku naší republiky klasickými česko-slovenskými dobrotami.

Knedlíčková polévka aneb nestárnoucí klasika

Jak jinak zahájit tohle slavnostní menu než svátečním vývarem s játrovými knedlíčky. Klíče k úspěchu jsou v případě téhle klasiky dva – silný vývar a jemné knedlíčky. Naučte se silný vývar podle šéfkuchařů a ušetříte si váhání nad správným masem i zeleninou. Jemné knedlíčky vyžadují hlavně směs rozmixovanou opravdu do hladka. Česnek tedy raději předem místo pokrájení na menší kousky prolisujte. Knedlíčkovou hmotu nechte před zahuštěním chvilku odpočinout, aby zhoustla. Chcete-li, aby se vám knedlíčky povedly opravdu nadýchané, nejprve je krátce osmahněte na pánvi a teprve potom vařte.

Husa v šouletu: recept, který se vyplatí umět

Poctivá, tradiční, ale zároveň s nápadem – přesně taková je husa zapečená v  šouletu. Šoulet, který k nám původně přišel z židovské kuchyně, nadchne i ty, kteří luštěniny zrovna v lásce nemají. Kořeněná směs hrachu, pohanky a hrášku přelitá husím sádlem totiž na talíři rozhodně nezůstane. A pokud zrovna tyto luštěniny nemusíte, klidně je nahraďte oblíbenou cizrnou nebo čočkou. Husu do šouletu, aby byla jako od babičky, připravíte podle návodu, jak na křupavou husu krok za krokem.

Buchty s povidly připravené v páře

Slováci jim říkají buchty na páře, my knedlíky, ale ať už je pojmenujete jakkoliv, se švestkovými povidly chutnají úžasně vždycky. A proč se připravují v páře a ne ve vodě? Zkrátka proto, že v páře se připravují tyto knedlíky snadněji. Hrnec téměř nemusíte hlídat, knedlíky budou hezky nadýchané, na povrchu skoro suché a bát se nemusíte ani praskání.

Pokud vás od přípravy tohoto dezertu zrazuje strach z přípravy kvásku, vyzrajte na něj s tímto video návodem, jak připravit kvásek krok za krokem, a pečte buchty jako z pohádky!

Další skvělé recepty na zlatou českou klasiku najdete v novém listopadovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Už máte listopadový časopis F.O.O.D.? Už máte listopadový časopis F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: F.O.O.D., Kristina Hamplová