Ořechové máslo: Vyrobte si tuhle zdravou dobrotu doma za zlomek ceny
Ořechová másla se stala v posledních letech obrovským hitem nejenom mezi milovníky zdravé výživy. A není divu. Nejenže skvěle chutnají, jsou navíc zdravá a plná živin. Jenže když si je budete chtít koupit, nejedná se zrovna o levnou záležitost. Poradíme vám, jak ušetřit a výborné ořechové máslo si vyrobit doma. Není na tom nic složitého!
Říká se mu sice máslo, s tím klasickým ale nemá to ořechové mnoho společného. Liší se především složením tuků, ale také vysokým množstvím bílkovin nebo vlákniny. Rozdíl je rovněž ve vitaminech a minerálních látkách. Složení ořechových másel se mírně odlišuje podle druhu ořechů, v zásadě ale obsahují vitaminy B a E, z minerálních látek pak převažují fosfor a hořčík, vápník a železo. Na omega-3 mastné kyseliny je bohaté zejména máslo z vlašských ořechů.
Ořechové máslo je skvělou náplní do palačinek:
Jak správně ořechové máslo vybrat?
Při výběru ořechového másla je potřeba sledovat složení výrobku. Kvalitní máslo by mělo obsahovat pouze ořechy, popřípadě špetku soli. Vyhnout byste se měli přidaným cukrům, palmovému oleji a umělým konzervantům. Ano, můžete narazit na másla s přídavkem karamelu, čokolády nebo třeba ovoce, a pokud jde o kvalitní suroviny, nemusí to být špatná volba. Buďte ale opatrní s tím, kolik takového másla zkonzumujete.
Pozor na množství
To platí obecně u všech ořechových másel. Doporučuje se lžička nebo dvě, například do ranní kaše nebo jogurtu. Pokud tedy nespořádáte naráz celou skleničku, nemáte se z hlediska kalorií čeho obávat. Jestliže si navíc vyberete máslo, kde ve složení najdete pouze ořechy, jde o nutričně hodnotnou potravinu, která váš jídelníček obohatí o mnohé prospěšné látky.
Kupovaná versus domácí
Pokud se rozhodnete vyrobit si ořechové máslo doma, rozhodně ušetříte. Kvalitní 100% ořechová másla jsou totiž poměrně drahá. Nejlevnější je máslo arašídové, které pořídíte asi za 140 Kč (330 g), za stejnou cenu koupíte kilo arašídů. Nejdražší naopak bývá máslo pistáciové.
Kde můžete ořechové máslo využít?
Kromě již zmíněné kaše nebo jogurtu můžete ořechové máslo přidat do smoothies, máslo s jemnou konzistencí můžete namazat na pečivo, lívance nebo palačinky, lze jej ale použít i při přípravě muffinů, buchet nebo sušenek. Skvělou volbou je přidat ořechové máslo do slaných omáček, třeba do masové směsi připravované na asijský způsob, nebo si na něm smlsnout „jen tak“, využití je zkrátka velmi široké.
Ořechová másla jsou plná živin a vitaminů.
Jak nachystat ořechy na domácí máslo?
Jestliže se rozhodnete pustit do výroby ořechového másla, vybírejte čerstvé, nesolené a nepražené ořechy. Můžete je buď rozmixovat tak, jak jsou, nebo je předem namočit. Třetí možností je ořechy předem upéct, čímž se rozvoní a získají výraznější chuť. Pozor ale, abyste je nespálii – pečte je zhruba při 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Než je vložíte do mixéru, nechte je lehce vychladnout. Máslo můžete nechat čisté ze 100% ořechů, ale můžete do něj také přimíchat špetku skořice, karamel, čokoládu nebo třeba javorový sirup.
Jak ořechové máslo připravit?
Domácí ořechové máslo můžete vyrobit téměř ze všech druhů ořechů. Nejlepší jsou vlašské nebo lískové ořechy, mandle, kešu, pistácie, pekany, para ořechy či arašídy. A co budete na výrobu másla potřebovat? Kromě oříšků je to určitě výkonný mixér. Do něj vložíte ořechy, ze kterých se nejprve stane ořechová mouka, která se postupně mění na husté máslo. Čím déle ho budete mixovat, tím jemnější a také tekutější bude. Proces může trvat několik minut a budete možná muset několikrát seškrábnout stěny nádoby, aby se všechny ořechy rovnoměrně zpracovaly. Hotové ořechové máslo přendejte do uzavíratelné skleněné nádoby a uložte do ledničky, kde vám vydrží zhruba 14 dní.
Vyzkoušejte některé z oříškových másel:
Lískooříškové máslo s čokoládou
Ingredience:
- 500 g lískových oříšků
- 250 g 70% čokolády
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce agávového sirupu
Lískooříškové máslo s čokoládou
Postup:
1 Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Ořechy dejte do mixéru a mixujte na nejnižší rychlost. Ořechovou hmotu je potřeba pravidelně stírat ze stěn nádoby.
2. Vmíchejte čokoládu, olej (dobrý je třeba kokosový), sirup a promíchejte. Přelijte do sklenice a uchovávejte v ledničce.
Máslo z vlašských ořechů s javorovým sirupem
Ingredience:
- 200 g vyloupaných vlašských ořechů
- špetka soli
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
1. Do mixéru vložte ořechy a začněte mixovat. V průběhu mixování stírejte hmotu ze stěn nádoby.
2. Poté přidejte javorový sirup, skořici, sůl a zamíchejte. Máslo uchovávejte v uzavíratelné nádobě v ledničce.
Kešu máslo s kokosem
Ingredience:
- 200 g kešu oříšků
- 20 g nastrouhaného kokosu
- 20 g kokosového oleje
Postup:
1. Kešu oříšky nasypte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne krémová hmota.
2. Přidejte kokos a olej a mixujte dohladka. Máslo naplňte do skleničky a uložte do ledničky. Pokud v ledničce hodně ztuhne, nechte ho před použitím povolit při pokojové teplotě nebo ho trošku nahřejte.
Ořechové máslo na amerických lívancích je neuvěřitelná dobrota: