Pistácie jsou zdrojem zdraví a krásy. Jak vybrat ty nejlepší a využít je v kuchyni?

27. ledna 2024 • 04:13

Zelené oříšky plné lahodné chuti zvané pistácie obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, skvěle zasytí, a navíc podpoří i krásu a dobrou náladu. Podívejte se s námi, proč se vyplatí mlsat pravidelně tyto malé zelené oříšky, u kterých oceníte chuť i složení.  

Kdy si ořechy dopřát?

Ořechy obecně patří mezi potraviny, které mají příznivý vliv na náš mozek, a měli bychom si je dopřávat především dopoledne, kdy svůj mozek vystavujeme největší pracovní zátěži a potřebujeme mu dodat nálož kvalitního paliva. Právě za tímto účelem jsou skvělé pistácie, kešu a vlašské ořechy. Pistácie jsou zdravé, nutričně bohaté, avšak mají ve 100 g celých 2550 kJ. Ořechy obecně mají vysokou energetickou hodnotu, a proto se doporučuje jejich konzumace v omezené míře, což je dávka přibližně 30 g ořechů denně.

Všeho s mírou

Dopřejete-li si oříšků rádi více, měli byste si získané kalorie vykompenzovat navýšenou pohybovou aktivitou, aby se vám vyšší spotřeba oříšků rychle neprojevila na zvýšeném čísle na váze. „Kvůli vysokému obsahu tuku jsou pistácie velmi náchylné k oxidaci, lidově řečeno žluknutí, a proto je nutné je správně skladovat v tmavé a uzavřené nádobě,“ doplňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Přidejte pistácie do zdravých ořechových tyčinek>>>

Video se připravuje ...

Zasytí a zpomalí stárnutí 

Podíváme-li se do jádra samotných pistácií, zjistíme, že jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny i cenné antioxidanty. „Konzumací 100 g pistácií dopřejeme tělu celých 22 g bílkovin a 10 g vlákniny, což je třetina doporučené denní dávky. Ze všech ořechů mají nejvyšší množství zeaxanthinu a luteinu, což jsou stěžejní látky pro naše oči, neboť snižují riziko vzniku oční svalové degenerace a dalších onemocnění zraku,“ říká Kateřina Šimková.

Pistácie jsou plné vitaminů

Z vitamínů můžeme u pistácií vyzdvihnout vitamín B6, který zlepšuje náladu a zároveň posiluje imunitu, a také vitamín E, který je známý svými silnými antioxidačními vlastnostmi. Vitamín E dokáže zpomalit proces stárnutí buněk a tkání a zároveň pomáhá jejich regeneraci, proto se také nejčastěji využívá v kosmetickém průmyslu. Zároveň stojí za zmínku vysoký obsah draslíku, který je nezbytným prvkem pro zdravý nervový systém a svaly. Ze základních makroživin je důležité zmínit vysoký obsah tuku, kdy na 100 g pistácií připadá celých 50 g tuku. Jedná se však o mononenasycené a polynenasycené zdravé tuky, které nám pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu, a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob.

Pomohou i při hubnutí

I přes svou vysokou energetickou hodnotu a velký podíl tuků mohou být pistácie při konzumaci rozumného množství také dobrým pomocníkem při hubnutí. Je to díky významnému obsahu bílkovin a vlákniny, které tělo rychle zasytí, což nám pomůže zabránit návalům hladu a chutí na něco dobrého. Zároveň pistácie obsahují esenciální aminokyseliny, které si naše tělo neumí samo vyrobit. Jedná se například o fenylalanin, který snižuje chuť k jídlu. „Pistácie mají ze všech ořechů nejvíce melatoninu, a to dokonce více než většina druhů ovoce a zeleniny, olejnatých semen, luštěnin a obilovin. Tento hormon a silný antioxidant má na svědomí spánek a s věkem dochází ke stagnaci jeho produkce. Melatonin také přispívá ke stabilní a optimální hladině hormonu kortizolu, který je znám pod označením stresový hormon,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Kvalitní pistácie by měly mít otevřenou skořápku Kvalitní pistácie by měly mít otevřenou skořápku • Autor: iStock

Dejte přednost zelené

Jako u každé potraviny je důležité sledovat původ a kvalitu pistácií. Tu poznáte již podle barvy, která by měla být zelená. „Platí pravidlo, že čím je barva pistácií tmavší, tím je ořech kvalitnější. O kvalitě taktéž napoví míra otevření skořápky, jelikož skořápka ořechů se otevírá samovolně již při pěstování na stromech a zůstává uzavřena při jejich předčasné sklizni. Zelená barva by pro vás měla být určující také při výběru pistáciové mouky či krému. Na etiketě zároveň sledujte, zda výrobce nepoužívá umělá barviva,“ dává doporučení Petra Vránová, generální ředitelka rodinné pražírny ALIKA. Prvotřídní pistácie mohou obsahovat pouze 2 % neotevřených skořápek, což je další ukazatel, jak si vybrat ty nejlepší. Chcete-li se vyhnout pracnému vyloupávání, můžete si koupit pistácie loupané, počítejte ale s vyšší cenou.  

Nechcete pistácie jen zobat? Zkuste je využít do těchto receptů:

Smoothie s kokosovým mlékem

Smoothie s kokosovým mlékem Smoothie s kokosovým mlékem • Autor: F.O.O.D.

Mrkvový dort s ananasem a banány

Mrkvový dort s ananasem a banány Mrkvový dort s ananasem a banány • Autor: F.O.O.D.

Panna cotta s granátovým jablkem

Panna cotta s granátovým jablkem Panna cotta s granátovým jablkem • Autor: F.O.O.D.

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi

Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi • Autor: F.O.O.D.

Pečené hrušky

Pečené hrušky Pečené hrušky • Autor: F.O.O.D.

Chlebíček s petrželí

Chlebíček s petrželí Chlebíček s petrželí • Autor: F.O.O.D.

Pravá pistáciová zmrzlina

Domácí pistáciová zmrzlina Domácí pistáciová zmrzlina • Autor: iStock

Mleté pistácie můžete použít i místo vlašských ořechů do bábovky>>>

Video se připravuje ...

Autor: red