Pekanové ořechy: V čem jsou lepší než ty vlašské a co z nich upéct dobrého?

19. listopadu 2023 • 04:15

I když pekanové ořechy nejsou tak známé jako třeba vlašské nebo lískové, rozhodně stojí za vyzkoušení. Vzhledem se podobají vlašským ořechům, s nimiž jsou botanicky příbuzné, pekanové ořechy jsou ale mnohem sladší, měkčí a obsahují také více oleje. Z hlediska výživy nabízí tyto měkoučké oříšky mnoho zdravotních přínosů, a když je nebudete zobat jen tak, skvěle se dají použít při pečení i ve studené kuchyni.

Historie pekanových ořechů sahá až do 16. stolení, kdy se těšily velké oblibě. Pocházejí ze Střední a Severní Ameriky a dnes zůstávají USA a Mexiko jejich největšími producenty. Pekany rostou na majestátním listnatém stromu zvaném ořechovec pekanový. Je opravdu mohutný, může dosahovat až 50 m do výšky a 20 m do šířky, což je asi hlavní důvod, proč není tak rozšířený na zahradách jako třeba ořešák. Plodit začínají stromy až kolem 20. roku (pak lze z jednoho stromu získat až 450 kg ořechů!) a dožívají se úctyhodných 300 let. Skořápka pekanových ořechů je hladká a její barvy se různí od žluté a hnědé až po oranžovou. O její tvrdosti vypovídá již samotný název „pekan”, který ořechy dostaly od indiánů a znamená „ořech, který potřebuje k rozbití kámen“.

Odrůd pekanových ořechů existuje víc než tisíc, avšak komerčně se pěstuje pouze okolo dvaceti druhů, což jsou ty největší a nejchutnější.

Výborně se hodí třeba do ořechových tyčinek>>>

Video se připravuje ...

Na dobré trávení i imunitu

Pekany jsou doslova nabité tuky, na 100 g připadá celých 72 g tuku, což je nejvíc ze všech druhů ořechů. Z toho ale vůbec nemusíte mít obavy. Jedná se především o mononenasycené, tedy zdravé tuky, které naše tělo ocení. Pekanové ořechy jsou zároveň zásobárnou řady minerálních látek, jako je například mangan. „Přítomnost manganu je opravdu významná a působí jako silný antioxidant. Tato minerální látka chrání naše nervové buňky před poškozením volnými radikály, čímž zvyšuje imunitu, chrání tělo před infekcemi a prospívá nervům i mozku. Pojídáním pekanových ořechů navíc podpoříme správné zažívání, jelikož mají značné zastoupení vlákniny, která zasytí, ale má i svoji ochrannou úlohu ve spojení s rakovinou tlustého střeva, zácpou či hemeroidy,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Za zmínku stojí i poměrně vysoký obsah zinku, který ovlivňuje v těle řadu funkcí a mimo jiné vás může ochránit před chřipkou nebo nachlazením. Pouhých pět pekanových ořechů vám dodá asi šestinu doporučené denní dávky zinku.

Podpoří hubnutí a dobrou paměť

Ořechy obecně jsou známé svou sytostí díky vláknině a bílkovinám a stejně je tomu u pekanových ořechů, proto jsou vhodné i do redukčního jídelníčku. Bílkoviny působí také na zrychlení metabolismu. Pekany neobsahují žádný cholesterol a vyznačují se velmi nízkým glykemických indexem, takže si na nich pochutnat mohou i diabetici. Nezpůsobují prudký nárůst cukru v krvi a jsou schopné regulovat jeho hladinu. To znamená, že pokud je přidáte k potravině s vysokým glykemickým indexem, pekany sníží jeho hodnotu. „Především ženy zaujme informace, že obsažené vitaminy E a A společně s fosforem a foláty mají příznivý vliv na stav a vzhled pokožky a železo se zinkem se projeví ve vitalitě vlasů a nehtů," doplňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková. Kromě toho jsou pekanové ořechy dobrou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními i Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou a také výtečně posilují paměť. I přes mnohé zdravotní benefity pekanů ale i v jejich případě platí známé pořekadlo všeho s mírou. Denně bychom si jich tedy měli dopřát maximálně 35 gramů. 

Pekanové ořechy můžete přidávat i do salátů Pekanové ořechy můžete přidávat i do salátů • Autor: iStock

Pochoutka pro mlsání i přípravu koláčů

Pekanové ořechy mohou být díky své nasládlé chuti ideální pochoutkou, když vás honí mlsná. Skvěle se hodí i do granoly, snídaňových kaší nebo do salátu. Vhodné jsou i pro přípravu ořechového másla a lze z nich vyrobit také veganskou alternativu chutného sýru. Nejčastěji se však v kuchyni používají do sušenek, dortů a koláčů. Například v USA a Kanadě je tradiční pochoutkou křehký koláč s pekanovými ořechy. 

Banoffee pie Banoffee pie • Autor: F.O.O.D.

Vyzkoušejte některý z receptů s pekanovými ořechy:

Pekanové sušenky

Pekanový koláč s bourbonem a čokoládou

Dýňový koláč s krémem

Mrkvový chlebíček s kokosovým krémem

Banoffee pie

Flapjack

Červená řepa s pekany v karamelu

Těstovinový salát s ořechy

Jak je skladovat

Vzhledem k vysokému obsahu tuků a větší náchylnosti ke žluknutí se při skladování pekanů vyplatí opatrnost. Otevřený sáček v šuplíku s dalšími potravinami určitě není vhodným řešením. Zkažení se ještě urychlí přítomností tepla, světla a vzduchu. „Ořechy mají být skladovány na tmavém a chladném místě při teplotě 15-25°C. Doporučuji uchovávat je v nádobách, které nepropouští vzduch, a uskladnit je například ve spíži či spodní části ledničky. Správným skladováním zamezíte zkažení ořechů a můžete prodloužit i jejich trvanlivost. Pokud ořechy uchováte v ledničce ve vzduchotěsném obalu, vydrží vám až o 2 měsíce déle. Pokud jste si nakoupili opravdu velkou zásobu, tak je dejte do mrazáku, kde mohou být až 1 rok. Následně je však rozmrazujte pomalu, aby si zachovaly svou chuť, křupavost a vůni,“ doporučuje Petra Vránová z pražírny Alika, kde ořechům skutečně rozumějí, jelikož se jim věnují přes 30 let. 

Pekanové ořechy mohou nahradit vlašské i v ořechové bábovce>>>

Video se připravuje ...

Autor: red