Italský koláč ze tří surovin budete milovat. Nepotřebujete na něj mouku ani máslo!
Je skvělý pro začínající pekaře i ty, kteří nemají rádi recepty s dlouhým seznamem surovin. Italský ořechový koláč Torta di Noci je jednoduchý, moc dobrý a nejlepší na něm je, že na jeho přípravu budete potřebovat jen tři ingredience!
Torta di Noci pochází z jihoitalské Kalábrie. Stejně jako vy s láskou vzpomínáte na koláče, které vám pekla vaše babička, v Itálii jistě mnozí vzpomínají, jak jejich nonna pekla tento ořechový koláč k snídani nebo odpolední svačině a k němu měla na sporáku připravené horké espresso.
Výborná je i ořechová bábovka:
Skromný, ale výborný
Ve srovnání s jinými kalábrijskými sladkostmi, které bývají smažené, plněné pudinkem, džemem nebo přelité medem či horkou čokoládou, působí Torta di Noci poněkud skromně. Nenechte se ale mýlit. I když je tento koláč velmi jednoduchý, je elegantní a hlavně dobrý a krásně šťavnatý.
Na přípravu koláče budete potřebovat pouhé tři ingredience – vlašské ořechy, vejce a cukr. Můžete si ho ovšem vylepšit, například trochou citronové kůry či mleté skořice nebo kardamomu pro lepší vůni. Nebo sladkým krémem, kterým dort po vychladnutí potřete. Ale úplně postačí, když ho po upečení trochu poprášíte moučkovým cukrem. A pokud nemáte vlašské ořechy, nevadí. Klidně místo nich použijte lískové ořechy nebo mandle, ale blanšírované, tedy spařené horkou vodou a oloupané.
Italský ořechový koláč ze tří surovin
Co budete potřebovat:
- 340 g vlašských ořechů (lze je nahradit i blanšírovanými mandlemi nebo lískovými ořechy)
- 4 velká vejce
- 200 g moučkového cukru (může být i méně) + na posypání
Postup:
1. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru asi 22 cm, vymažte ji máslem a dno vyložte papírem na pečení.
2. Ořechy nasekejte v kuchyňském robotu, dokud nezískáte hrubou drť podobnou písku.
3. Oddělte bílky a žloutky. K bílkům přidejte asi polovinu cukru a vyšlehejte je do tuhého sněhu.
4. Zbylý cukr přidejte ke žloutkům a vyšlehejte je do světlé nadýchané pěny. Zlehka do ní po částech vmíchejte mleté ořechy a připravený sníh. Snažte se nemíchat těsto příliš dlouho.
5. Těsto nalijte do připravené formy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 35–40 minut. Před koncem pečení koláč kontrolujte, aby se nezačal připalovat. Když je vršek koláče pevný na dotek, můžete ho vyndat z trouby.
6. Upečený koláč nechte vychladnout a pak ho pocukrujte.
Aby se vám povedl
Příprava koláče je velmi jednoduchá, nicméně mohlo by se vám hodit pár rad, aby byl naprosto dokonalý:
Ořechy při mletí v robotu moc dlouho nezpracovávejte, aby z nich nevznikla pasta. Měly by mít strukturu podobnou písku.
Protože se do koláče nepoužívá žádné kypřidlo, je důležité z bílků vyšlehat opravdu tuhý sníh, který tvoří špičky. Dobře vyšlehejte i žloutky, dokud z nich nevznikne světlá nadýchaná pěna. Díky tomu pak bude koláč hezky nadýchaný.
Někdy se stává, že se koláč po upečení rozpadá a vypadá jako nedopečený. To je v pořádku a nemusíte mít obavy. Stačí, když ho necháte dobře vychladnout, pak ho i s formou zabalíte do mikrotenové fólie a dáte na den nebo i dva do chladu. Na krájení pak použijte dobře nabroušený nůž.
Koláč je plný ořechů a ty mají tendenci se připalovat. Obzvlášť ty, které jsou neloupané. Proto koláč dobře hlídejte, aby se vám nezačal připalovat. Ořechy by pak zhořkly.
Z ořechů si můžete upéct i tento bleskový koláč: