Netradiční ořechy, které nesmí ve vaší kuchyni chybět

Netradiční ořechy, které nesmí ve vaší kuchyni chybět
Autor: Unsplash.com
25. ledna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ořechy jsou všeobecně známé pro svou výživovou hodnotu a zdravotní přínos. Často se ale omezujeme na běžné typy, jako jsou vlašské ořechy nebo mandle. V tomto článku se podíváme na méně známé, ale neméně zajímavé ořechy – para ořechy, pekanové ořechy, kokos a makadamové ořechy.

Para ořechy – královna Amazonie

Para ořechy se pěstují v amazonské části Jižní Ameriky. Mezi producenty patří Peru, Ekvádor, Kolumbie, Brazílie a Bolívie. Nyní patří mezi největší producenty zmiňovaná Bolívie. Ořechy rostou na stromech vysokých až 50 metrů. Jádra ořechu se nachází uvnitř plodu, který vypadá podobně jako kokosový ořech. Uvnitř se místo dužiny nachází zhruba 12–24 ořechů ukrytých v tenké slupce. Jádro by mělo být na lomu bílé až slonově bílé. Jiné barevné změny značí napadení plísněmi a nekvalitu.

Para ořechy mají máslovou, jemnou a nasládlou chuť. Běžně se konzumují samotné jako pochoutka, ale přidávají se i do müsli tyčinek nebo snídaňových směsí. V obchodech můžete koupit celé ořechy, nebo i nasekané/rozdrcené. Najdete je v podobě ořechových másel nebo mouky.

Para ořechy jsou bohaté na bílkoviny, selen, měď, hořčík, zdravé tuky, vlákninu a sacharidy. Selen v para ořeších podporuje fungování štítné žlázy, imunitního systému a růst buněk. Para ořechy jsou také zdrojem zdravých tuků, které jsou prospěšné pro srdce​.

Pekanové ořechy – alternativa vlašáků

Pekanové ořechy, pocházející především ze Severní Ameriky, jsou ceněny pro svou jedinečnou máslovou chuť a vysoký obsah zdravých tuků. Tyto ořechy jsou významným zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které přispívají k dobrému zdraví srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pekanové ořechy jsou také bohaté na vitamíny a minerály, jako je vitamín E, hořčík a zinek, což je dělá výživově hodnotným doplňkem stravy.

Pekanové ořechy jsou oblíbenou surovinou na pečení i do salátů. Díky své bohaté chuti jsou ideální pro přípravu sladkých pokrmů, jako jsou dorty a sušenky, stejně jako pro slané pokrmy. V některých regionech jsou tradičním prvkem svátečních stolů, například v podobě pekanového koláče, který je v USA oblíbeným dezertem.

Pekanové ořechy jsou také populární jako zdravá svačinka. Jejich přirozeně sladká chuť a křupavá textura je činí oblíbeným snackem, který lze snadno začlenit do zdravého jídelníčku. Pro jejich výživové hodnoty jsou dnes již oblíbené i u nás. Oblíbili si je především vegetariáni, vegani, příznivci raw a paleo stravy.

Makadamové ořechy

Makadamové ořechy, původem z Austrálie, jsou známé svou jemnou, máslovou chutí a vysokým obsahem kvalitních tuků. Tyto ořechy jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu. Kromě toho obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, včetně vitamínu E, thiaminu a manganu.

Makadamové ořechy jsou oblíbené v kuchyni pro svou jedinečnou chuť a krémovou texturu. Jsou skvělé jak v sladkých, tak v slaných receptech – od pečiva přes čokolády až po saláty a hlavní jídla. Díky jejich luxusní chuti a textuře jsou často používány ve vysoce kvalitních dezertech a čokoládách.

Díky své výrazné chuti a výživové hodnotě jsou makadamové ořechy skvělou volbou pro ty, kteří hledají nutričně bohatou a chutnou svačinku.

Kokos

Kokos již v mnoha domácnostech nepatří mezi netradiční surovinu. Běžně se používá strouhaný na přípravu dezertů nebo snídaňových kaší. Dnes ho seženete i ve formě chipsů, kostek či plátků. V kuchyni můžete využít například kokosovou mouku, kokosové mléko nebo kokosový olej. Ten oceníte například při smažení lívanců či palačinek. Na e-shopu Vital Country najdete kokos v různé formě a vysoké kvalitě.

Co všechno v sobě kokos skrývá? Kokosový ořech vlastně není ořech, ale ovoce. Patří do kategorie peckovic, tedy plodů s dužinou a semeny, obklopených skořápkou. Kokos roste na kokosových palmách v přímořských oblastech – Asie, střední a jižní Amerika, Afrika apod. Pod tvrdou hnědou skořápkou se skrývá dužina a kokosové mléko. Kokosové mléko si můžete vychutnat zejména u mladého kokosu, který se sklízí po 6 až 8 měsících. V našich obchodech se setkáte nejčastěji s kokosem, který se sklízí až 12. měsíc.

Kokos je bohatý na středně řetězcové mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro metabolismus a energii. Také obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, jako je draslík, železo a měď.

Veškeré druhy ořechů můžete zakoupit v e-shopu Vitalcountry.cz. E-shop nabízí produkty, které jsou pečlivě vybírány s ohledem na kvalitu a nutriční hodnotu, což zaručuje, že zákazníci dostanou to nejlepší pro své zdraví a chuťové pohárky.