Pečené brambory 6x jinak: S bylinkami, slaninou, sýrem nebo fazolemi
Pečené brambory vůbec nemusí hrát jen roli „obyčejné“ přílohy. Ukážeme vám, jak se dají proměnit ve skvělou pochoutku! Vyzkoušejte s námi šest lákavých a jednoduchých receptů, které rozšíří váš kulinářský repertoár a můžete je servírovat k obědu nebo večeři.
Salát z pečených brambor s fazolkami a ředkvičkami

Co budete potřebovat:
- 500 g malých brambor
- 200 g zelených fazolek
- 1 svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- olivový olej
- sůl
Na bylinkový dresink:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíci jemné hořčice
- 1 lžičku medu
- šťávu z 1 velkého citronu
- 1 malý svazek bylinek (např. petrželka, bazalka, kopr)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory důkladně umyjte a osušte. Pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky, malé můžete nechat celé nebo je rozpůlit. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte. Dejte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
2. Zelené fazolky dejte na 2–3 minuty do vroucí osolené vody, pak je zchlaďte v ledové vodě a nechte okapat. Ředkvičky umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
3. V misce smíchejte olivový olej, hořčici, med a citronovou šťávu. Přidejte nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem.
4. Ve velké míse smíchejte teplé pečené brambory, blanšírované fazolky, ředkvičky a jarní cibulku. Vše zalijte připraveným bylinkovým dresinkem a jemně promíchejte. Salát podávejte ideálně ještě teplý.
Víte, jak se dělají americké brambory?>>>
Pečené brambory s bylinkami
Co budete potřebovat:
- 1 kg brambor střední velikosti
- 3 lžíce olivového oleje
- asi 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano...)
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl

Postup:
1. Brambory důkladně umyjte a osušte. Nemusíte je loupat. Nakrájejte je na čtvrtky nebo osminky.
2. V míse smíchejte olivový olej, nasekané bylinky, česnek, sůl a pepř. Přidejte nakrájené brambory a dobře promíchejte, aby se brambory marinádou rovnoměrně obalily.
3. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Během pečení je jednou promíchejte, aby se upekly rovnoměrně.
4. Hotové brambory vyjměte z trouby a můžete je ihned podávat. Jsou vynikající samotné, doplněné domácí tatarkou, případně jako příloha k masu či zeleninovým pokrmům.
TIP: Pro extra křupavost můžete před pečením brambory na 10 minut povařit v osolené vodě. Osušte je, než je smícháte s olejem a bylinkami.
Zapečené plněné brambory

Co budete potřebovat:
- 4 velké brambory, ideálně moučné, určené přímo na pečení
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g nastrouhaného sýra (např. goudy nebo čedaru)
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- kousek másla
- mletý pepř
- sůl
- nasekané čerstvé bylinky (petrželka, pažitka) na posypání
Postup:
1. Brambory důkladně umyjte, osušte a každou nařízněte na vrchu do kříže tak, abyste ji nepřekrojili. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je olejem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, nebo dokud nejsou měkké.
2. V malém hrnci smíchejte smetanu, nastrouhaný sýr a nasekaný česnek. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte jemně bublat, až se sýr roztaví a směs zhoustne. Odstavte ji z ohně a dochuťte solí a pepřem.
3. Upečené brambory vyndejte z trouby a nechte chvilku stát. Pak každou pomocí utěrky lehce zmáčkněte, aby se na řezu otevřela. Do vzniklého prostoru dejte kousek másla a na něj nalijte připravenou sýrovo-smetanovou směs. Brambory vraťte do trouby a pečte dalších asi 15 minut, dokud náplň není zlatavá.
4. Hotové brambory vyjměte z trouby a nechte chvilku odpočinout. Před podáváním posypte čerstvými bylinkami.
Jacket potatoes s pečenými fazolemi

Co budete potřebovat:
- 4 velké brambory, ideálně moučné, určené přímo na pečení
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malou cibuli
- 1 plechovku pečených fazolí v rajčatové omáčce (asi 400 g)
- 100 g nastrouhaného čedaru (nebo jiného oblíbeného sýra)
- mletý pepř
- sůl
- nasekané čerstvé bylinky na ozdobení
Postup:
1. Brambory dobře umyjte a osušte. Každou na několika místech propíchněte vidličkou, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, nebo dokud nejsou brambory měkké uvnitř a křupavé zvenčí.
2. V kastrůlku orestujte na zbylém oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte pečené fazole z plechovky, promíchejte a nechte prohřát.
3. Upečené brambory vyndejte z trouby, nechte pár minut stát, pak každou nařízněte tak, abyste ji úplně nepřekrojili, a opatrně rozevřete. Do středu každé brambory dejte kousek másla, lžící přidejte horké fazole a posypte je nastrouhaným sýrem. Brambory ozdobte čerstvými bylinkami a ihned podávejte.
TIP: Jacket Potatoes můžete podávat i s dalšími ingrediencemi, jako jsou zakysaná smetana, uzený losos a kopr, opečená cherry rajčata a rozdrobený sýr feta nebo například restované žampiony s tymiánem a trochou smetany.
Pečené brambory se slaninou, cibulkou a sýrem

Co budete potřebovat:
- 4 velké brambory, ideálně určené na pečení
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 1 svazek jarní cibulky
- 150 g nastrouhaného sýra (čedaru, goudy apod.)
- kousek másla
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory důkladně umyjte a osušte. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou, potřete ji olivovým olejem, osolte, opepřete a zabalte do alobalu. Brambory rozložte na plech, dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu, dokud nebudou měkké.
2. Mezitím na pánvi vyškvařte slaninu dokřupava. Vyjměte ji a nechte okapat na papírovém ubrousku. Ve zbylém výpeku v pánvi zlehka orestujte nadrobno nakrájenou cibulku.
3. Hotové brambory vyjměte z trouby a opatrně je rozbalte. Každou bramboru na vrchu nakrojte do kříže a pomocí utěrky zmáčkněte, aby se rozevřela. Do vzniklého otvoru položte kousek másla, přidejte opečenou slaninu a cibulku a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Brambory vraťte zpět do trouby nebo pod gril a chvilku počkejte, než se sýr roztaví. Ihned odávejte.
TIP: Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete do náplně přidat trochu chilli vloček, česneku nebo pár kapek oblíbené chilli omáčky.
Brambory Hasselback se slaninou a zakysanou smetanou

Co budete potřebovat:
- 8 středně velkých brambor
- 150 g čedaru, nakrájeného na plátky
- 150 g slaniny, nakrájené na menší plátky
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- mletý pepř
- sůl
Na dokončení:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2–3 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
Postup:
1. Brambory důkladně umyjte a osušte. Každou položte mezi dvě vařečky a nakrájejte je takzvaně na ježka, tedy na tenké plátky tak, abyste je nedořízli až dolů (tomu zabrání právě vařečky na obou stranách). Brambory rozložte na plech vyložený papírem na pečení, každou potřete pomocí mašlovačky směsí oleje, rozpuštěného másla, soli a pepře, dejte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut, dokud nejsou brambory měkké a křupavé. Během pečení brambory ještě znovu potřete směsí másla a oleje.
2. Nakrájenou slaninu osmahněte na pánvi dokřupava a nechte ji okapat na ubrousku.
3. Upečené brambory vyndejte z trouby. Do každého řezu vložte kousek čedaru a slaniny, vraťte je zpět do trouby a pečte ještě 10–15 minut, dokud se čedar neroztaví.
4. Brambory nechte chvilku prochladnout, pak každou ozdobte lžící zakysané smetany, posypte nakrájenou jarní cibulkou a ihned podávejte.