Kynuté knedlíky v páře i v hrnci: Jak na to, aby se povedly napoprvé

6. února 2020 • 00:00

Patří k nejoblíbenějším přílohám Čechů. Vždyť co by byla taková svíčková, výpečky nebo třeba guláš bez nadýchaného knedlíku, který se jen rozplývá na jazyku. Nad ten domácí ale rozhodně není. Zahoďte veškeré obavy a pusťte se do jeho přípravy. S našimi tipy a radami to zvládnete hravě!

Na přípravu kynutého knedlíku nepotřebujete žádné speciální ingredience. Vystačíte si s hrubou moukou, vajíčkem, kvasnicemi, trochou vody či mléka a špetkou cukru a soli, případně ještě s nakrájeným suchým pečivem. Nebojte se jejich přípravy a směle se do nadýchané voňavé klasiky pusťte.

Hrubá mouka je základ

I když najdete celou řadu receptů, kde v ingrediencích figuruje mouka polohrubá, do pravého kynutého knedlíku patří vždy hrubá mouka.  Tu v obchodech najdete pod označením T450. Obsahuje méně lepku než mouka hladká, ale přitom více než polohrubá. Proto bude kynout z hrubé mouky knedlík lépe, bude jemný a nadýchaný.

Vsaďte na čerstvé droždí

Nejdůležitější ingrediencí je však droždí neboli kvasnice. Nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvé, bát se ale nemusíte ani droždí instantního sušeného. Jeho výhodou je delší trvanlivost, a máte ho tak vždy po ruce. K jeho aktivaci nepotřebujete nechávat vzejít kvásek, stačí ho jen přimíchat k mouce a dalším ingrediencím, práce s ním je proto jednodušší. Těsto s ním však kyne déle a někdy výsledek není úplně podle představ. Zkušené kuchařky proto vždy raději pracují s droždím čerstvým. U něj si ale ohlídejte datum spotřeby. Do tohoto data deklaruje výrobce počet aktivních kvasnic, s prošlým droždím byste mohli na vykynutí těsta čekat marně. Čerstvé droždí poznáte snadno, má světlou krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drobí a příjemně voní. Aby zůstalo aktivní, je třeba skladovat ho při teplotách okolo 5 °C. Střídání teplot ho oslabuje, kupte ho proto co nejblíže domovu a šup s ním hned do ledničky.

Video se připravuje ...

Přípravu kvásku nepodceňte

I když nejde o nic složitého a nezabere vám to víc než pár minut, je při přípravě kvásku třeba dodržet několik základních pravidel. Droždí rozdrobte do misky či jiné nádoby, přidejte trochu cukru a obsah utřete na jemnou kašičku. Tu zalijte trochou vlažné vody či mléka, promíchejte, odložte na teplé místo a nechte kvasinky pracovat. Asi za 10–20 minut byste měli mít kvásek hotový. Video návod, jak správně založit kvásek, najdete ZDE.

Dodržujte daný postup

V případě, že nemáte přípravu knedlíku doslova „v malíčku“, pečlivě dodržujte postupy uvedené v receptu. Na tom, kdy které ingredience přidáte, totiž skutečně záleží. Důležité je, aby kvasnice nepřišly do přímého styku se solí, pokud tedy kvásek připravujete například v důlku udělaném v mouce, nikdy ji předem nesolte. Pozor také na to, aby použitá tekutina nebyla teplejší než 40 °C, pak by vám kvásek nevzešel. Správnou teplotu snadno odhadnete tak, že do ohřáté vody či mléka ponoříte špičku malíčku.

Vyzkoušejte osvědčené triky

Místo bílků můžete na knedlík použít jen žloutky, případně na kilo mouky sáhnout po jednom celém vajíčku a jednom žloutku. Hotové knedlíky budou mít hezčí barvu, budou lehčí a chutnější. Přidat do těsta můžete také lžíci sádla, jako to dělávaly naše babičky. Knedlíky díky němu budou jemnější a nadýchanější. Část tekutiny také můžete nahradit sodovkou či jemně perlivou vodou.

Video se připravuje ...

Těsto dobře propracujte

Aby byly kynuté knedlíky ve finále opravdu krásně měkké a nadýchané, musíte těstu věnovat náležitou péči. Dřevěnou měchačkou s dírou ho vypracovávejte tak dlouho, než se v těstě začnou tvořit bublinky a přestane se lepit na ní i na stěny mísy, na omak bude pevné a suché. Pak ho jen zlehka poprašte moukou, mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě přibližně 30 minut kynout. Během této doby by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vytvořte z něj knedlíky a ty nechte pod utěrkou kynout ještě dalších 10–15 minut. Poté je vkládejte do vařící vody. Dejte dobrý pozor, aby vám těsto nepřekynulo, knedlíky by ve výsledku byly tuhé.

Sáhněte po největším kastrolu

Počítejte s tím, že knedlíky během vaření ještě zvětší svůj objem a navíc je budete muset ve vodě i otočit, takže je vařte opravdu ve velkém kastrolu. Vkládejte je do vroucí osolené vody, následně plamen stáhněte, aby voda jen probublávala, jinak budou hotové knedlíky na povrchu rozvařené a rozbředlé. Nezapomeňte je také na začátku podebrat ode dna, aby se k němu nepřichytily. Pod pokličkou je vařte asi 20–25 minut. V polovině času knedlíky otočte vrchní stranou dolů. Pokud máte možnost připravit knedlíky v páře, udělejte to, budou ještě lepší. Naše babičky věřily, že když do vody přidají několik kousků skořápek z uvařených vajec, že knedlíky neprasknou. Pravděpodobně se ale jedná jen o pověru.

Nenechte je srazit

Uvařené knedlíky vyjměte z vody, nejlépe na to určeným podběrákem s otvory na odkapávání vody. Položte je na prkénko a ze všech stran je na několika místech propíchejte vidličkou, aby z nich vyprchala pára a nesrazily se uvnitř. Knedlíky pak rovnou rozkrájejte na plátky. Nikdy to však nedělejte nožem, těsto by se srazilo. Použijte kráječ, případně vlasec nebo režnou nit. Knedlíky, které nesníte, nekrájejte, nechte je vystydnout a uložte do mrazničky.

Klasika je klasika. Pusťte se do přípravy pravého holandského řízku podle našeho receptu a postupu krok po kroku ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová