Hovězí guláš, vepřový segedín i houbový bez masa: Ty nejlepší recepty

15. října 2018 • 00:00

Pokrm původem z Maďarska u nás zdomácněl natolik, že ho řada z nás považuje za neodmyslitelnou součást české kuchyně. Možná proto, že se k němu nejlépe hodí oblíbené knedlíky. Podávat ho ale můžete v podstatě s čímkoliv a připravit se dá z jakéhokoliv druhu masa, se zeleninou nebo třeba jen z hub. Podle kterého z našich receptů tentokrát uvaříte?

Přemýšlíte, co tentokrát uvařit k obědu nebo večeři? Vsaďte na některý z těchto báječných gulášů. Klasiku, která nikdy nezklame a vydrží v ledničce i několik dní. Konkrétní postup a recept zobrazíte po kliknutí na název pokrmu.

Guláš z hlívy, václavek i praváků

I když to už vypadalo, že letos se kvůli suchu pořádné úrody hub nedočkáme, stačilo pár deštivých dnů a rostou jako o závod. Pokud tedy už máte po krk smaženice a houbových řízků, přidejte je do guláše. Dodají mu neopakovatelnou vůni a chuť. Použít můžete nejen hříbky, ale vlastně téměř všechny druhy. Vyzkoušejte třeba guláš s václavkami, který můžete připravit z hovězího i vepřového masa. Stejně jako guláš s hlívou. Pokud máte rádi zázvor, zkuste pikantní guláš s houbami a zázvorem. A jestli zrovna nemáte chuť na maso, uvařte si bezmasou variantu. Guláš z hřibů bude chutnat nejen vegetariánům.

Srnčí guláš na kořenové zelenině, ale i z daňka nebo kance

Využijte období honů, kdy se na pultech prodejen s masem objevuje čerstvá zvěřina. Kromě toho, že je velice chutné, obsahuje toto červené maso velmi málo tuku, a je proto i lépe stravitelné. Rozhodně proto stojí za to zařadit ho výjimečně do svého jídelníčku. Ochutnejte třeba kančí guláš s bramborami, báječný guláš ze srnčího masa na kořenové zelenině nebo třeba jemný dančí guláš.

Segedín: recept s uzeným bůčkem, plátky krkovičky nebo sójovým masem

Cestu do naší kuchyně, a především k našim žaludkům, si našel i guláš s kysaným zelím, který nechybí na jídelníčku žádné rodiny. Vznikl přitom úplnou náhodou v 19. století, kdy vyhladovělý budapešťský soudce Szekeley zašel po práci na večeři do své oblíbené hospody. V kuchyni už ale neměli nic, jen zbytek cikánského guláše, kysané zelí a zakysanou smetanu. Vše zkusili smíchat dohromady a s obavami jídlo soudci předložili. Neobvyklá kombinace mu naštěstí zachutnala a nová receptura byla na světě. Ochutnejte třeba vychytaný segedín podle časopisu F.O.O.D. A pokud se vám nechce krájet maso na kostičky, spěcháte nebo chcete zkusit něco nového, oceníte recept na segedínskou krkovičku. Tradičních chutí se ale nemusí vzdávat ani vegetariáni, jelikož segedínský guláš ze sójových nudliček chutná naprosto skvěle i bez masa.

Bramborový guláš trochu jinak: recept s dýní, pórkem nebo hlívou

Co dělat, když máte chuť na guláš, ale maso jste zapomněli koupit? Uvařte si guláš z brambor, který milují děti i dospělí. V Česku patří k oblíbeným pokrmům. Někdo ho připravuje skutečně jen z brambor, někdo si ho zase nedovede představit bez špekáčku nebo točeného salámu. Do obou variant ale pro vůni a chuť můžete vysmažit uzenou slaninu. Jestli se vám ale zdá klasický recept "nudný", vyzkoušejte třeba bramborovo-zeleninový guláš s pórkem a rajčaty. A nyní, během podzimní sezony, by vám mohl přijít k chuti také bramborovo-dýňový buřtguláš. Zkrátka nepřijdou ani milovníci plné chuti čerstvých hub, kteří si mohou uvařit bramborový guláš s hlívou.

Guláš s hráškem, s česnekovými výhonky nebo s rajčaty a zelenými fazolkami

Denně bychom měli sníst pět porcí ovoce a zeleniny s tím, že zelenina by měla převažovat. Více vitaminů sice obsahuje ta čerstvá, ale vlákninu a důležité minerální látky obsahuje i ta tepelně upravená. Ideálním řešením je tak přidat ji i do připravovaných pokrmů. Například do zeleninového guláše. Vyzkoušejte třeba guláš s rajčaty a zelenými fazolkami, guláš s hráškem nebo úžasně voňavý guláš s česnekovými výhonky.

Další recepty na guláše, které by vám mohly zachutnat, najdete ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová