Hřejivý comfort food: 4 recepty plné poctivých chutí

9. ledna 2020 • 00:00

Přináší nám příjemné pocity, navozuje atmosféru pohody, vyvolává nostalgické vzpomínky, zahřeje nás nejen na těle, ale i na duši. Jídlo, kterému se říká příznačně comfort food. Pokud chcete, aby vám jídlo přinášelo takový prožitek, nakoukněte do redakční kuchyně časopisu F.O.O.D.

Hovězí bourguignon

Jestli si někdo skutečně umí užívat dobrého jídla a pití, pak jsou to Francouzi. A právě odtud k nám doputoval recept na vynikající hovězí bourguignon neboli hovězí po burgundsku. Jedná se o hovězí maso dušené na červeném víně a hovězím vývaru. Především díky těmto surovinám má pokrm výraznou, silnou chuť a své strávníky zahřeje i zasytí. Pokud se do tohoto lahodného jídla pustíte, nezapomeňte přidat ještě slaninu, mrkev, cibuli, rajčatovou omáčku a koření. Dušení potřebuje svůj čas, takže masu dopřejte tři až čtyři hodiny v troubě a mezitím se vrhněte na přípravu vložky ze šalotek a žampionů, kterou přidáte k masu na samém závěru. Hotový pokrm servírujte nejlépe s bramborovou kaší nebo pečivem. A pokud chcete být styloví, nezapomeňte na skleničku červeného vína, ideálně francouzského.

Mac and cheese

Z Francie se přesuneme do Spojených států, odkud pochází klasika zvaná mac and cheese, tedy makaróny se sýrem. Tenhle sytý pokrm si získal oblibu po celém světě a vězte, že si na něm dozajista pochutnáte i vy. Zatímco Američané si vaření často ulehčují polotovary, my se pustíme do poctivé přípravy od začátku do konce. Základem je dobře připravený bešamel, do kterého následně vmícháte sýr. Druhy sýrů použité na mac and cheese se liší recept od receptu. My sáhli po výrazných a přitom jemných chutích čedaru a parmazánu. Do hotové sýrové omáčky přidejte uvařené těstoviny, jarní cibulku a šunku nakrájenou na kostičky. Rozdělte do zapékacích misek, aby měl každý svou vlastní porci, nebo naplňte směsí jednu velkou misku pro všechny a jídlo sdílejte. Až vaše děti poprvé zaboří lžíci do smetanových těstovin s křupavou krustičkou ze sýru a rozdrobeného chleba, pochopí, že takhle chutná ten pravý domov.

Kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce

Toužíte po skvělém jídle, ale zároveň nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času? Potom zkuste kuře ve smetanovo-hořčičné omáčce. Příprava vám nezabere ani hodinu a nad kombinací chutí se budete jen rozplývat. Nic neozvláštní obyčejné kuře tak, jako vynikající omáčka s bílým vínem, smetanou a hořčicí, doplněná sušenými švestkami naloženými v brandy. Odměnou vám bude originální chutný oběd či večeře, díky kterým si rozzáříte i pošmourný zimní den. Pokrm podávejte ideálně s rýží, můžete ale zkusit i těstoviny nebo křupavé pečivo.

Voňavé asijské ossobuco

Pod podivným slovem ossobuco se skrývá plátek telecí kližky s morkovou kostí. Tradičně se využíval ve stejnojmenném milánském pokrmu, kdy se toto maso dusilo spolu se zeleninou na víně. V našem receptu budeme postupovat podobně, ale co se chutí týče, zatouláme se až do daleké Asie. Na voňavé asijské ossobuco použijeme hned několik druhů koření a bylin typických pro asijskou kuchyni. Badyán, citronová tráva, skořice, vanilkový lusk nebo zázvor – díky těmto surovinám prostoupí pokrmem vůně exotických dálek. Nezapomeňte ani na chilli papričky, které dodají jídlu příjemnou ostrou špičku. Vyplatí se být trpěliví, aby maso změklo a chutě se prolnuly, proto ho s ostatními ingrediencemi duste alespoň 3 hodiny. Hotové ossobuco si nejlépe vychutnáte s jemným batátovým pyré.

Recepty připravil časopis F.O.O.D. Další recepty na poctivá hřejivá jídla najdete v lednovém čísle časopisu, které koupíte elektronicky i přímo do schránky a bez poštovného ZDE >>>

Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte lednové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.