Kvásek z droždí není nic složitého. Naučte se ho podle video návodu

Video se připravuje ...
16. října 2018 • 00:00

Ačkoliv mnozí považují kynuté těsto za vyšší dívčí, máte-li v malíku přípravu kvásku, můžete se směle pustit do buchet, těsta na pizzu nebo oblíbených houskových knedlíků a droždí se bát nemusíte. Naučte se podle našeho receptu připravit kvásek, který vám zaručí pokaždé perfektní výsledek.

Příprava kvásku z droždí zabere jen pár minut, narozdíl od žitného kvasu, který potřebuje i několik dní. Přesto je tu pár drobností, bez kterých neuspějete. Food blogerka Mona Jaoua vám ve videu v úvodu článku ukáže, jak na kvásek z droždí vyzrát.

Suroviny

droždí
cukr
mléko

Kvásek na kynuté těsto raz dva

1. Droždí rozdrobíme do misky a přidáme špetku cukru, s kterým droždí třeme, dokud se obě suroviny nespojí v kaši. Kvasinky pro svůj růst a rozmnožovaní potřebují cukr. Pokud do těsta přidáváte také sůl, která kynutí zpomaluje, přidávejte ji až spolu s moukou, abyste kvasinky neusmrtili.

2. Než se droždí rozpustí, necháme ohřát trochu mléka. Aby těsto úspěšně nakynulo a aktivita kvasinek byla maximální, mělo by mléko do kvásku přijít přibližně o teplotě 37 °C. I když vyšší teplota pomáhá nastartovat činnost kvasinek a urychlit kynutí, horké mléko by mohlo kvasinky usmrtit, proto jeho teplotu pečlivě ohlídejte.

Video se připravuje ...

3. Kaši z droždí zalijeme mlékem, promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout na teplém místě, dokud nezačne bublat a pěnit.

Stále si nejste úplně jistí, jak na to? Pomůže vám video v úvodu článku. Až si poradíte s kváskem, můžete rovnou vyzkoušet i recept na české buchty, které se povedou na první pokus

 Nyní vám nic nebrání vyzkoušet některý z těchto receptů z kynutého těsta >>>

Autor: Redakce