Segedínský guláš? Naučte se originál!

14. září 2019 • 00:00

Klenot pocházející z Maďarska, který jsme si u nás rychle oblíbili a zařadili do jídelníčku to je segedínský guláš. Není divu, omáčky s masem jsou nedílnou součástí české kuchyně. Jak ale připravit poctivý segedín? Podívejte se na následující rady a pochutnejte si na poctivé klasice.

Základ je jednoduchý  maso, zelí, smetana a paprika. Pokud ale chcete, aby váš segedín byl víc než jenom součet těchto čtyř surovin, stačí, když se budete držet pár jednoduchých rad, vyzkoušet je můžete rovnou podle tohoto receptu na poctivý segedínský guláš.

Maso na guláš: vepřové je základ

Segedín se vždy připravuje z vepřového. Najdete i kuřecí a jiné varianty, ale pokud chcete, aby výsledkem byl opravdový segedín a ne jen maso v omáčce se zelím, těmto "líným" variantám se vyhněte. Stejně tak na libové maso pro tentokrát raději zapomeňte, protože aby bylo maso šťavnaté, daleko lépe vám poslouží vepřová plec. 

Oblíbená je i varianta se slaninou, tu můžete přidat hned jako první, opéct ji na cibuli a pak může přijít na řadu maso.

I u zelí záleží na tom, jaké vyberete. Na sladkokyselé ze skleničky raději ani nemyslete, segedín potřebuje kysané. V guláši není jenom pro chuť, zelí povzbudí trávení a pomáhá i na zácpu. Zajímavou variantou segedínu je vegetariánský segedínský guláš ze seitanu, správný segedín to samozřejmě není, ale kdo hledá spíš experiment než autenticitu, toho tento recept potěší.

Vaření omáčky chce čas

Segedín není čtvrthodinová rychlovka a aby bylo všechno do zlatova orestované a po podlití i měkké, bude vás to stát trochu času. Stejně tak i zelí se potřebuje v guláši pořádně povařit, aby bylo měkké a nabylo na objemu.

Podlévání masa jedině vývarem!

Ve správném segedínu by mělo maso být podlité jedině poctivým vývarem, podlijete-li ho vodou, celé jídlo na vyhození samozřejmě nebude, ale vývar je zkrátka vývar a maso bude mít daleko více chuti. 

Segedín: recept vyžaduje smetanu

I tady se vyplatí guláš nešidit a u smetany platí pravidlo našich babiček   čím více tuku, tím více chuti. Smetana s vyšším podílem tuku se nebude v segedínu srážet a někdo zastává i názor, že se s kyselým zelím chuťově snese lépe. Správně byste ale měli použít smetanu zakysanou. Pokud vás na kyselé moc neužije, propláchněte zelí před použitím vodou. 

Autor: Kristina Hamplová