Česká kuchyně v moderním kabátu: Kuře na paprice s noky, španělský ptáček a houbová omáčka s buchtami

13. května 2019 • 00:00

Také někdy s nostalgií vzpomínáte na báječné pokrmy, které vám vždycky připravovala babička? Všechny ty báječné omáčky, nadýchané knedlíky, voňavé buchty a další typické dobroty české kuchyně... Přeneste se do dob svého dětství a uvařte sobě i blízkým některá z klasických jídel podle vymazlených receptů z časopisu F.O.O.D.

Přesvědčte se, že klasické oblíbené pokrmy české kuchyně, které zažívají svoji renesanci, se dají připravit na mnoho způsobů. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Kuře na paprice s jemnými krupicovými noky

Jemnou smetanovou omáčku dochucenou mletou sladkou červenou paprikou milují všichni, děti i dospělí. Naše babičky tímto způsobem připravovaly slepici, dnes ale častěji volíme snadno dostupné maso kuřecí. Použít můžete jak celé kuřecí čtvrtky, paličky nebo špalíčky, kvůli absenci kostí však stále více lidí sahá po kuřecích prsou nakrájených na kostky. Příprava omáčky není složitá, nesmíte ji ale ošidit. Nezapomeňte proto do ní přidat trochu kmínu, rajský protlak a také pár snítek tymiánu. Podávat ji můžete s kynutým knedlíkem nebo těstovinami, tentokrát ale zkuste kuře na paprice s jemnými krupicovými noky. Strávníci se budou oblizovat až za ušima.

Španělský ptáček s dušenou rýží

Ti, kteří dávají přednost raději masu hovězímu, si určitě rádi dají klasického španělského ptáčka. I když název může být tak trochu matoucí, jde o jeden z klasických pokrmů české kuchyně. Zavinutý hovězí plátek potřený hořčicí a naplněný slaninou, cibulí, vajíčkem a okurku v hnědé omáčce se řadí ke stálicím v nabídce poledních obědových menu jídelen, hospod i lepších restaurací. S tím doma připraveným, který se skvěle hodí třeba na nedělní oběd, se ale nedá srovnat. Pokud chcete masu dodat šmrnc, použijte místo klasické plnotučné hořčice pikantnější dijonskou a pod náplň ještě dejte plátek anglické slaniny. Zajímavější chuť můžete dodat i omáčce, stačí do základu použít trochu voňavého uzeného špeku, lžičku hořčice a bobkový list. Pokrm podávejte s dušenou rýží, se kterou chutná prostě nejlépe. Video návod na to, jak ji připravit v troubě, aby se nelepila a nerozvařila, nejdete ZDE.

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Pokud milujete houby, nemusíte čekat až na začátek houbařské sezóny. Voňavou omáčku si můžete připravit i z nasušených zásob z loňska. Bude dokonce lepší a chuťově výraznější než z hub čerstvých. Vodu, ve které jste měli sušené houby namočené, ale rozhodně nevylévejte, přidejte ji do omáčky. Ta může být klasická hnědá, vynikající je ale i ta bílá ze zakysané smetany, ochucená citronovou šťávou a ovoněná tymiánem. Tentokrát k ní ale místo okoukaných knedlíků, rýže nebo těstovin připravte na jazyku se rozplývající slané bramborové buchty. Až houbovou omáčku s bramborovými buchtami ochutnáte, budete ji chtít vařit znovu a znovu.

Baví vás recepty z F.O.O.D.u? Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, Lenka Chvostová