Zázrak jménem matcha: Blahodárný superčaj vás nakopne a pomůže i s hubnutím
Matcha, jemný prášek z mladých listů zeleného čaje, je trendem posledních let. A není se čemu divit! Tento zářivě zelený životabudič v sobě totiž skrývá víc než jen zajímavou chuť – je to superpotravina, která má blahodárné účinky na zdraví, energii i náladu.
Matcha pochází z Japonska, kde se její tradice pěstování a konzumace rozvíjí už více než 800 let. Původně byl tento nápoj používán buddhistickými mnichy pro zklidnění mysli. Oproti běžnému zelenému čaji se při výrobě matchy používají pouze mladé čajové lístky, které jsou před sklizní na několik týdnů zastíněny, aby se v nich zvýšil obsah chlorofylu a antioxidantů. Poté jsou listy jemně rozemlety na prášek. Když pijete matchu, konzumujete tak celé čajové lístky – díky tomu získáte daleko více prospěšných látek než při pití běžného čaje, kde se listy pouze louhují. Zkrátka, matcha je víc než jen obyčejný čaj.
Podívejte se, jak probíhá tradiční japonský čajový rituál:
Matcha je energetický nakopávač
Matcha obsahuje přirozený kofein, který se uvolňuje pomaleji než kofein v kávě, což znamená, že poskytuje stabilní a dlouhodobou energii bez náhlých propadů. K tomu navíc přispívá aminokyselina L-theanin, která pomáhá zklidnit mysl a zlepšit koncentraci. Některé zdroje dokonce uvádějí, že se matcha čaj doporučuje jako podpůrná léčba u lidí trpících ADHD.
Antioxidanty na maximu
Matcha je doslova nabitá antioxidanty, zejména katechinem EGCG, který je známý svými protirakovinnými a protizánětlivými vlastnostmi. Tyto látky pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, chrání buňky a mohou přispět ke zpomalení stárnutí.
Podpora metabolismu a hubnutí
Některé studie ukazují, že pravidelná konzumace matchy může podpořit spalování tuků a zrychlit metabolismus. Díky tomu se matcha stává oblíbenou součástí jídelníčků u těch, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu.
Detoxikace těla
Díky vysokému obsahu chlorofylu je matcha také výborným pomocníkem při detoxikaci organismu. Pomáhá zbavit tělo těžkých kovů a jiných škodlivin, které se v něm mohou hromadit. Detoxikační účinky má speciálně na játra, která chrání před škodlivými účinky alkoholu, je tak výborná na kocovinu.
Úleva při menstruačních bolestech
Katechiny v zeleném čaji mohou pomáhat snižovat hladinu hormonů, tzv. prostaglandinů, které jsou zodpovědné za menstruační bolesti, a tím je můžou zmírňovat. Podle některých studií zmírňují látky v matcha prášku také potíže s premenstruačním syndromem.
Jak matchu používat?
Nejčastěji se matcha konzumuje jako tradiční nápoj – tzv. matcha tea, který se připravuje smícháním prášku s vodou. Ale její použití je mnohem širší. Lze ji přidávat do smoothies, pečených dobrot, zmrzliny, koktejlů nebo dokonce do slaných pokrmů.
Proč matchu vyzkoušet?
Matcha není jen módní záležitostí – její přínosy pro zdraví, tělo a mysl ji činí výjimečnou. Ať už hledáte způsob, jak zvýšit svou energii, podpořit koncentraci, nebo prostě jen chcete přidat do svého života něco zdravého, matcha je skvělou volbou.
Jak připravit matcha čaj?
Příprava matcha čaje není vůbec složitá. Dva gramy matcha prášku nasypeme do hrnečku a následně jej zalijeme horkou vodou, která by měla mít zhruba 80 °C. Šleháme metličkou, dokud nevznikne pěna. Při správné přípravě má čaj také jemnou sladkost a hladkou texturu. Pokud si chcete udělat opravdový čajový rituál, pořiďte si bambusovou metličku neboli chasen, speciální misku chawan a bambusovou lžičku - chashaku.
Matcha 3x jinak:
Matcha latte
Ingredience:
- 2 g prášku matcha
- 2 dl horkého mléka
- 1 dl horké vody
- med na doslazení
Postup:
Horké mléko napěníme jako při přípravě cappuccina. V jiné sklenici rozmícháme čajový prášek v horké vodě (asi 80 °C). Do vyšší sklenice přelijeme mléko, navrch umístíme pěnu, přes kterou dolijeme zelený čaj. Dosladíme podle chuti.
Matcha zmrzlina
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 145 g moučkového cukru
- 9 žloutků
- 625 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 4 lžíce matcha prášku
Postup:
1. Mléko a smetanu nalijeme do kastrolu, přihodíme vanilkový lusk, na středně prudkém plameni přivedeme k varu a ihned odstavíme. Vanilku necháme v mléce 15 minut macerovat.
2. V misce ušleháme žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Pomalu ji nalijeme do mléčné směsi, aniž bychom přestávali šlehat. Ušleháme dohladka. Směs přelijeme do čistého kastrolu a postavíme na středně prudký plamen. Mícháme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne natolik, že se přichytí na obrácenou stranu lžíce.
3. Do menší misky nasypeme prášek matcha a přimícháme tolik horké zmrzlinové směsi, aby vznikla kašička. Vyklopíme do kastrolu se zmrzlinovou směsí a šleháním zpracujeme, takže se stejnoměrně obarví nazeleno. Přecedíme přes husté síto a necháme trochu vychladnout. Přiklopíme a uložíme do chladničky, aby zcela vychladla. Pak ji dáme zmrazit.
4. Zmrzlá směs by měla být „na kost“ u krajů, nikoli však u středu. Zpracujeme ji ponorným ručním mixérem, abychom rozdrtili případné krystalky ledu. Opět uložíme do mrazničky a celý postup jednou, dvakrát zopakujeme. Čím více budeme zmrzlinu našlehávat, tím jemnější a nadýchanější nakonec bude. Hotová zmrzlina by měla být vláčná a ne tuhá.
Matcha muffiny
Ingredience:
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 150 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce matcha prášku
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 ˚C. Vyšleháme změklé máslo a cukr, dokud není hmota vláčná, poté přidáme vejce. Ve druhé nádobě smícháme matcha prášek, mouku, prášek do pečiva a sůl. Vanilkový cukr rozmícháme v mléce.
2. Do máslové směsi pomalu přidáme suchou směs, vanilkový cukr s mlékem a vše důkladně promícháváme, aby došlo ke spojení surovin. Zelenou směsí naplníme ze 2/3 košíčky a pečeme přibližně 20 minut.
Nebo máte chuť na klasické čokoládové muffiny?