Marta Kubišová používá droždí jako lék. Vyzkoušejte její oblíbenou pomazánku, po které se prý i hubne

1. listopadu 2022 • 00:00

Droždí neboli kvasnice nepatří jen k nezbytným surovinám při přípravě kynutého pečiva. Má také řadu blahodárných účinků na zdraví a skvěle se uplatní i coby kosmetický pomocník. Dobře to ví i zpěvačka Marta Kubišová, která čerstvé droždí používala při rekonvalescenci a nedá na něj dopustit.

Jedna z našich nejcharismatičtějších zpěvaček a ikona pražského jara a listopadu 1989 Marta Kubišová oslaví 1. listopadu významné životní jubileum – 80. narozeniny. Žádné velké oslavy ale nechystá a na koncertě, který se bude konat o dva dny později v Lucerně, už si ani nezazpívá. Kariéru ukončila před pěti lety, navíc nemůže zpívat ze zdravotních důvodů. Letos v září totiž musela podstoupit náročnou operaci kvůli perforaci střev. Její písničky proto zazní z úst jejích mladších kolegů.

Video se připravuje ...

Droždí je na všechno

Zdravotní potíže provázely zpěvačku i během pandemie, kdy měla strach, že se nakazí covidem. Protože trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, mohlo by to pro ni být fatální, a to i přesto, že je očkovaná. Navíc měla těžký zánět dýchacích cest, takže si celkem dlouhou dobu užívala „domácí vězení“. Kromě antibiotik jí v té době prý k celkovému uzdravení pomohlo droždí, na které zpěvačka nedá dopustit a mluví o něm jako o zázraku. „Má spoustu vitaminu B a ten je naprosto proti všemu. A také je v droždí vitamin D, který je zase proti covidu,“ svěřila se zpěvačka Blesku. Kvasnicovou kúrou si prý zároveň vyléčila i vypadávání vlasů a používala ho i jako omlazovací prostředek na obličej. „Když si na něj dáte droždí, samozřejmě že ne na cibulce, máte tu nejskvělejší masku a hned viditelně omládnete.“ 

Poklad k nezaplacení

Droždí, tedy to čerstvé, nikoli sušené nebo lahůdkové, je skutečně malý poklad, který sice stojí pár korun, ale jeho účinky jsou k nezaplacení. Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B působí blahodárně nejen na pokožku, vlasy a nehty, ale také na nervy a srdce. Kromě toho posiluje imunitu, podporuje trávení, pomáhá při nespavosti a dokáže zatočit s únavou. Podle odborníků je ideální rozmíchat čerstvé droždí ve sklence vody nebo mléka a vypít těsně před spaním. Lžička čerstvého droždí po ránu vás také vysvobodí z kocoviny.

Drožďová pomazánka podle Marty Kubišové

Možná vás odrazuje představa, že byste měli sníst samotné čerstvé droždí. I když bývá neodmyslitelnou součástí kynutých těst, dlouhým pečením ztrácí své pozitivní účinky na zdraví. Pokud byste tedy chtěli využít jeho benefitů chutnější cestou, zkuste si z něj udělat třeba pomazánku podle receptu Marty Kubišové. Je prý velice chutná, hubne se po ní a ideální prý je, když si ji naordinujete v podobě dvouměsíční kúry.

Co budete potřebovat:

  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 1 sklenku mléka
  • 1 lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 1 větší vejce
  • sůl, mletý pepř a kmín

Droždí namočte na chvíli do mléka. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozdrobené droždí, osolte, opepřete, okmínujte a krátce orestujte. Pak přidejte vejce (počítejte 1 vejce na kostičku droždí) a za stálého míchání ho nechte srazit. Pomazánku namažte na chleba a ihned podávejte.

Zkuste i další recepty s čerstvým droždím:

Drožďová polévka

Králičí polévka s drožďovými knedlíčky

Drožďové knedlíčky do polévky

Autor: AK