Botox na talíři: 8 potravin, které působí na pleť jako elixír mládí
Stárnutí, bohužel, nezastavíme, můžeme ho ale zpomalit. Jenže hledání elixíru mládí může být celkem drahá záležitost. Kosmetická ošetření, krémy s retinolem, masky s kolagenem… Možná je lepší a přirozenější jen změnit jídelníček. Jaké konkrétní potraviny s omlazujícím účinkem doporučují dermatologové a odborníci na zdravou výživu?
Citrusy

Jistě víte, že citrusové plody jako pomeranče, grapefruity, citrony nebo limety jsou dobrým zdrojem vitaminu C. A ten nejen podporuje silnou imunitu, ale také zdravou pleť. Jedním z důvodů je to, že vitamin C podporuje produkci kolagenu, který pomáhá redukovat viditelné vrásky a zvyšuje průtok krve do pokožky, čímž ji udržuje vláčnou a mladistvou
Vitamin C je silný antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit pokožku před volnými radikály vznikajícími působením různých faktorů životního prostředí, jako je UV záření nebo znečištění. A právě volné radikály poškozují pokožku a způsobují její stárnutí. Kdykoli si tedy dáte mandarinku ke svačině nebo vypijete citronádu, vaše pleť vám poděkuje.
Co můžete udělat: Dávejte si ke snídani nebo svačině mandarinku nebo pomeranč, přidávejte si citron do vlažného čaje a zkuste třeba tyto recepty:
Grapefruitová limonáda s mátou a medem
Z citronů a zázvoru si můžete udělat i ginger shot:
Červené hrozny

Jednou z častých složek, které se objevují v krémech proti stárnutí, je resveratrol. Naštěstí nejde o žádnou nedostupnou látku. Celkem snadno se k němu totiž dostanete přes jídlo. Stejně jako vitamin C je i resveratrol účinným antioxidantem, který pleť dokáže chránit před mnoha škodlivými vnějšími faktory, jako je UV záření nebo záněty, a zpomalit tak známky stárnutí.
Jedním z nejlepších zdrojů resveratrolu jsou červené hrozny, konkrétně jejich slupka. Možná vás teď napadá, že byste si je mohli dopřávat i v tekuté podobě. Je pravda, že červené víno také obsahuje resveratrol, nicméně každý alkohol, víno nevyjímaje, stárnutí zase urychluje, proto je lepší zůstat raději u vína v jeho kuličkové a bezalkoholové podobě.
Co můžete udělat: Dávejte si hrozny samotné ke svačině, přidejte je do ovesné kaše, ozdobte jimi jednohubky nebo z nich udělejte výborný salát.
Losos

Víte, co kromě vitaminu C ještě pomáhá s tvorbou kolagenu? Proteiny. Každý, kdo chce, aby jeho pleť vypadala mladší, by měl sáhnout zejména po jednom zdroji proteinů, kterým jsou tučné ryby. Losos, tuňák, ančovičky nebo sardinky. Je jedno, kterou z tučnějších ryb si vyberete. Všechny jsou dobrým zdrojem nejen bílkovin, ale také vitaminu E, který pomáhá bojovat proti volným radikálům a snižovat záněty.
Co můžete udělat: Zkuste alespoň jednou týdně zařadit do jídelníčku nějakou tučnější rybu. Losos patří mezi nejoblíbenější, zkuste z něj udělat třeba tato jídla:
Hnědá rýže

Abyste minimalizovali vnější známky stárnutí, je důležité přijímat také dostatek vitaminu B3 neboli niacinu. Ten bývá oblíbenou složkou přípravků pečujících o pleť mimo jiné díky své schopnosti zesilovat míru hydratace, bojovat s hyperpigmentací a podporovat buněčnou obnovu. Jednou z potravin, které jsou dobrým zdrojem vitaminu B3, je hnědá (neloupaná) rýže. Ta navíc obsahuje selen, který pomáhá chránit pokožku před poškozením UV zářením a záněty a přispívá k růstu buněk a tím pádem i k mladistvému vzhledu pleti.
Co můžete udělat: Používejte místo klasické bílé rýže její neloupanou variantu (natural). Rýži můžete podávat i jako hlavní chod. Zkuste tyto recepty:
Hovězí vývar

O kolagenu jako klíčové složce pro zpomalení vnějších známek stárnutí tu již byla řeč. Jeho produkce se s věkem zpomaluje, proto je dobré postupně zvyšovat příjem potravin, které obsahují dostatečné množství kolagenu. Pomůže to zlepšit hydrataci, elasticitu i celkovou strukturu vaší pleti. Jedním z vynikajících zdrojů kolagenu je vývar z hovězích kostí. Ten kromě kolagenu obsahuje i bílkoviny a vitaminy B a C, což jsou další důležité „omlazovací“ živiny.
Co můžete udělat: Vařte si pravidelně poctivý domácí hovězí vývar. Návod najdete zde:
Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou sice maličká, nicméně v boji proti stárnutí mohou být silným spojencem. Obsahují totiž mnoho živin, které jsou podle odborníků nezbytné pro zpomalení vnějších známek stárnutí, včetně bílkovin a selenu. Mají také, stejně jako tučné ryby, vysoký obsah vitaminu E, což je další silný antioxidant, který zpomaluje proces tvorby jemných vrásek a pigmentových skvrn a postará se o to, aby vaše pleť byla pružnější. Semínka obsahují i kyselinu olejovou a linolovou, které pomáhají při tvorbě kolagenu a elastinu, urychlují hojení ran a také zabraňují tvorbě jizev.
Co můžete udělat: Semínka (ideálně nesolená a nepražená) můžete chroupat jen tak, pozor ale na jejich množství. Doporučuje se nepřekračovat 30 g/den. Můžete je přidávat i do salátů, těsta na chleba, domácí granoly,.pesta na těstoviny...
Avokádo

Avokádo je dobrým zdrojem vitaminu E. Také je plné mononenasycených mastných kyselin, které jsou pro obnovu pokožky zásadní. Existuje dokonce vědecká studie z roku 2022, která potvrdila, že pravidelná konzumace avokáda zvyšuje elasticitu a pevnost pokožky.
Co můžete udělat: Dejte si nakrájené nebo rozmačkané avokádo na opečený toast nebo vafle, udělejte z něj guacamole, přidejte ho do salátu nebo z něj udělejte výbornou pomazánku.
Salát nebo okurka

Tím nejlepším, co můžete pro svou pleť udělat (pokud jde o stravování), je zůstat hydratovaní. To znamená pít hodně vody a jíst potraviny s vysokým obsahem vody. Hydratace hraje obrovskou roli ve vzhledu pokožky tím, že přispívá k pružnosti, tvorbě kolagenu, prokrvení a regeneraci nových kožních buněk. Vrásky nebo stařecké skvrny, které jsou přirozenými projevy stárnutí, tím sice nevymažete, ale čím víc budete hydratovaní, tím méně budou jemné vrásky na pleti viditelné. Je také prokázáno, že dostatečně hydratovaní lidé mají tendenci stárnout pomaleji.
Co můžete udělat: Kromě dodržování pitného režimu je tedy dobré do jídelníčku zařadit potraviny, které jsou plné vody. Ideální je zelený salát nebo okurka a v létě samozřejmě meloun. Udělejte si k večeři třeba salát Caesar nebo ke snídani okurkovo-špenátové smoothie.